Skocz do zawartości

Dociągnięcie fermentacji do granicy przyzwoitości - drożdże do wina


Pindin

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Mój Barley Wine po miesiącu zszedł na drożdżach FM52 z 30,5° do 8,5°. Spodziewałem się słabszego odfermentowania, więc zaopatrzylem się wcześniej w drożdże do miodu o wyższej tolerancji alkoholu. Pytanie jest takie, czy zadać te drożdże czy zostawić tak jak jest? 8,5° to nie jest tak źle jak na tak wysoki ekstrakt początkowy, ale obawiam się, że za miesiąc, jak będę rozlewał to piwo to zupełnie się nienagazuje. Drożdże raczej są w tej chwili już bardzo słabe jeśli jeszcze w ogóle żyją. Producent podaje dla nich tolerancję 11% abv., u mnie jest już ponad 13% abv.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ano tak zrobiłem. Przelałem do szklanego balonu i niech sobie stoi. W sumie jak na taki ekstrakt początkowy to nawet ładnie zeszło, więc zdecydowałem się nie kombinować. Jak dodawać drożdże na rozlew? Uwodnione czy musi być starter?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.