Gruli Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Witam planuje złożyć się z kolegą i zrobić moją pierwszą warkę z brew-kita. Chciałbym się dowiedzieć czy taki zestaw startowy będzie odpowiedni? http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=157# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) Witam... Przedstaw się w odpowiednim dziale i napisz coś o sobie (dane w profilu). A ten zestaw wygląda całkiem dobrze, ma wszystko... no i nawet dają surowce na pierwszą warkę. Będzie dobrze Edytowane 10 Lutego 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Witam planuje złożyć się z kolegą i zrobić moją pierwszą warkę z brew-kita. Chciałbym się dowiedzieć czy taki zestaw startowy będzie odpowiedni?http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=157# Jeśli chcesz zacierać to na początek idealny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruli Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Mam kolejne pytanie, czy do brew kita bede potrzebował gar 30 l czy wystarczy 10l i na kilka razy zagotuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) Mam kolejne pytanie, czy do brew kita bede potrzebował gar 30 l czy wystarczy 10l i na kilka razy zagotuje? Wystarczy 10 L ponieważ Brew Kita gotujesz w 5-6 L wody ,a resztę tylko dolewasz do fermentora. Najlepiej dolać zimnej wody bo wtedy od razu można uzyskać temperaturę fermentacji. edit Jeżeli masz gar 10 L to OK, ale jeżeli dopiero musisz go kupić to od razu kup co najmniej 30L ,a najlepiej 40 L. Edytowane 10 Lutego 2010 przez pako1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruli Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 ok, a jeśli będę chciał zacierać to musze mieć 30 czy 40 l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 ok, a jeśli będę chciał zacierać to musze mieć 30 czy 40 l? 30l starczy 40l odradzam lepiej już z kega 50l zrobić obrzyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) Wszystko zależy jakiej wielkości warki będziesz warzył. Ja warzę zazwyczaj 25-23 litry a gar mam ok. 37 litrowy. Mieści się fajnie na dwóch palnikach i jest spora rezerwa przy gotowaniu, więc nie ma strachu, że będzie (jak to się pisze? ) wykipywało Edytowane 10 Lutego 2010 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruli Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 a gdzie można taki gar kupić w miarę tanio? Bo patrzyłem na allegro to za 300 zł jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 kolomar ma trochę racji nie pomyślałem że keg to na taboret gazowy mea kulpa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) a gdzie można taki gar kupić w miarę tanio? Bo patrzyłem na allegro to za 300 zł jest podpowiem keg plus taboret i reduktor,węże butla i gaz = około 300zł kwestia ile dasz za kega Edytowane 10 Lutego 2010 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurTle Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) a gdzie można taki gar kupić w miarę tanio? Bo patrzyłem na allegro to za 300 zł jest np tutaj: http://piwodziej.pl/Gar_emaliowany_35_litrow-107.html? Edytowane 10 Lutego 2010 przez TurTle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cartmann Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Garnek-emaliowany-29-litrow-z-pokrywa/pid,595,cid,6235,sideskot,086a857cb7ef73a61e437261bd277710,product.html Chyba najtaniej w sieci, bynajmniej ja nie znalazłem taniej. Kupiłem i sam w nim warze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruli Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 ok, dzięki, a czy (jeśli bym chciał zacierać) można pominąć proces śrutowania, czy ktoś zajmuje się śrutowaniem, lub czy mogę kupić rozdrobniony słód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 ok, dzięki, a czy (jeśli bym chciał zacierać) można pominąć proces śrutowania, czy ktoś zajmuje się śrutowaniem, lub czy mogę kupić rozdrobniony słód? Każdy sklep internetowy ze słodami taką usługę za drobną opłatą oferuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Każdy normalny sklep ma opcję "śrutowanie" . I tak z czasem dojdziesz do tego że trzeba kupić śrutownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruli Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 to jak myślicie, jeśli bym miał ten garnek, to mógłbym już za pierwszym razem zacierać? Czy lepiej poczekać i pierwszą warkę zrobić z brew-kita? PS. jeszcze filtrator potrzebny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 (edytowane) PS. jeszcze filtrator potrzebny Ano potrzebny Ale prosty do zrobienia i nie za drogo wychodzi z oplotu węża, kranik i plastikowe wiaderko najlepiej 30 l ale 20 też wystarczy. Edytowane 11 Lutego 2010 przez Z_bychu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 to jak myślicie, jeśli bym miał ten garnek, to mógłbym już za pierwszym razem zacierać? Czy lepiej poczekać i pierwszą warkę zrobić z brew-kita? PS. jeszcze filtrator potrzebny Żaden problem, zacieraj bo warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruli Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Czytałem tą instrukcje jejskiego jak zrobić filtrator i już kumam. Ale to się nie zapcha? A jak będę miał fermentator z kranikiem to nie mogę do niego doczepić filtrator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 (edytowane) to nie mogę do niego doczepić filtrator Dlaczego nie możesz? Po to to pisałem żeby ludzie nie mieli problemów z filtracją. Przeczytaj jeszcze moje przemyślenia zwłaszcza pt. 6. O zapychaniu nie ma mowy i sprawność wysoka. Edytowane 11 Lutego 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 (edytowane) Czytałem tą instrukcje jejskiego jak zrobić filtrator i już kumam. Ale to się nie zapcha? A jak będę miał fermentator z kranikiem to nie mogę do niego doczepić filtrator? No niby właściwie można by było. ps. byłem wolniejszy Edytowane 11 Lutego 2010 przez Z_bychu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Czytałem tą instrukcje jejskiego jak zrobić filtrator i już kumam. Ale to się nie zapcha? A jak będę miał fermentator z kranikiem to nie mogę do niego doczepić filtrator? Raczej się nie zapycha, a fermentory kupuj kompletne tzn z kranikiem i rurką fermentacyjną.Jak chcesz w prosty sposób połączyć oplot z kranikiem i masz reduktor osadów, to możesz naciągnąć oplot na reduktor, zabezpieczyć kawałkiem drutu a drugi koniec też zawiązać drutem i wtedy możesz śmiało filtrować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gargh Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 A może zrób pierwszą warkę z brew-kita, ewentualnie z ekstraktów. Na zacieranie czas może przyjść zawsze. A tak przynajmniej będziesz miał ogarnięte inne kwestie, typu sterylność i takie tam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurTle Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 [...] a fermentory kupuj kompletne tzn z kranikiem i rurką fermentacyjną.[...] Też tak myślałem na początku, ale szybko zmieniłem zdanie. Rurki ferm. w ogóle nie są potrzebne, a wiadro z kranikiem jak dla mnie wystarczy jedno - do filtracji brzeczki i do rozlewania piwa do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się