paffik Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) WitamChcialem was spytac o opnie na temat West Coast IPA, ktorego chce popełnić. Wielkość warki 24LCzas gotowania 1,000 hrGęstość początkowa 15,6 PGęstość końcowa 4 PAlkohol (ABV) 6,50%Barwa 9,8 ebcIBU 65 Składniki fermentacji Waga słodów: 6,700 kgStrzegom - pilzneński 4,500kg 4 ebcStrzegom - pale ale 1,500kg 6 ebcStrzegom - pszeniczny jasny 500g 5 ebcOats, Flaked 300,000 g 2 ebcChmiele iunga 11,5% 30,000 g Gotowanie 45,000 min Granulat 32,3IBUiunga 11,5% 20,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 18,0IBUCitra 12,5% 15,000 g Gotowanie 15,000 min Granulat 9,5IBUCitra 12,5% 15,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 3,8IBUCitra 12,5% 20,000 g Gotowanie 1,000 min Granulat 1,1IBUCitra 12,5% 50,000 g Na zimno 3,000 day Granulat 0,0IBUDodatki Irish Moss gips piwowarski Drożdże Safale US-05 Suche 11,00 g Zacieranie Infusion 66,000 C 60 min mashout 78,000 C 10 min Szukalem ale nie moglem znalezc zbyt wielu klasycznych dla stylu receptur.Jesli macie to podrzuccie prosze linki do sprawdzonych receptur lub klonów West Coast IPA Edytowane 6 Listopada 2016 przez paffik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Ja bym został przy samym Pilzneńskim oraz niższej temperaturze zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paffik Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 @udarr - dlaczego wolalbys sam pils? przegladajac inne receptury musze przeyznac ze jest to najbardziej ortodoksyjne podejscie, bo nawet bracia amerykanie wprowadzaja na rozne sposoby nute karmelowosci i barwy do piwa. Co do temperatury jakie masz doswiadczenia? bo tu mysle ze jak zaczne na 66 to skoncze na 64. Czy to bedzie zbyt malo wytrawnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Sam pils żeby było w miarę czyste w smaku jeśli chodzi o to co wprowadzają słody. Karmelu w tym stylu ja bym unikał no ale nie będę się kłócił z Amerykanami. Może piłem złe przykłady tego stylu, nie wiem, zresztą nie było ich zbyt wiele bo raptem 2-3, ale wszystkie były bardzo jasne, mało treściwe, wręcz wodniste i ekstremalnie mało słodowe. W kwestii temperatury to ja trzymam się bardziej 64-65st jeżeli chcę bardziej wytrawne aipa czy weizena, raczej działa no ale to już niuans, różnice nie są aż tak wielkie dla 1st, szczególnie, że przynajmniej u mnie bardzo trudno idealnie utrzymać jednakową temperaturę, niezaizolowana emalia błyskawicznie oddaje ciepło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Ja w czwartek przymierzam sie do zrobienia klona Modern Drinking Pinty. Jak dla mnie jest to wzór West'a. Prosty zasyp i, tu ciekawostka, chmiel tylko na ostatnie 15 minut. Ale za to 120g. Do tego z 80g na dry hopping. No i ten obłędny aromat Mosaica Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paffik Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Ja w ramach wyrobienia sobie smaku mam zakupione Sekwoja z Setki i GO WEST! z Anchor Brewing. Modern Drinking bede musial dokupic i przeanalizowac ;-) @Bartek Śliwinski - czy i gdzie mozna zaznajomic sie z Twoja receptura klona Moderna? @udarr - wlasnie nie napotkalem na zbyt wiele receptur West Coasta na piwo.org. Najchetniej bym zobaczyl recepture klona ktoregos z zachodnich browarow z USA pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Z tego co wiem to WCIPA ma być piwem wytrawnym, więc 4 plato końcowe to za dużo. Warto wrzucić niewielką ilość chcmielu na goryczkę, nawet te 5g, podobno ma to korzystny wpływ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 No tak. Napięcie powierzchniowe i takie tam. Zgadza sie. Receptura nie jest moja. Jest dostępna na forum. Musisz poszukać. Na pewno opiera sie głownie o pale ale i odrobine carapilsa. Żadnych karmeli itp. Zacierać planuje na wytrwanie, bo mosaic i tak ma bardzo słodki aromat. Wszystko przegonione, a jakże, us-05. Chmiel tak jak wspomniałem wcześniej. Podejrzewam, ze tak naprawdę mozna zrobic na samym slodzie podstawowym. No i chmiel sypać łopata !!! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paffik Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 hmmm, kalkuluje Brewtargetem i mam wrazenie ze niezaleznie czy zatre 1h w 64* czy 68* on i tak policzy tyle samo i alko i takie samo FG ale bo mozliwe nie potrafie go obsluzyc ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 hmmm, kalkuluje Brewtargetem i mam wrazenie ze niezaleznie czy zatre 1h w 64* czy 68* on i tak policzy tyle samo i alko i takie samo FG ale bo mozliwe nie potrafie go obsluzyc ;-) Za dużo wymagasz Beersmith też nie patrzy na schemat zacierania przy liczeniu potencjalnego odfermentowania. Jedyne co [bS - nie wiem jak BT] bierze pod uwagę to użyte drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Beersmith też nie patrzy na schemat zacierania przy liczeniu potencjalnego odfermentowania. teoretyzujesz czy sprawdziłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Beersmith też nie patrzy na schemat zacierania przy liczeniu potencjalnego odfermentowania. teoretyzujesz czy sprawdziłeś? Sprawdzałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Sprawdzałem słabo jakoś chyba U mnie BS przelicza i pokazuje różnicę Możesz sprawdzić poniżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 (edytowane) Sprawdzę przy kompie, bo teraz nie mam jak. Ew. winę ponosi fakt, że nie aktualizowałem go z 2.0.coś-tam.Wysłane z Rivendell przy użyciu PalantíruUPDATE: Nie będę wchodził w szczegóły, ale faktycznie przed updatem nie działało, aczkolwiek to nie sam brak aktualizacji powodował ten błąd, a pewna "modyfikacja". Mój błąd, że zostawiłem BSa w takim, a nie innym stanie zamiast go zaktualizować Edytowane 7 Listopada 2016 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paffik Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 no to z grubsza pozostaje jedno pytanie.....jakie praktyczne beda roznice pomiedzy powiedzmy takimi zasypami Bardziej chodzi mi o walory smakowe niz barwe sama w sobie...... 1. Strzegom - pilzneński 4,500kg 4 ebcStrzegom - pale ale1,500kg6 ebcStrzegom - pszeniczny jasny 500g 5 ebcOats, Flaked 300,000 g 2 ebc 2. Strzegom - pilzneński 6,000kg 4 ebcCarapils - 200g 4ebcStrzegom - pszeniczny jasny 500g 5 ebcOats, Flaked 300,000 g 2 ebc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Nie zauważysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paffik Opublikowano 9 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 chyba pojde w opcje z carapilsem 500 gramow, skoro buduje ladna piane, daje pelnie a nie daje karmelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się