Jump to content

Recommended Posts

Witam, jakiś czas temu zebrałem gęstwę ze swojego weizena drożdże FM41 (gwoździe i banany).
leży sobie w lodówce od około 3 tygodni , nie przemywałem, niedługo chcę warzyć na nich kolejne piwko.
Pytanie, czy to normalne, że po otwarciu słoika wali strasznie siarką ?
spróbowałem odrobinę płynu z nad drożdży ,smak wg mnie ok, nie kwaśniejsze niż gotowe piwo.
Drożdże po chwili stania w kuchni, po chwili zaczęły wychodzić do góry.

Pytanie czy przejmować się tą siarką? Wiadomo, że styl ma to do siebie, że czasem się siarka pojawia, za pewne inaczej zachowuje się piwo zabutelkowane, a inaczej gęstwa w słoiku , mogła naprodukować jej więcej.

Nie używałem do tej pory gęstwy drugi raz, ale ponieważ kupiłem drożdże płynne to szkoda by nie użyć ich ponownie.
W planach jest wędzony roggen.

Link to comment
Share on other sites

Witam, jakiś czas temu zebrałem gęstwę ze swojego weizena drożdże FM41 (gwoździe i banany).

leży sobie w lodówce od około 3 tygodni , nie przemywałem, niedługo chcę warzyć na nich kolejne piwko.

Pytanie, czy to normalne, że po otwarciu słoika wali strasznie siarką ?

spróbowałem odrobinę płynu z nad drożdży ,smak wg mnie ok, nie kwaśniejsze niż gotowe piwo.

Drożdże po chwili stania w kuchni, po chwili zaczęły wychodzić do góry.

 

Pytanie czy przejmować się tą siarką? Wiadomo, że styl ma to do siebie, że czasem się siarka pojawia, za pewne inaczej zachowuje się piwo zabutelkowane, a inaczej gęstwa w słoiku , mogła naprodukować jej więcej.

 

Nie używałem do tej pory gęstwy drugi raz, ale ponieważ kupiłem drożdże płynne to szkoda by nie użyć ich ponownie.

W planach jest wędzony roggen.

Ja bym taką gęstwę wylał w kanał. Stara i jeszcze po drożdżach weizenowych, które mają chyba najniższą żywotność. Jeżeli chodzi o zapach to moim zdaniem jest normalny. Weizenowe drożdże lubią produkować siarkę.

Link to comment
Share on other sites

Siara w FM41 to prawie norma. Inna sprawa że 3 tygodnie to trochę długo Ja staram się max 7 dni trzymać. A i taka praktyka że schładzasz potem ogrzewasz  i znowu schładzasz na pewno drożdżom nie służy 

 

 

Czy zrobienie z nich startera (czyli wychowywanie nowych pokoleń) polepszy ich stan?
 

 

Ja bym nie kombinował z namnażaniem. Jak masz użyć to będzie lepiej jak po prostu użyjesz tej gęstwy A na przyszłość lepiej planuj warki 

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

Pytałem się czysto teoretycznie, czy jest jakiś sposób na uratowanie starej gęstwy. A gdyby tak świeżo zebraną gęstwe zamrozić I potem dać na mieszadło?

 

Warunkami chałupniczymi będzie bardzo ciężko, ale skoro pytasz czysto teoretycznie to pamiętam takie sposoby (zaznaczam, że będzie taniej kupić nową fiolkę :). Pierwszy, przepłukać próbkę gęstwy kwasem, drożdże w krótkim okresie wytrzymają nawet 2pH - w książkach spotkałem się, że ten sposób jest mało polecany i był używany bardziej z 'braku laku'. Drugi sposób, tutaj już się ociera o własny bank drożdży. Mianowicie robisz posiew na kilku szalkach Petriego. Czekasz aż kolonie urosną i pobierasz kilka samotnych (tych średniej wielkości o okrągłym kształcie i jasno kremowym kolorze - by mieć niemal pewność, że wyrosły z jednej komórki). Z nich ponownie robisz posiew - kolonia na szalkę. Jak wyrosną Ci tylko drożdże bez 'obcych', to możesz pokusić się o namnażanie. Długotrwały sposób ale pozwala przy odrobinie szczęścia na pozyskanie drożdży np.: z osadu w butelkach. Oczywiście jest jeszcze sposób separacji pojedynczych komórek, ale wtedy to już własne laboratorium trzeba mieć :).

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedź. Jakoś mnie tak później ruszyło że jakby sposób na ratowanie starej gęstwy byłby taki prosty to byłby już dawno opisany i często używany.

To co opisałeś to już mało się różni od własnego banku z drożdżami. Może kiedyś i ja zacznę się w to "bawic" no ale jak narazie to jeszcze długa droga przedemna.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.