Forest Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Witam mam taki problem iż postanowiłem robić w końcu pomiary "Pływakiem" ale jedyny jaki znalazłem w domu to ten. Niestety nie pamiętam jak się robiło pomiary z niego... Z tego co pamiętam to liczyło się kreseczki od 1.000 a potem wynik dzieliło przez 4... Wiec mi wyszło 11 Lub 22 co daje znacznie różne wyniki ... zaznaczyłem czerwoną kreską gdzie był poziom cieczy. Niestety refraktometr którego zwykle używam jest nie skuteczny z powodu błędu pomiaru już przefermentowanego piwa (Wskazywał 10BLG) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Witam mam taki problem iż postanowiłem robić w końcu pomiary "Pływakiem" ale jedyny jaki znalazłem w domu to ten. Niestety nie pamiętam jak się robiło pomiary z niego... Z tego co pamiętam to liczyło się kreseczki od 1.000 a potem wynik dzieliło przez 4... Wiec mi wyszło 11 Lub 22 co daje znacznie różne wyniki ... zaznaczyłem czerwoną kreską gdzie był poziom cieczy. Niestety refraktometr którego zwykle używam jest nie skuteczny z powodu błędu pomiaru już przefermentowanego piwa (Wskazywał 10BLG) A ja się zapytam - robisz korektę refraktometru? Po zebraniu wyniku po fermentacji musisz wklepać w ten o to cudowny kalkulator http://www.piwo.org/files/file/48-kalkulator-wskazan-refraktometruxls/i otrzymasz nie przekłamany wynik. I licząc kreseczki to Ty daleko nie zajedziesz Pływaczku nasz Edytowane 30 Października 2016 przez Undeath Forest 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 30 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) XD no tym kalkulatorem robiłem, wyszło 4,42 BLG. Ale chciałem w końcu umieć zwierzyć/przeliczyć pomiar z mojego cudnego pływako/spławika xD Zwłaszcza że alkoholu jest dosyć sporo bo z 19 BLG spadło do 4,42 BLG co daje 8,6%Alko wiec i błąd pomiaru będzie większy, temu chciałem moim pływaczkiem ale ... Edytowane 30 Października 2016 przez Forest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 XD no tym kalkulatorem robiłem, wyszło 4,42 BLG. Ale chciałem w końcu umieć zwierzyć/przeliczyć pomiar z mojego cudnego pływako/spławika xD Zwłaszcza że alkoholu jest dosyć sporo bo z 19 BLG spadło do 4,42 BLG co daje 8,6%Alko wiec i błąd pomiaru będzie większy, temu chciałem moim pływaczkiem ale ... No to wynik w normie Nie wiem czym tu się przejmować. Powiem tak lepiej używać jednego narzędzia do pomiarów, bo przy kilku zaczynają wychodzić różnice i człowiek się stresuje nie potrzebnie Więc spokojnie możesz wierzyć refraktometrowi robiąc co jakiś czas jego kalibracje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 30 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Jak tak to git. Tylko mnie tak nurtuje pomiar pływaczkiem ze chyba nie zasnę xD najgorsze że kiedyś znalazłem odpowiedź jak się tym mierzyło ... może mnie oświeci kiedyś xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat159 Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Witam mam taki problem iż postanowiłem robić w końcu pomiary "Pływakiem" ale jedyny jaki znalazłem w domu to ten. Niestety nie pamiętam jak się robiło pomiary z niego... Z tego co pamiętam to liczyło się kreseczki od 1.000 a potem wynik dzieliło przez 4... Wiec mi wyszło 11 Lub 22 co daje znacznie różne wyniki ... zaznaczyłem czerwoną kreską gdzie był poziom cieczy. Niestety refraktometr którego zwykle używam jest nie skuteczny z powodu błędu pomiaru już przefermentowanego piwa (Wskazywał 10BLG) Nic się nie dzieli, dostajesz wynik w gęstości właściwej, który można przeliczyć na Blg. W Twoim przypadku masz 1,021 g/cm3 co daje w przeliczeniu 5,3 Blg. Zresztą ten spławik ma tyle skal że yczytasz z niego też wprost - wystarczy pomiar "sugar per litre" podzielić na 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 30 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 No widzisz 22/4= 5,5 może przypadek, a może tak też się da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 wystarczy pomiar "sugar per litre" podzielić na 10 no i co będziesz z tego miał, w szczególności przy wyższych gęstościach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat159 Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 wystarczy pomiar "sugar per litre" podzielić na 10 no i co będziesz z tego miał, w szczególności przy wyższych gęstościach? Przy wyższych będzie problem, to jasne. Dlatego najlepiej posługiwać się na tym przyrządzie skalą gęstości OG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi