marekm Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Witajcie, od jakiegoś czasu się zastanawiam zależnością efektywnego chmielenia - szczególnie na aromat - a metodą chłodzenia. Wydaje mi się ze większość domowych receptur podporządkowana jest tradycyjnej metodzie opartej na chłodnicy zanurzeniowej ale co w przypadku innych metod? Najlepsza wydaje się włąśnie ta metoda, wyłączamy palnik, aplikujemy chmiel i puszczamy zimną wodę przez chłodnicę... mozemy się zatrzymać w okolicy 80C, a nie musimy.. - tu jest wszystko jasne. 1) Jak chmielić w wypadku kiedy chcemy schłodzić brzeczkę chłodnicą przeciwbieżną, wymiennikiem płytowym etc, kiedy z jednej strony chodnicy mamy prawie wrzątek a za kilka sekund z drugiej strony mniej niż 20C 2) Jak chmielić, w przypadku braku chłodnicy lub kiedy jest ona bardzo mało efektywna a brzeczka stygnie np całą noc? Czy w obu wypadkach należałoby jakoś modyfikować receptury chmielenia? może skupić się bardziej na chmieleniu na zimno? Jakie jest Wasze doświadczenie / jakie przemyślenia? podzielcie się Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Ja nie posiadając chłodnicy (na razie - mam nadzieję), na goryczkę chmielę standardowo 60 minut - uważam, że w tym przypadku ten dodatkowy czas po wyłączeniu palnika, a do temperatury 80°C nie jest na tyle długi, żeby wyługować coś "złego" z chmielu, typu garbniki. Chmiele, które zwykło się wrzucać na przysłowiowy smak, czyli te 20-15 minut, wrzucam na ostatnie 10 minut. Chmiele na zimno wrzucam z termometrem w ręku, jak temperatura spadnie poniżej 80°C. Chłodzę w wannie z petami z lodem, obieg wymuszony ręką. Ciężko mi powiedzieć ile to zajmuje, do godziny? Chyba nie dłużej. Reasumując chmielenie trzeba dobrać do chłodzenia jakim dysponujemy znając zakresy temperatur wrzenia olejków. W opracowaniach jest artykuł o chmieleniu whirpoolowym, który daje potrzebną wiedzę: http://www.piwo.org/topic/10132-artyku%C5%82-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Garbniki to najwyżej możesz wypłukać w czasie wysładzania a nie wczasie umie chmielenia. Reszta założenia jest w miarę ok - ale jednak sypalbym chmiele na 0' a nie na sam whirlpool. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Chciałbym podbić temat. Osobiście używam chłodnicy przeciwbieżnej i mam ten problem, że chłodzenie odbywa się punktowo więc ekstrakcja olejów nie następuje tag jak w przypadku wykorzystania chłodnicy zanurzeniowej. Czy macie jakieś patenty na podbicie aromatu chmielu w takim wypadku? Ja radzę sobie tylko i wyłącznie chmieleniem na zimno ci za rok idzie nie wiem czy jest sens rzucać coś na 0'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Z mojego (póki co ) skromnego doświadczenia to chmielenie na zimno jednak sporo daje i znacząco podbija aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) Ja nie do końca kleję proces ekstrakcji aromatu z chmielu. Czy proces trwa nadal po wyjęciu chmielu, czy może jakimś rozwiązaniem przy przeciwbieżnej było by wsypanie na 0' w koszu i szybkie wyjęcie kosza? Edytowane 4 Listopada 2016 przez Kòpôcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Stawiałbym raczej na fizyczne "wypłukanie" olejków eterycznych. Więc po wyjęciu już nie trwa. Co do zadania chmielu na 0', nie ma znaczenia metoda chłodzenia byle zrobić to jak najszybciej, bo do tych około 80°C olejki eteryczne odparowują bardzo szybko. Spokojnie rzucaj na 0' w przeciwbieżnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Tylko czy dawanie na 0' w przeciwbieżnej da efekt "na aromat". Przyjmując, że warka w przeciwbieżnej schładza się przez 20 minut, a to co w kotle cały czas wrze, to może lepiej dla efektu "na aromat" dawać chmiel do gara po schłodzeniu ok. 75% brzeczki? Czy mniejsza objętościowo ilość brzeczki wpływa na mniejszą "wagowo" ilość wyekstrachowanych aromatów? Czy może niezależnie czy dajemy do 100l, czy 20l, to zawsze z X gram chmielu uzyskamy X gr aromatu? (oczywiście jednostka miary aromatu jest umowna) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Kocioł wyłączony, schładzaną brzeczkę zawracasz do kotła w ilości umożliwiającej zbicie temp poniżej 80oC, wsypujesz chmiel, whirlpool i wznowienie chłodzenia. marekm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Jakaś to metoda, szkoda tylko, że o dobrodziejstwie przepływu grawitacyjnego musimy zapomnieć. Pocisnę jednak - czy w mniejszej ilości brzeczki uda się wyekstrachować cały możliwy do wydobycia z chmielu aromat w danych jednostach czasu/temperatury, czy tylko jego część proporcjonalną do zmniejszonej objętości brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 To zbieraj wychlodzona brzeczke do garnka. Określ ile tej brzeczki potrzebujesz i potem ręcznie przelej na raz. Nawet przy warce 100l będziesz miał do przelania max 15l więc nie będzie to jakimś dużym wysiłkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się