kopyr Opublikowano 28 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 (edytowane) No to obstawiałbym krany, aczkolwiek te pęcherzyki powietrza są niepokojące. Powinna być tylko ciecz. Zasysasz piwo z dna kega, więc skąd pęcherzyki? Oczywiście nie ma opcji, żebyś pomylił zawory np. przy czyszczeniu kega przed rozlewem? EDIT: No chyba, że w kegu jest tak wysokie ciśnienie, że w wężyku następuje uwolnienie części CO2, wtedy winne powinno być zbyt wiele surowca do refermentacji. Te 90g to naprawdę dużo. Ja daję 80-90g na stouta na 20L, a w kegu masz mniej, jakieś 18L. Lager spokojnie mógł dofermentować. Także skłaniam się ku 2. opcji. Edytowane 28 Lutego 2010 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Raczej nie pomyliłem. Było to co prawda dawno, ale o ile jest możliwe, że mogłem się pomylić to raczej nie przy obu kegach. Co do tych pęcherzyków. Tak sie złożyło, że wczoraj miałem okazję przyjrzeć się instalacji piwnej w barze (rozlew z normalnych kegów). Pierwsze co zwróciło moją uwagę to dużo bardziej elastyczne i cieńsze przewody. A drugie to, że w przewodach tych również znajdowały się niewielkie ilości pęcherzyków. A piwo z kranu leciało normalne. Dzisiaj będę na działce to sfotografuję wszystko. A co z moją hipotezą przegazowania piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Spróbuj dać dłuższe i cieńsze przewody, tak aby spadek ciśnienia był większy. Czy piwo jest dobrze schłodzone? Masz jakiś zdjęcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 A co z moją hipotezą przegazowania piwa? Skłaniam się ku niej. Zobacz wyżej, edytowałem posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Czy piwo jest dobrze schłodzone? Darko czytałeś mojego posta? Kegi schłodzone były do kilku stopni, rozlewane w pomieszczeniu gdzie było też kilka stopni. Odrzucam więc jako przyczynę mozliwość nagrzania piwa w przewodach. Zdjęć nie mam. Dzisiaj porobię. Spróbuj dać dłuższe i cieńsze przewody, tak aby spadek ciśnienia był większy Wymiana przewodów to już poważniejsza (i droższa) impreza. Te moje mają 2,5m. No ale jak nie wypali odgazowanie piwa i zmiana kranów to pewnie pomyślę o przewodach. EDIT: No chyba, że w kegu jest tak wysokie ciśnienie, że w wężyku następuje uwolnienie części CO2, wtedy winne powinno być zbyt wiele surowca do refermentacji. Te 90g to naprawdę dużo. Ja daję 80-90g na stouta na 20L, a w kegu masz mniej, jakieś 18L. Lager spokojnie mógł dofermentować. Także skłaniam się ku 2. opcji. Sprawdzę to na pewno i dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 28 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Spróbuj zastosować cieńsze węże. Wg mojej książki tych węży musiałbyś mieć 10mb... Ja zaczynam boje za miesiąc. Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 28 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 szybkozłączka ma gwint cylindryczny 1/4'' Szybkozłączka NIE MA gwintu 1/4" - jestem dobrych kilka złotych w plecy !@#$%^&* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Odgazowanie piwa na pewno pomoże załatwić sprawę. Do piw brytyjskich bym proponowałbym 35-50g cukru na 19 litrów rozwiąże problem przy obecnej konfiguracji sprzętu jaki posiadasz, ale masz problem z lagerem. Bo kto chce, oprócz mnie, pić rozgazowanego pilsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 (edytowane) Spróbuj zastosować cieńsze węże. Wg mojej książki tych węży musiałbyś mieć 10mb... Ja zaczynam boje za miesiąc.Bart Odgazowanie piwa na pewno pomoże załatwić sprawę. Do piw brytyjskich bym proponowałbym 35-50g cukru na 19 litrów rozwiąże problem przy obecnej konfiguracji sprzętu jaki posiadasz, ale masz problem z lagerem. Bo kto chce, oprócz mnie, pić rozgazowanego pilsa? Ja nie:) Z tym przegazowaniem to myślałem, że będzie tak, że oba piwa są w tej chwili za bardzo nagazowane i po obniżeniu ciśnienia w stoucie (w większym stopniu) i w lagerze (w mniejszym) wszystko będzie hulało. Jeżeli z tym sprzętem nie da rady rozlewać wszelkiego rodzaju piw to jutro z rana robię zamówienie na nowe wężyki. Swoją drogą dziwne, że sprzedają przewody piwne które nie nadają się do rozlewu? Tzn może i nadają ale w przewodach 10m!? Ja mam przewód 7x12,7 mm. W IBC powiedziano mi, że to 1/2 cala i taką szybkozłączkę dobrano. Szybkozłączka pasuje. U nich w ofercie mają dwa rodzaje przewodów 1/2 cala: 1) oznaczony 8x2,35 mm, 2) oznaczony 7x2,85 mm. Który to mój to ja nie wiem. Nie wiem też czemu przewody 1/2 cala mają różne wymiary. W ofercie mają jeszcze 3/8 cala (6,7x1,4 mm). Czy 0,3mm robi aż taką różnice? Mają jeszcze 7x2,5 mm miękki lub twardy... Nie kumam na czym polegają te różnice... Na dłuższą metę mniej ważne na czym to wszystko polega... najważniejsze to żeby mi ktoś powiedział jakim przewodem mam się dostać do swojego piwa!? Edytowane 28 Lutego 2010 przez Terry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 28 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Rozkręć kran i sprawdź powierzchnię odpieniacza oraz kranu na styku z odpieniaczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Rozkręć kran i sprawdź powierzchnię odpieniacza oraz kranu na styku z odpieniaczem. Krany odebrałem prosto z serwisu. Myślę, że przy mojej wiedzy cokolwiek bym nie zrobił to nie zrobię tego lepiej niż serwisant. No ale klucz do kranu mam jakby co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Rozkręć kran i sprawdź powierzchnię odpieniacza oraz kranu na styku z odpieniaczem. Krany odebrałem prosto z serwisu. Myślę' date=' że przy mojej wiedzy cokolwiek bym nie zrobił to nie zrobię tego lepiej niż serwisant. No ale klucz do kranu mam jakby co [/quote'] Piwowar musi umieć kran rozebrać, tak jak żołnierz kałacha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Rozkręć kran i sprawdź powierzchnię odpieniacza oraz kranu na styku z odpieniaczem. Krany odebrałem prosto z serwisu. Myślę' date=' że przy mojej wiedzy cokolwiek bym nie zrobił to nie zrobię tego lepiej niż serwisant. No ale klucz do kranu mam jakby co [/quote'] Piwowar musi umieć kran rozebrać, tak jak żołnierz kałacha. Jakby ktoś nie wiedział jak wygląda kran od środka (ja nie wiedziałem, ale już wiem:) ) to na stronie ibc jest ładny rysuneczek ze wszystkimi elementami kranu. Oferta-> części zamienne -> kran włoski. Nota bene takiej części jak "odpieniacz" tam nie ma. Jest "kompensator" więc to może to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 28 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Tak, to jest ta część. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 skybert napisał/aszybkozłączka ma gwint cylindryczny 1/4'' bart07 napisał/aSzybkozłączka NIE MA gwintu 1/4" - jestem dobrych kilka złotych w plecy !@#$%^&* Trochę to dziwne, bo swego czasu kupiłem taką szybkozłączkę właśnie z gwintem 1/4" ale było to w usa. Możliwe że są inne europejskie, metryczne wersje ale wątpię. Opis produktu z amerykańskiego sklepu internetowego: "Product Description: Liquid ball lock disconnect with 1/4" MFL threaded fittings - use a barbed swivel nut (K123) and and hose clamp (k124) to attach beverage tubing." http://www.northernbrewer.com/brewing/kegging/soda-kegs-fittings/ball-disc-1-4-mfl-liq.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 W Europie ma skok 1 a w USA 1.2 (taką informację uzyskałem w warsztacie) Ciężko dobrać taki śrubunek ... Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 W Europie ma skok 1 a w USA 1.2 (taką informację uzyskałem w warsztacie) Ciężko dobrać taki śrubunek ... Bart Wygląda na to, że właśnie dlatego w sklepie z armaturą końcówka 1/4 cala nie pasowała... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Pytanie do znawców tematu Czy takie złączki jak na tych aukcjach są odpowiednie dla naszych polskich warunków? Szczególnie chodzi mi tu o dopasowanie węży: piwnego i co2. http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=360130833824&ssPageName=STRK:MEWNX:IT http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=360130833838&ssPageName=STRK:MEWNX:IT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Skoro tak to gwint bez względu na wersję nadal będzie mieć oznaczenie (średnicę) 1/4 cala. Mimo wszystko ?amerykański? skok pasuje do armatury hydraulicznej dostępnej u nas w niespecjalistycznych sklepach. Ja generalnie zrezygnowałem z szybkozłączek z gwintem. Jedno połączenie mniej. Kupiłem i stosuję takie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Pytanie do znawców tematu Czy takie złączki jak na tych aukcjach są odpowiednie dla naszych polskich warunków? Szczególnie chodzi mi tu o dopasowanie węży: piwnego i co2. http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=360130833824&ssPageName=STRK:MEWNX:IT http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=360130833838&ssPageName=STRK:MEWNX:IT Powinno grać, ja mam nasunięte węże 6mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 W kontekście całej dyskusji o długościach i średnicach wężyków do rozlewu piwa bardzo zastanawiające jest rozwiązanie przedstawione tutaj - http://www.jimsbeerkit.co.uk/cornelius.htm Między kegiem i nalewakiem nie ma w ogóle wężyka! Autor strony nie zgłasza problemów z nadmierną pianą. I bądź tu mądry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Ja tam cholera już nie wiem jak to jest.Do kegów sypię już wyjątkowo mało cukru do refermentacji bo tylko 20g/keg, po podłączeniu co2 pokazuje na zegarach 1,5bar, schładzarka ustawiona na max chłodzenie, temp piwa na wylocie 3stC i na początku się pieni, po nalaniu 4l piwa przestaje się pienić, ciśnienie spada i utrzymuję je na poziomie 0,5bar. Jeśli dałbym większe ciśnienie wtedy zaczyna się znowu pienić.Nalewak jest bez tego regulatora z boku, może z regulatorem było by inaczej.Choć nie wszystkie kegi tak pienią i dlatego nie mam pojęcia od czego to zależy, myślę że trzeba było by się zaopatrzyć w małą lodówkę i schłodzić kegi przed użyciem, a kiedy stoją nie używane trzymać je również w lodówce.Kegeratora nie chcę robić, choć to super rozwiązanie, ale w końcu ile można mieć tego sprzętu w domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Znalazłem ciekawą stronkę - sporo o kegach, kegeratorach itp. Informacje podstawowe ale usystematyzowane. http://www.kegkits.com/starting.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 (edytowane) Pytanie do znawców tematu Czy takie złączki jak na tych aukcjach są odpowiednie dla naszych polskich warunków? Szczególnie chodzi mi tu o dopasowanie węży: piwnego i co2. http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=360130833824&ssPageName=STRK:MEWNX:IT http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=360130833838&ssPageName=STRK:MEWNX:IT Widzę, że z pablem pomyślałem o tym samym. Jak już pisałem wyżej, ja takie szybkozłączki stosuję z powodzeniem. Węże o średnicy wewnętrznej 7mm pasują idealnie. (Na pierwszej stronie załączyłem zdjęcie). A tu jest kilka zdjęć mojego kegeratora: http://www.piwo.org/forum/postgallery.php?pid=39792&filename=P1020646.JPG Edytowane 1 Marca 2010 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Mam jeszcze niejasności W którymś poście coder pisał, że do rozlewu potrzebny jest wąż o średnicy wewnętrznej 3/16'' (4,76 mm) o długości 1,5m. Gdzie indziej wyczytałem, że im grubszy wąż tym musi być dłuższy. Więc jak to w końcu jest z tymi długościami i średnicami? skybert: Jaką ma długość twój wąż 7mm? I jeszcze jedno: jak rozszyfrować oznaczenie węża na ibc 7x2,5mm (łopatologicznie poproszę )? Jaką długość węża o średnicy 3/8'' musiałbym zastosować? (oczywiście wszystko dotyczy węża piwnego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się