thobeta Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 (edytowane) Ale pomyślałem takim patencie. Rozcieńczyć demineralizowaną wodę spożywczą w proporcji np. pół-na pół moją twardą kranowkę. W takim przypadku zmniejszy nam się dokładnie o połowę twardość. Woda demineralizowana ma twardość 0. Rozcieńczając w odpowiednich częściach z naszą kranówka, znając jej twardość jesteśmy w stanie regulować w dowolny sposób jej miękkość. Woda demineralizowana nie ma praktycznie minerałów i dlatego nie powinna być spożywana lecz w połączeniu z naszą kranówka ten problem odpada. Rozmawiałem ponownie z Panią z laboratorium i potwierdziła to. Ma to ręce i nogi ? Edytowane 29 Grudnia 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Nie dalej jak dzisiaj jkocurek na browar.bizie pisał dokładnie o tym samym. Czyli, że można. Powtarzam tylko, że póki co nie zawracaj sobie głowy twardością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Rozcieńczyć demineralizowaną wodę spożywczą w proporcji np. pół-na pół moją twardą kranowkę. Jaki produkt masz na myśli? Ja widuję wodę demineralizowaną tylko na stacjach benzynowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 (edytowane) hm...chciałbym zrobić to piwo tak jak się należy. Może masz racje że nie powinienem sobie tym głowy zawracać jednak jakoś tak podświadomie coś mnie pcha by ta woda jednak była taka jak książki piszą. Potem jak mi coś nie wyjdzie w smaku to powiem ze to przez wodę :-) - chciałbym piwo na konkurs w Żywcu wystawić - stąd moja troska. Nie dalej jak dzisiaj jkocurek na browar.bizie pisał dokładnie o tym samym. Czyli, że można. Powtarzam tylko, że póki co nie zawracaj sobie głowy twardością. To ale zbieżność. Choć filtry RO są dość drogie. W moim mikro browarze rozwiązanie z kupnem co jakiś czas baniaczka wody demineralizowanej jest idealna. Tym bardziej że tylko do pilsa bym używał. Byłem na stronie producenta wody http://www.wodadest.com.pl i rozmawiałem z facetem co do jej użycia w spożywce. Oczywiście można stosować - muszą być transportowane w odpowiednio dopuszczonych do kontaktu ze spożywką pojemnikach. Cena wody 30L 22zł/pojemnik. Ta woda co mamy na stacjach benzynowych to dokładnie ta sama woda. Nie ma jednak oboszczeń co do pojemników bo nie mają certyfikatów do spożywki. Choć facet powiedział że jeśli będzie dodatkowo gotowana tak jak w naszym przypadku podczas chmielenia on daje sobie głowę za nią obciąć. Na stronie jest cennik i dokument z Laboratorium o składzie chemicznym Edytowane 29 Grudnia 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Potem jak mi coś nie wyjdzie w smaku to powiem ze to przez wodę :-) - No dobrze kombinujesz, dobrze... A tak nie będziesz miał alibi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Czytałem kiedyś, że zwykła kranówa przepuszczona przez filtr podwójnej osmozy zostaje pozbawiona prawie wszystkiego co się w niej rozpuściło i pozostaje samo H2O. A więc można powiedzieć .że jest to woda odmineralizowana, a więc miękka. Aby nadawała się do bezpośredniego spożycia należy ją powtórnie zmineralizować ,ale już w sposób zamierzony. Takie filtry są wykorzystywane np. na statkach (i nie tylko) do uzdatniania wody morskiej na pitną. Zakup instalacji do podwójnej osmozy jest jednak dość drogą inwestycją. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Ja tez słyszałem ze taka woda nie jest zdrowa dla organizmu. Zwyczajnie wypłukuje z niej mikroelementy. Nie powinna być spożywana jako zamiennik wody mineralnej. Na wielu McDonaldach mają takie filtry zwłaszcza we Wrocławiu. Podobno CocaCola jest tak rozrabiana z koncentratów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Ja tez słyszałem ze taka woda nie jest zdrowa dla organizmu. Zwyczajnie wypłukuje z niej mikroelementy. Nie powinna być spożywana jako zamiennik wody mineralnej. Zastosowanie tej wody do warzenia jako jedynej na pewno nie jest dobrym pomysłem. Lecz tak jak napisałeś poprzednio, zmieszanie jej z kranówą w odpowiedniej proporcji może dać dobre efekty. Tak myślę. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Czy przepuszczenie wody przez filtr typu Brita może coś pomóc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 (edytowane) Woda filtrowana przez brite ma mniej twardości węglanowej. Ale nie mam pojęcia jakie to są wartości liczbowe. Wkład wystarcza na około miesiąc (100 litrów wody), kosztuje ok. 18-25 zł. W pewnym stopniu demineralizuje wodę (usuwa "kamień"). Herbatka na takiej wodzie nie ma na powierzchni "płatków"(które robią się przy użyciu zwykłej wody). Sam dzbanek kosztuje ok. 50-100 zł. Jest to jakaś alternatywa. Edytowane 31 Grudnia 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 (edytowane) A co powiecie na takie rozwiązanie : Kupujemy obudowę z filtrem jonowym. Koszt 45zł + 23zł za filtr http://www.allegro.pl/item517552963_przeplywowy_filtr_do_wody_eco_dafi_odss_legal.html Wkład z żywicą jonowymienną służy do zmiękczania wody. W trakcie procesu filtracji usuwane są m.in. jony wapnia i magnezu, których sole powodują twardość wody. Po przefiltrowaniu otrzymuje się wodę miekką, pozbawioną śladowych ilości metali ciężkich. Stopień usuwania twardości uzależniony jest od wielu czynników (np: odczyn wody, stopień twardości itp.) i waha się w granicach od 90-30%. Przy twardości ogólnej 12°d (213,6 mg CaCO/ litr) za pomocą wkładu Eko-Dafi można zmiękczyć około 700 -1000litrów. Po tej ilości należy wkład wymienić lub poddać regeneracji. Zalecany okres użytkowania wkładu żywicznego Eko-Dafi do 4 miesięcy. Atest PZH: HK/W/0653/03/2000 REGENERACJA: Regeneracja polega na przepuszczeniu przez wkład żywiczny 3 litrów 10% roztworu soli kuchennej w kierunku przeciwnym do kierunku przepływu wody w trakcie pracy filtra. Po tak przeprowadzonej regeneracji wkład może zmiękczyć 350-400 litrów wody o twardości 12°d. Wkład może być regenerowany wielokrotnie, należy wziąć jednak pod uwagę fakt obniżania trwałości mechanicznej żywicy (wpływ stężonego roztworu regeneracyjnego, tarcie granulek w trakcie pracy filtra itp). Co sądzicie o takim rozwiązaniu. Jest stosunkowo nie drogie i bardzo praktyczne. Do mnie bardzo przemawia. Edytowane 31 Grudnia 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 A co powiecie na takie rozwiązanie : Kupujemy obudowę z filtrem jonowym. Koszt 45zł + 23zł za filtr Jakikolwiek "ręczny" filtr byłby dla nas doskonałym rozwiązaniem, ale z tego co dowiadywałem się, tylko RO daje rozsądne zmiękczenie wody, wszystkie inne to marketing. Ale może technika posunęła się do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 31 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 (edytowane) Jakikolwiek "ręczny" filtr byłby dla nas doskonałym rozwiązaniem, ale z tego co dowiadywałem się, tylko RO daje rozsądne zmiękczenie wody, wszystkie inne to marketing. Ale może technika posunęła się do przodu. Obawiam się że możesz mieć racje. Najtańsza osmoza to 350zł. Montując go zonie pod zlewem i mówiąc że będzie miała czyściutką wodę do swojego pichcenia może i by mi to przeszło płazem jakoś. Jestem ciekaw czy są jakieś koszty eksploatacji takiego systemu. http://sklep.osmoza.pl/filtr-do-wody-odwrocona-osmoza-ro5m-blueseries-p-5.html Edytowane 31 Grudnia 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Obawiam się że możesz mieć racje. Najtańsza osmoza to 350zł. Montując go zonie pod zlewem i mówiąc że będzie miała czyściutką wodę do swojego pichcenia może i by mi to przeszło płazem jakoś. Jestem ciekaw czy są jakieś koszty eksploatacji takiego systemu. Nie jest to strasznie kosztowne, tyle, że trochę zabawy i dodatkowy kranik sterczy z blatu... Myślałem o tym, ale wodę mam ogólnie smaczną, a montować taką maszynę dla raptem jednego stylu piwa... To już lepiej kupić tą wodę demineralizowaną w butlach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Chyba znalazłem rozwiązanie - pojawiła się woda "Żywiecki kryształ", bardzo miękka, zmineralizowanie ~130 ppm, po 2.60 za 5L. Zakupiłem i wypróbuję w ten weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Jutro szukam u siebie w mieście. Tak prawdę mówiąc pierwszy raz sie spotkałem z taka marka wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Chyba znalazłem rozwiązanie - pojawiła się woda "Żywiecki kryształ", bardzo miękka, zmineralizowanie ~130 ppm, po 2.60 za 5L. Zakupiłem i wypróbuję w ten weekend. ja też nie znam, możesz wrzucić fotkę i info w jakim markecie jest do dostania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 http://www.kentpol.pl/oferta.html ja kupiłem w Realu w Jankach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 http://www.kentpol.pl/oferta.html ja kupiłem w Realu w Jankach kojarzę tę wodę, byla kiedys u mnie w sklepie pod domem, IMHO niepijalna, ma jakiś bardzo niedobry posmak...ja bym jej nie użył do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 kojarzę tę wodę, byla kiedys u mnie w sklepie pod domem,IMHO niepijalna, ma jakiś bardzo niedobry posmak...ja bym jej nie użył do piwa. No bo twarda woda jest smaczniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 kojarzę tę wodę' date=' byla kiedys u mnie w sklepie pod domem,IMHO niepijalna, ma jakiś bardzo niedobry posmak...ja bym jej nie użył do piwa.[/quote'] No bo twarda woda jest smaczniejsza. to chyba nie to;-) bardzo miękka woda z mojej 6 metrowej studni, którą mam na działce jest niebo lepsza od tego "kryształu" ;-) Nie wiem czy lepsza od mojej kranówy (ekstremalnie twardej), ale na pewno lepsza od "kryształu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi_4444 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 hmm... Czy woda zdemineralizowana (tfu co za słowo) to to samo co destylowana? bo jeśli tak to pewnie nie problem dla osób warzących sobie różne procenty aby zwykłą kranówkę przedestylować? Dobrze, czy źle kombinuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 (edytowane) hmm...Czy woda zdemineralizowana (tfu co za słowo) to to samo co destylowana? bo jeśli tak to pewnie nie problem dla osób warzących sobie różne procenty aby zwykłą kranówkę przedestylować? Dobrze, czy źle kombinuje? Dobrze kombinujesz. Tylko czy ma sens tyle zachodu? :rolleyes: Oczywiście warto byłoby ją zmieszać w jakichś proporcjach z kranówką, żeby nie była tak kompletnie destylowana. Edytowane 8 Stycznia 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertbenek Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Witajcie Więc co do wody to jest tak: Jakość wody jest bardzo ważna dla smaku piwa czy napojów . Zakłady przemysłowe (rozlewnie i browary )stosują różne technologie. Najważniejsze jest zasadniczo usunięcie twardości węglanowej która wpływa na smak produktu. Opisze podstawowe. Dekarbonizacja Woda przepływa przez jonit regenerowany kwasem solnym następnie następuje odgazowanie tej wody w celu usunięcia gazów Zaszczepianie kwasem, do wody jest dodawany kwas i woda jest potem odgazowana. Odwrócona osmoza Woda jest pod wysokim ciśnieniem separowana na specjalnych memmbranach pozbawiana soli przy produkcji spożywczej jest mieszana częściowo z wodą surową Woda demineralizowana - demineralizacja na jonitach woda przepływa przez dwa jonity kationit w cyklu wodorowym oraz anionit w cyklu zasadowym często stosowane jest tzw mixbed jako trzeci stopień. Mixbed jest złożem mieszanym doczyszcza pozostałości. Stosowana jest W przemyśle farmaceutycznym produkcji elektronicznej kosmetykach itp Czy można ją stosować do Piwa ? Oczywiście można ale nie bezpośrednio należy ją mieszać z wodą kranową Proporcje można sobie obliczyć w prosty sposób: Woda kranowa 300 mg CaCo3 Woda Demi 0 mg CaCo3 Po wymieszaniu 5 litrów z litrem kranówy otrzymujemy 6 litrów wody ok 60mg CaCo3 Osoby obawiające się metali ciężkich powinny przefiltrować wodę przez węglowy filtr dzbankowy są takie po marketach wydatek niewielki Można stosować też wodę z domowej osmozy jest to rozwiązanie droższe ok 350 - 450 zł Taka osmoza nie demineralizuje wody w 99,9% jak przemysłowe a ok 94% Ważne aby była możliwość pobrania wody bez tzw mineralizatora ( jest to moduł urządzenia wypełniony dolomitem który podnosi twardość) Jak ktoś ma pytania zapraszam r67nowicki@op.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Chyba nie powiesz mi, że woda przepływając przez jonit traci 100% CaCo3. Kiedy ja badałem przepływ wody przez zmieszany kationit z anionitem w kolumnie o średnicy 2 cm, długości 1,5m i przepływie około szklanki na godzinę to woda i tak nie była demineralizowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się