Pierre Celis Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Tak, to prawda, to miał być krótkotrwały postój przed dłuższą podróżą po fascynujących browarach działających w Palatynacie. Z czasem okazało się, że ten (tak przynajmniej planowałem) niepozorny browar ujął mnie swoimi wyśmienitymi piwami (no, może z wyjątkiem jednego). Zapraszam was do Hachenburga, niewielkiego miasteczka, znajdującego się w samym sercu wspaniałej krainy, jaką jest bezwątpienia Westerwald. Właśnie tam, u podnóża wzgórza, gdzie rozlokowana jest cała osada Hachenburg, funkcjonuje od 1861 roku browar, który uważany jest przez wielu za flagowy browar tejże krainy. Mowa o Westerwald-Brauerei. W pierwszej chwili z pewnością nie może on nikogo zachwycić. Ot, zwykły przemysłowy blaszak, jakich wiele i na naszej ziemi. Jednakże, gdy przyjrzymy mu się z bliska, okaże się, że kryje on w sobie wiele pozytywnych smaczków, dla których warto było tutaj przybyć. Nie dość, że wzdłuż wewnętrznej drogi technologicznej ustawione są liczne browarnicze urządzenia, które służy w tutejszym browarze dziesiątki lat temu, to na dodatek (ku memu wielkiemu zaskoczeniu) funkcjonuje tutaj całkiem przyjemny firmowy szynk. Czy to wszystko, co tam odnajdziemy. Skądże znowu, nie dość ,że panuje tutaj wspaniała rodzinna atmosfera, to dodatkowo browar ma do zaoferowania coś, co czego się tutaj nie spodziewałem. Tą niespodzianką okazał się wyborny smak wyrabianych tutaj piw. Rzadko kiedy, browar, który ma roczne zdolności produkcyjne na poziomie 200 tysięcy hektolitrów ( w ubiegłym roku wyprodukowali jedynie 75 tysięcy hektolitrów) warzy tak smaczne piwa. Nikt tutaj nie ukrywa, że ich największa pasją jest produkowanie jasnych piw dolnej fermentacji. I bardzo dobrze, że tak się stało, wszak ich Pils (11,6blg), to majstersztyk wśród pilsów w całych północno-zachodnich Niemiec. Kolejnym ich znakomitym produktem jest klasyczny Hell (5,2% alk.) mający wyjątkowo ciekawą słodową duszę. Nie mniejszą furorę wśród nas wywołał ich Zwickel (12,5blg) oraz Schwarz (11,7blg). No dobra, znając ogólny trend w naszym kraju, powiecie, strasznie nudna ta ich oferta. No dobra a co powiecie na Imperialną IPę (7,2% alk.), wyspiarskiego Portera (7,6% alk.), Red Stouta (7,7% alk.), Ice-Bocka (12,0% alk.), Weizen-Bocka (8,8% alk.) oraz Chocolate Portera (6,6%alk.). Marzenia?! Skądże znowu, to właśnie tutaj warzone są takie oto smakołyki. Zaskoczeni? Niepotrzebnie. Ten rynek nie raz was jeszcze pozytywnie zaskoczy. . Budynek warzelni . Skład wyrobów gotowych . . Budynek administracji . . . Firmowy lokal . . . Przyzakładowy chmielnik Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się