jaras Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Zrób drugie takie samo, zatrzyj mega wytrawnie i po rozpoczęciu fermentacji wymieszaj. 2x tyle piwa lepsze niż jedno zbyt słodkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Mój Barley Wine po miesiącu zszedł na drożdżach FM52 z 30,5° do 8,5°. Spodziewałem się słabszego odfermentowania, więc zaopatrzylem się wcześniej w drożdże do miodu o wyższej tolerancji alkoholu. Pytanie jest takie, czy zadać te drożdże czy zostawić tak jak jest? 8,5° to nie jest tak źle jak na tak wysoki ekstrakt początkowy, ale obawiam się, że za miesiąc, jak będę rozlewał to piwo to zupełnie się nienagazuje. Drożdże raczej są w tej chwili już bardzo słabe jeśli jeszcze w ogóle żyją. Producent podaje dla nich tolerancję 11% abv., u mnie jest już ponad 13% abv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Ja bym zostawił i ewentualnie dosypał jakichś świeżych drożdży piwowarskich przy rozlewie. MistrzSuspensu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Ano tak zrobiłem. Przelałem do szklanego balonu i niech sobie stoi. W sumie jak na taki ekstrakt początkowy to nawet ładnie zeszło, więc zdecydowałem się nie kombinować. Jak dodawać drożdże na rozlew? Uwodnione czy musi być starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 W sumie jak na taki ekstrakt początkowy to nawet ładnie zeszło, więc zdecydowałem się nie kombinować. Zazdroszcze Ci... Starter, a najlepiej gęstwa. MistrzSuspensu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się