Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Hej. Przypadkiem uciekła mi trochę temperatura podczas fermentacji tripla do ok 24 st. zdarzyło Wam się może fermentować coś na BE-256 w takich temperaturach? jest szansa że coś sensownego wyjdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Wszystko zależy kiedy ci uciekła. Jak w pierwszych dniach fermentacji to nie za dobrze. Jak w drugim trzecim tygodniu to bym powiedział nawet ze to jest wskazane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Wszystko zależy kiedy ci uciekła. Jak w pierwszych dniach fermentacji to nie za dobrze. Jak w drugim trzecim tygodniu to bym powiedział nawet ze to jest wskazane. No właśnie w tych najbardziej burzliwych,zadałem drożdże, postawiłem fermentor w 21 stopniach i musiałem wyjechać. Po 2 dniach jak wróciłem termometr na fermentorze pokazał 24 st. zaczynam schładzać ale ok 2 doby chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Teraz to już raczej po ptakach. Zostaw tak jak jest, bo jak za bardzo schłodzisz to możesz jeszcze bardziej zepsuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Teraz to już raczej po ptakach. Zostaw tak jak jest, bo jak za bardzo schłodzisz to możesz jeszcze bardziej zepsuć. A masz jakieś doświadczenia z belgami w takiej temperaturze? mocno alkoholowe będzie, jakieś estry nieprzyjemne czy czego mogę się spodziewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 W teorii piwa belgijskie potrzebują wysokiej temperatury - ale nie od razu. Najlepiej zacząć powoli z dolnych temperatur drożdży a kończyć na górnych zakresach. Po zakończeniu fermentacji zalecane jest nawet lagerowanie piwa przez pewien czas. Dużego doświadczenia nie mam. Ale saison ostatnio zaczynał fermentacje w ok 20c, po paru dniach było 23C, a na drugi tydzień przeniosłem do 26C. Nie miałem jak lagerowac więc przez 3 dni powstał w lodówce styropianowe w 10C. Teraz piwo do 2 miesiącach jest całkiem niezłe, chociaż przez pierwsze tygodnie walilo spirytusem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Cześć. Z tego co kojarzę jakiś czas temu robiłem piwo na tych drożdżach (w zapiskach mam zapisane Abbaye). Fermentowałem w temp. około 23-25 stopni i w ciągu 4-5 dni skończyło burzliwą. Z tego co pamiętam to waliło siarką i zrobił się mocny rozpuszczalnik.. Ogólnie wyszło kiepsko. Siarka po jakimś czasie się zredukowała w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Podejrzewam że spiryt będzie. może się uleży Czy ktoś jeszcze miał do czynienia z tymi drożdżami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Cześć. Z tego co kojarzę jakiś czas temu robiłem piwo na tych drożdżach (w zapiskach mam zapisane Abbaye). Fermentowałem w temp. około 23-25 stopni i w ciągu 4-5 dni skończyło burzliwą. Z tego co pamiętam to waliło siarką i zrobił się mocny rozpuszczalnik.. Ogólnie wyszło kiepsko. Siarka po jakimś czasie się zredukowała w butelkach. A rozpuszczalnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Triple i tak będzie musiał postać. Być może w pół roku jakoś się ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 A rozpuszczalnik? Oj a żebym ja to pamiętał.. Z pół roku temu może wypiłem ostatnią butelkę. Ale z tego co pamiętam został niestety w piwie. Siarką albo jajem Ci pachnie to piwko z burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 A rozpuszczalnik? Oj a żebym ja to pamiętał.. Z pół roku temu może wypiłem ostatnią butelkę. Ale z tego co pamiętam został niestety w piwie. Siarką albo jajem Ci pachnie to piwko z burzliwej? Nie, pachnie bardzo ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się