bimbelt Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Mam rozlanego do butelek pilsa. Jak mam go teraz traktować? Żeby się poprawnie nagazował, to czy mam go zostawić w temp. fermentacji, czy może przenieść do ciepłego? Jak długo go przetrzymać i jaka temperatura będzie odpowiednia do jego leżakowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Ja zwykle zostawiam w domu (20°C) na kilka dni. Szczególnie, kiedy w piwnicy mam 6-7°C - piwo powinno się szybciej nagazować. Poprawniej jednak jest nagazować piwo w temperaturze fermentacji. Co do leżakowania to im zimniej (do -1) tym lepiej. Im niższa temperatura tym leżakowanie krótsze ale nie mniej niż 2-3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 jkocurek napisał/aIm niższa temperatura tym leżakowanie krótsze ale nie mniej niż 2-3 tygodnie Z tym stwierdzeniem to bym polemizował. Uczono mnie, że im wyższa temperatura tym procesy fizyczne czy chemiczne zachodzą szybciej. Oczywiście dojrzewanie/lagerowanie/leżakowanie piw, win czy innych alkoholi w niskiej temperaturze daje lepsze efekty smakowe jednak IMO proces ten się wydłuża. Na marginesie dodam, że producenci miodów czy gorszej jakości win, aby przyśpieszyć proces dojrzewania przetrzymują przez krótki okres swoje wyroby w podwyższonej temperaturze (ok. 30 °C) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Uczono mnie, że im wyższa temperatura tym procesy fizyczne czy chemiczne zachodzą szybciej. Jest wszakże wyjątek: wytrącanie białek. Nie jestem też pewien, czy przypadkiem osadzanie sie wszelkich osadow nie zachodzi szybciej w niższej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Ja zostawiam piwo w tem. fermentacji cichej to jest 5°C . Po miesiącu jest już dobre, a po 2-3 jest super. I co jest ważne jest idealnie klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się