d_j Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Witam Fermentuje ostatnio weizenbocka 19°Blg, jedno wiadro to wyeast stefany drugie to mauribrew Weiss 3 cie pokolenie gęstwy (gęstwa zdana mg kalkulatora-mr malty). Burzliwa rozpoczęła się ok 23.10 drożdże zadane w temp 18°C i powoli temp podniesiona do 20°C (do wczoraj). Wczoraj otworzyłem skrzynie fermentacyjną i aż mnie powalił smród lakieru do paznokci, jeszcze czegoś takiego nie miałem. Niby nie powinno się obawiać zapachów wydzielanych podczas fermentacji, ale ten jest wyjątkowo ostry. Mam się obawiać że fermentacja została źle przeprowadzona, temp skoczyła i piwo nie bedzie się nadawało do picia ? Za dużo pasaży na pszenicznych drożdżach stąd ten smród? Miał ktoś z Was taki przypadek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Rozpuszczalnik czy też aceton, jeśli o to chodzi, to octan etylu produkowany przez drożdże, chyba najczęściej to zbyt wysoka temperatura fermentacji, może w skrajnych przypadkach jakaś infekcja, z tego co mi wiadomo to nie możesz liczyć na zredukowanie tego aromatu/smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 (edytowane) Dość niedawno wylałem 21 litrów American Wheat, które waliło lakierem do paznokci, dodatkowo na powierzchni utworzyła się taka jakby błona, która po przebiciu była krucha. Smak delikatnie kwaśny był...prawdopodobnie bakteria octowa spowodowana otwieraniem wieka fermentora i dostarczaniem tlenu do środka... Edytowane 2 Listopada 2016 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_j Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 niedobrze póki co drożdże zasyfiły cały fermentor i nic nie widać czy jest jakaś infekcja, a nie chce zaglądać niech sobie siedzi narazie. Mam nadzieje że to będzie tylko przynajmniej jeden z dwóch fermentorów do wylania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amazic Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Witam! Niedawno miałem tak przy jakiś drożdżach do belga, temperatura fermentacji była baaardzo zbyt wysoka (moja wina!). Piwo po trzech miesiącach w piwnicy trąciło jeszcze lakierem, ale pite po siedmiu nagle straciło ten smród. Tak że nie wylewaj, w butelki , do piwniczki i zapomnij na jakieś 7-8 miesięcy. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_j Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Problem w tym że to niemiecka pszenica, po 7 miesiącach moze nie być za dobra Narazie wszystko wskazuje na to że to wyeasty tak śmierdzą, spróbowałem wczoraj dunkelweizena (weizen bock był robiony na gęstwie po nim) i czuć lakier. Nie tak nachalnie ale jest wyczuwalny... Także zobaczymy, może to jakaś infekcja, bo temp weizenbocka na burzliwej w 18°C to chyba nie jest tak strasznie dużo... Jak się skończy fermentacja dam znać co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się