Skocz do zawartości

West Coast IPA - weryfikacja receptury


paffik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcialem was spytac o opnie na temat West Coast IPA, ktorego chce popełnić.
 
Wielkość warki    24L
Czas gotowania    1,000 hr
Gęstość początkowa  15,6 P
Gęstość końcowa    4 P
Alkohol (ABV)    6,50%
Barwa      9,8 ebc
IBU      65
 

Składniki fermentacji            
Waga słodów: 6,700 kg
Strzegom - pilzneński 4,500kg 4 ebc
Strzegom - pale ale  1,500kg  6 ebc
Strzegom - pszeniczny jasny 500g 5 ebc
Oats, Flaked 300,000 g 2 ebc


Chmiele            
iunga    11,5%    30,000 g    Gotowanie    45,000 min    Granulat    32,3IBU
iunga    11,5%    20,000 g    Gotowanie    30,000 min    Granulat    18,0IBU
Citra    12,5%    15,000 g    Gotowanie    15,000 min    Granulat    9,5IBU
Citra    12,5%    15,000 g    Gotowanie    5,000 min    Granulat    3,8IBU
Citra    12,5%    20,000 g    Gotowanie    1,000 min    Granulat    1,1IBU
Citra    12,5%    50,000 g    Na zimno    3,000 day    Granulat    0,0IBU


Dodatki            
Irish Moss  
gips piwowarski

             
Drożdże            
Safale US-05  Suche  11,00 g     

      
Zacieranie            
Infusion  66,000 C  60 min  
mashout  78,000 C  10 min  



Szukalem ale nie moglem znalezc zbyt wielu klasycznych dla stylu receptur.
Jesli macie to podrzuccie prosze linki do sprawdzonych receptur lub klonów West Coast IPA

Edytowane przez paffik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@udarr - dlaczego wolalbys sam pils? przegladajac inne receptury musze przeyznac ze jest to najbardziej ortodoksyjne podejscie, bo nawet bracia amerykanie wprowadzaja na rozne sposoby nute karmelowosci i barwy do piwa. Co do temperatury jakie masz doswiadczenia? bo tu mysle ze jak zaczne na 66 to skoncze na 64. Czy to bedzie zbyt malo wytrawnie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sam pils żeby było w miarę czyste w smaku jeśli chodzi o to co wprowadzają słody. Karmelu w tym stylu ja bym unikał no ale nie będę się kłócił z Amerykanami. Może piłem złe przykłady tego stylu, nie wiem, zresztą nie było ich zbyt wiele bo raptem 2-3, ale wszystkie były bardzo jasne, mało treściwe, wręcz wodniste i ekstremalnie mało słodowe. W kwestii temperatury to ja trzymam się bardziej 64-65st jeżeli chcę bardziej wytrawne aipa czy weizena, raczej działa no ale to już niuans, różnice nie są aż tak wielkie dla 1st, szczególnie, że przynajmniej u mnie bardzo trudno idealnie utrzymać jednakową temperaturę, niezaizolowana emalia błyskawicznie oddaje ciepło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja w czwartek przymierzam sie do zrobienia klona Modern Drinking Pinty. Jak dla mnie jest to wzór West'a. Prosty zasyp i, tu ciekawostka, chmiel tylko na ostatnie 15 minut. Ale za to 120g. Do tego z 80g na dry hopping.

No i ten obłędny aromat Mosaica

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja w ramach wyrobienia sobie smaku mam zakupione Sekwoja z Setki i GO WEST! z Anchor Brewing. Modern Drinking bede musial dokupic i przeanalizowac ;-)

 

@Bartek Śliwinski - czy i gdzie mozna zaznajomic sie z Twoja receptura klona Moderna?

 

@udarr - wlasnie nie napotkalem na zbyt wiele receptur West Coasta na piwo.org. Najchetniej bym zobaczyl recepture klona ktoregos z zachodnich browarow z USA

 

pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak. Napięcie powierzchniowe i takie tam. Zgadza sie.

Receptura nie jest moja. Jest dostępna na forum. Musisz poszukać.

Na pewno opiera sie głownie o pale ale i odrobine carapilsa. Żadnych karmeli itp.

Zacierać planuje na wytrwanie, bo mosaic i tak ma bardzo słodki aromat.

Wszystko przegonione, a jakże, us-05.

Chmiel tak jak wspomniałem wcześniej.

Podejrzewam, ze tak naprawdę mozna zrobic na samym slodzie podstawowym. No i chmiel sypać łopata !!!

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hmmm, kalkuluje Brewtargetem i mam wrazenie ze niezaleznie czy zatre 1h w 64* czy 68* on i tak policzy tyle samo i alko i takie samo FG

 

ale bo mozliwe nie potrafie go obsluzyc ;-)

Za dużo wymagasz :D Beersmith też nie patrzy na schemat zacierania przy liczeniu potencjalnego odfermentowania. Jedyne co [bS - nie wiem jak BT] bierze pod uwagę to użyte drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzę przy kompie, bo teraz nie mam jak. Ew. winę ponosi fakt, że nie aktualizowałem go z 2.0.coś-tam.

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

UPDATE: Nie będę wchodził w szczegóły, ale faktycznie przed updatem nie działało, aczkolwiek to nie sam brak aktualizacji powodował ten błąd, a pewna "modyfikacja". Mój błąd, że zostawiłem BSa w takim, a nie innym stanie zamiast go zaktualizować ;)

Edytowane przez Enethion
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no to z grubsza pozostaje jedno pytanie.....jakie praktyczne beda roznice pomiedzy powiedzmy takimi zasypami

Bardziej chodzi mi o walory smakowe niz barwe sama w sobie......

 

1.

Strzegom - pilzneński 4,500kg 4 ebc
Strzegom - pale ale1,500kg6 ebc
Strzegom - pszeniczny jasny 500g 5 ebc
Oats, Flaked 300,000 g 2 ebc

 

2.

Strzegom - pilzneński 6,000kg 4 ebc
Carapils   - 200g 4ebc
Strzegom - pszeniczny jasny 500g 5 ebc
Oats, Flaked 300,000 g 2 ebc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.