Nonik Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Temat zainspirowany książką pewnego piwnego blogera i w związku z tym pojawia się u mnie pytanie: czy moglibyście polecić jakieś książki odnośnie technologi produkcji piwa, surowców wykorzystywanych w piwowarstwie, czy po prostu jakieś ciekawe pozycje, które osoby interesujący się piwowarstwem powinny znać? Najlepiej aby były w języku polskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) Dla mnie najlepsza jak dotąd była "How to brew" Palmera: https://www.amazon.com/How-Brew-Everything-Right-First/dp/0937381888 To po angielsku. Chyba nie ma polskiej wersji. Pierwsza edycja tej książki jest tez w formie darmowej strony (jednak w 3 edycji jest dużo więcej treści): http://howtobrew.com Edytowane 5 Listopada 2016 przez Alexy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston Opublikowano 5 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Na początej polecam "Designing Great Beers" Raya Danielsa - http://twojbrowar.pl/pl/ksiazki/679-designing-great-beers-9780937381502.html. Jedna z podstawowych pozycji piwowarskich. Opisany jest każdy z surowców, obliczenia piwowarskie, przykłady dla poszczególnych stylów. Niestety, pozycja tylko w języku angielskim. Z polskiej sceny jedyne co mi przychodzi na myśl to książka Tomka Kopyry - http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,19092,Piwo-Wszystko-co-musisz-wiedziec-zeby-nie-wyjsc. Nie czytałem jej jeszcze, ale recenzje i odbiór są raczej pozytywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nonik Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Z tego co widzę to po prostu nie ma dobrych książek po polsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Temat w Polsce jeszcze nie rozwinął się na tyle żeby wydawnictwa stwierdziły "szybko zróbmy tłumaczenia książek piwowarskich, bo ludzie tego chcą, a kto pierwszy ten lepszy". Niemniej książka Tomasza Kopyry może być kamyczkiem, który rozpocznie lawinę i zupełnie nie miałbym nic przeciwko. Wejdź sobie na Bonito i wyszukaj hasło piwo/piwowarstwo. Często mają książki w dużo niższych cenach niż gdziekolwiek indziej, więc łatwiej skusić się na eksperyment Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 A ktoś się orientuje, czy jest możliwość zakupu wszystkich numerów "Piwowara" w wersji pdf? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linus Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 O surowcach i procesie warzenia piwa sporo jest w książce "Domowe warzenie piwa" Richarda Lehrla. Dostępna jest w księgarniach i sklepach dla piwowarów. Tylko trzeba zwrócić uwagę, aby było to wydanie drugie, w pierwszym pojawiło się kilka kwiatków, było o tym nawet tu na forum: http://www.piwo.org/topic/8227-richard-lehrl-domowe-warzenie-piwa-podstawowy-blad/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się