Skocz do zawartości

Literatura dla piwowara


Nonik

Rekomendowane odpowiedzi

Temat zainspirowany książką pewnego piwnego blogera :)  i w związku z tym pojawia się u mnie pytanie:

czy moglibyście polecić jakieś książki odnośnie technologi produkcji piwa, surowców wykorzystywanych w piwowarstwie, czy po prostu jakieś ciekawe pozycje, które osoby interesujący się piwowarstwem powinny znać? Najlepiej aby były w języku polskim. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie najlepsza jak dotąd była "How to brew" Palmera:

https://www.amazon.com/How-Brew-Everything-Right-First/dp/0937381888

 

To po angielsku. Chyba nie ma polskiej wersji.

 

Pierwsza edycja tej książki jest tez w formie darmowej strony (jednak w 3 edycji jest dużo więcej treści):

http://howtobrew.com

Edytowane przez Alexy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na początej polecam "Designing Great Beers" Raya Danielsa - http://twojbrowar.pl/pl/ksiazki/679-designing-great-beers-9780937381502.html. Jedna z podstawowych pozycji piwowarskich. Opisany jest każdy z surowców, obliczenia piwowarskie, przykłady dla poszczególnych stylów. Niestety, pozycja tylko w języku angielskim.

Z polskiej sceny jedyne co mi przychodzi na myśl to książka Tomka Kopyry - http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,19092,Piwo-Wszystko-co-musisz-wiedziec-zeby-nie-wyjsc. Nie czytałem jej jeszcze, ale recenzje i odbiór są raczej pozytywne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat w Polsce jeszcze nie rozwinął się na tyle żeby wydawnictwa stwierdziły "szybko zróbmy tłumaczenia książek piwowarskich, bo ludzie tego chcą, a kto pierwszy ten lepszy". Niemniej książka Tomasza Kopyry może być kamyczkiem, który rozpocznie lawinę i zupełnie nie miałbym nic przeciwko.

 

Wejdź sobie na Bonito i wyszukaj hasło piwo/piwowarstwo. Często mają książki w dużo niższych cenach niż gdziekolwiek indziej, więc łatwiej skusić się na eksperyment ;)

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O surowcach i procesie warzenia piwa sporo jest w książce "Domowe warzenie piwa" Richarda Lehrla. Dostępna jest w księgarniach i sklepach dla piwowarów. Tylko trzeba zwrócić uwagę, aby było to wydanie drugie, w pierwszym pojawiło się kilka kwiatków, było o tym nawet tu na forum:

http://www.piwo.org/topic/8227-richard-lehrl-domowe-warzenie-piwa-podstawowy-blad/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.