BEZ ZASAD Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Witam, czeka mnie jutro warzenie piwa wyłącznie ze słodu monachijskiego, czy temp. zacierania będzie odpowiednia? 63st.-30min, 73st-30min... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Ok, monachijski zaciera się w takich samych temperaturach jak pilzneński. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Ostatnio zacierałem podobnie monachijski i efekt zadowalający, więc śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Dzięki za szybką odpowiedż, jutro biorę się do pracy, 30 kg. słodu czeka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Robilem piwo z 82% monachijskich. Zacierałem 60' 64°C. Piwo wyszło w stopniu akceptowalnym ale męczące było. Podobnego piwa nie powtórzę. Cały zasyp to: 2.0 kg Monachijski II 1.8 kg Monachijski I 0.4 kg Owsiany 0.2 kg zakwaszający 0.2kg Karmelowy 30 0.05kg Pszeniczny czarny ( dodatek do wysładzania ) Chmielenie na ~35 IBU, OG 13°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Na czym polegała męczącość? Za dużo monacha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Jutrzejszym efektem mojej pracy pochwalę się niestety dopiero w grudniu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się