Jump to content

Forest

Recommended Posts

Witam zima za pasem, w piwnicy temperatury do dolniaków, ale przez całą zimę nie chcę warzyć dolniaków, poszukałem poczytałem i się zastanawiam nad sposobem podgrzewania piwa w trakcie fermentacji za pomocą wyżej wspomnianej grzałki akwariowej.

 

I zastanawiam się nad zapakowaniem fermentora do kotła zaciernego (jest większy i szerszy od fermentorów) dzięki czemu powstanie coś w stylu płaszcza grzewczego i do niego wrzucić grzałkę akwariową. 

 

A drugim pomysłem jest bezpośrednie wrzucenie owej grzałki do fermentora (są różne modele)ale tutaj nasuwa się pytanie czy można użyć bezpośrednio w piwie Wiem że naraża to na niebezpieczeństwo zakażenia ale po dobrym wysterylizowaniu nie będzie problemu.

Ale po za tym czy to może mieć zły wpływ na drożdże lub samo piwo. Co wy o tym sądzicie.

 

Link to comment
Share on other sites

Witam zima za pasem, w piwnicy temperatury do dolniaków, ale przez całą zimę nie chcę warzyć dolniaków, poszukałem poczytałem i się zastanawiam nad sposobem podgrzewania piwa w trakcie fermentacji za pomocą wyżej wspomnianej grzałki akwariowej.

 

I zastanawiam się nad zapakowaniem fermentora do kotła zaciernego (jest większy i szerszy od fermentorów) dzięki czemu powstanie coś w stylu płaszcza grzewczego i do niego wrzucić grzałkę akwariową. 

 

A drugim pomysłem jest bezpośrednie wrzucenie owej grzałki do fermentora (są różne modele)ale tutaj nasuwa się pytanie czy można użyć bezpośrednio w piwie Wiem że naraża to na niebezpieczeństwo zakażenia ale po dobrym wysterylizowaniu nie będzie problemu.

Ale po za tym czy to może mieć zły wpływ na drożdże lub samo piwo. Co wy o tym sądzicie.

Kiedyś też wpadłem na taki pomysł, tylko zamiast kadzi użyłem tego

https://www.leroymerlin.pl/narzedzia-budowlane/betoniarki-taczki-kastry-worki/wiadra-kubly-i-kastry-budowlane/kastra-okragla-

patrol,p354767,l709.html

 

 

Edited by bajker
Link to comment
Share on other sites

Ooo o czymś takim myślałem, kadź była by spoko tylko że mało miejsca między fermentorem a kadzią jest. A jak pomysł wypalił czy nie ??

Teoretycznie powinno działać i być bezproblemowe... ale to teoretycznie xD

Link to comment
Share on other sites

Pierwszy pomysł dużo lepszy. Drugi z tego co się orientuje może zabijać drożdże które są blisko grzałki. A pierwszy bezpieczny dla zakażenia i nie przypalisz nic tylko grzeje po całości. Taka moja myśl.

 

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Nie łatwiej pas grzewczy (brewbelt)? Albo jakaś mata grzewcza/kable do terrarium? Do tego jakieś pudło izolacyjne dobrze się sprawdzi.

Edited by udarr
Link to comment
Share on other sites

Teoretycznie łatwiej ale drożej :P Jedna grzałka akwariowa to 20-30 zł. + balijka 20-30zł. co daje 60 zł pas 130zł. Zakładając że chcemy podgrzewać więcej niż jeden fermentor to już robią się kwoty wysokie. 

Link to comment
Share on other sites

Nie ufal bym termostatowi z grzalki akwariowej.

Jedna mi kiedyś 'ugotowała' rybki.

Żłów za to był w niebowzięty - pływał jak ubot

Link to comment
Share on other sites

Teoretycznie łatwiej ale drożej :P Jedna grzałka akwariowa to 20-30 zł. + balijka 20-30zł. co daje 60 zł pas 130zł. Zakładając że chcemy podgrzewać więcej niż jeden fermentor to już robią się kwoty wysokie. 

 

A ja widzę, że kabel grzewczy 25W 4m kosztuje 30zł. Owijasz fermentor czy jakoś zgrabnie montujesz w zaizolowanym pudle i po robocie.

Link to comment
Share on other sites

Ja od 3 lat fermentuję z pomocą grzałki akwariowej, z tym że steruję nią za pomocą termostatu. Używam po prostu jednego fermentora włożonego w drugi. W tym zewnętrznym jest ze 3 litry wody (tak, żeby  między bocznymi ściankami też była warstewka wody). Całość w pudle styropianowym na balkonie. Aktualnie przy temperaturze zewnętrznej 3oC mam w fermentorze 22oC.

Grzałka akwariowa nie ma z pewnością atestu do spożywki, więc wrzucenie do fermentującego piwa raczej odpada. Zresztą wystarczy powąchać kabel zaraz po rozpakowaniu - może ewentualnie do whisky stouta by się nadawało ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.