łysy ĄĘ Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Witajcie, Aktualnie jestem po uwarzeniu 6 warek z ekstraktów. Ogólny odbiór piw mam na czwórkę z plusem. Doszedłem tylko do wniosku, że przy chmieleniu w garnku 5litrowym, właściwie marnuję chmiel sypnięty na smak i na aromat. O ile goryczkowa utylizacja chmielu jest właściwa i całkowicie mnie zadowala, to wartości chmielowe wniesione przy późnym chmieleniu są nietrwałe. Ok 2-3 tygodnia po zabutelkowaniu rozpoczyna się proces ulotu smaku i aromatu chmielowego. Zakładam, że wynika to ze słabego związania tych substancji z brzeczką. Zdecydowałem się więc na zakup garnka 12,5litrowego. Zakładam, że będę w stanie zatrzeć w nim max 3,5-4kg słodów, a potem uwarzyć ok. 10 litrów brzeczki. Brakujący ekstrakt do warki 23-25 litrów pochodziłby z płynnego ekstraktu Bruntal. Planuję najbliższe 3 warki, w których będę korzystał z gęstwy. Drożdże to będą US-05 lub S-04. Na początek poszłoby jakieś lekkie ale ok 10,5Blg z dodatkiem słodu pszenicznego i/lub innego słodu na ładną piankę. Rozruszaną gęstwą chciałbym zaszczepić red IPA 16Blg. A serię kończyłby górnofermentacyjny odpowiednik porteru bałtyckiego (bez stoutowej palonki) 25Blg. Jako że jestem zielony jak szczypiorek w słodach, prosiłbym o pomoc w doborze prostego nieprzekombinowanego zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Jako, że to Twoje pierwsze zacieranie to proponowałbym 95% pale ale + 5% pszenicy (a najlepiej 100% podstawowego). Jednocześnie wydaje mi się, że przeszacowałeś ilość słodu jaki możesz dorzucić do gara. Z moich szacunków wynika, że 3 kg przy proporcji wody do słodu 3:1 to będzie coś pomiędzy 11 a 12 litrów, więc możesz się nie zmieścić z 4 kg. Chyba, że zmniejszysz ilość wody, ale o konsekwencjach już sam doczytaj. I jeszcze jedno pytanie. Czy masz czym filtrować zacier? Jakiś filtrator (wiadro + sraczwężyk/fałszywe dno/filtrator z rurek/itp), albo chociaż torbę do zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Sraczwężyk już mam self made. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 W garze 14l mieszczę max 3,6kg słodu, jest dość gęsto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Przy 2 L/kg wychodzi około 10,5-11 L objętości zacieru (wg. domyślnych ustawień Beersmitha: 10,68 L). Można, ale mieszanie może być niewygodne http://www.wiki.piwo.org/Ilo%C5%9B%C4%87_i_rodzaj_wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 2l/kg zacierałem parę razy - ale tylko na lenia. Nad ogniem to trzeba by często i szybko mieszać - bo zacier jest już bardzo gesty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Czyli raczej sterować w zasypy 3 kilogramowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) Myślę że tak. Te 3l/kg to takie optimum (wg mnie) Kalkulatory pokazują że 1kg słodu w wodzie to jest ok 0.67l objętości. Edytowane 13 Listopada 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Mam garnek 12 L i przez jakiś czas tylko na takim warzyłem. 3,0 - 3,2 kg to było max co dało się zrobić. Jeśli masz zamiar na leniucha to jeszcze przejdzie więcej ale to już jest trochę męka. Plastikowa łych do mieszania dostaje ostro po d..., uważaj też żeby nie przypalić przy grzaniu bo bardzo łatwo o to. Ta objętość jest spoko bo każdy przepis dzielisz na pół i masz zasyp, a dodatkowo łatwo znaleźć wiaderka 15L. Edytowane 14 Listopada 2016 przez unknown000 łysy ĄĘ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) 2L/kg na lenia od razu w fermentatorze z którego wysładzasz, czyli masz jakieś 30L objętości do dyspozycji. w skrócie - mieszasz słody z wodą w temp. ~75 stopni (końcowa temperatura powinna się ustalić na 67), porządnie izolujesz kocami i zostawiasz na 3-4 godziny. po tym czasie spuszczasz brzeczkę przednią (fermentor spowrotem izolujesz), gotujesz, chmielisz i masz potwora. podrgrzewasz wodę do wysładzania, wysładzasz cienkusza, gotujesz, chmielisz i masz pewnie jakąś dziesiątkę. pół dnia zejdzie. Edytowane 14 Listopada 2016 przez jaras łysy ĄĘ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Mam garnek 12 L i przez jakiś czas tylko na takim ważyłem. 3,0 - 3,2 kg to było max co dało się zrobić. Ważyć w takim garnku można pewnie nawet i 10 kilo słodu, gorzej z warzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Ta, już poprawiłem. Autokorekta niestety nie lubi warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Dzięki za sugestie. A jak widzielibyście 3kg zasyp pod tego "bałtyka" 25Blg? Zapewne musiałbym trochę dołożyć ciemnego ekstraktu, ale tego się nie boję. Christmas ale zrobiłem w całości na ciemnym WES i bardzo ładnie grają typowo porterowe nuty. No i jak ugryźć temat red IPA? Takie coś? 2kg carared i 1kg pszenicznego? Edytowane 14 Listopada 2016 przez łysy ĄĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Pod porter bałtycki daj dwie puszki ekstraktu jasnego a zatrzyj tylko słody specjalne. I najlepiej z tym poczekaj jeszcze z 10 warek, bo to jest trudne piwo przy takim Blg. A w ogóle to polecam robić pełne zacieranie i mniejsze warki - idzie szybciej i można warzyć częściej. Edytowane 14 Listopada 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Skoro i tak zacierasz, filtrujesz i ogólne przechodzisz przez cały proces to po co podpierać się ekstraktem skoro można po prostu zatrzeć więcej słodu? Roboty powiedzmy, że tyle samo. Będzie też taniej poza niewielką różnicą w cenie gara. Jeżeli są jakieś powody, dla których musisz mieć mały gar to rozumiem, że musisz kombinować jak możesz ale jeśli to nic konkretnego to doradziłbym większy sprzęt edit: Obawiam się, że Red IPA z zasypem 2kg carared 1kg pszenicy będzie czymś niepijalnym. Edytowane 14 Listopada 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Płyta gazowa nie pozwala mi na pracę z większymi pojemnościami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Tak an przyszłość, jakbyś chciał jednak zwiększyć wybicie: https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=taboret%20gazowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się