Jump to content

Zmodyfikowane Polskie Ale


rot

Recommended Posts

Witajcie

Przymierzam się do zrobienia kolejnej warki, a że jeszcze nie mam na tyle doświadczenia to mam jedno pytanie odnośnie chmielenia

 

Wstępnie receptura wygląda tak:

4,7kg pilzneński weyermanna

0,25kg carapils

 

Celuję w okolice 12-13BLG

Zacieranie

62C - 30 min

72C - 30 min

 

Gotowanie 90min

 

I teraz kwestia chmielenia. Chciałbym umiarkowaną goryczkę i porządny aromat chmielowy + odrobinę aromatu cytrusowego (niedużo ale wyraźnie wyczuwalny)

Jakie ilości i jakie chmiele byście podpowiedzieli?

Wstępnie wymyśliłem coś takiego:

- w 30 minucie gotowania jakiś typowy goryczkowy na dobicie do około 40IBU około 15g (Magnum?)

- w 60 minucie gotowania Saaz około 20g

- w 80 minucie gotowania Saaz około 30g

- w ostatniej minucie gotowania Citra 20g

i na zimno jeszcze 30g Citry

 

Drożdże us05, fermentacja 18-19C

Co o tym sądzicie?

Edited by rot
Link to comment
Share on other sites

pilzneński zamieniłbym na Pale Ale. Czas gotowania skróciłbym do 60 min. A na co ta citra? zrób na polskich chmielach ma byc przecież Polski "ejl" Magnuma dałbym około 30g reszta ok.  drożdze zamieniłbym na S-04 i temp fermentacji (otoczenia) około 13°C

Edited by LägLer
Link to comment
Share on other sites

Może trochę tytuł nietrafiony ale chodzi mi o to, żeby zrobić coś pomiędzy Polskim Ale a delikatną APĄ. Z przewagą Polskiego Ale :)

Do tej pory robiłem na 100% pilzneńskim i chmiele Marynka i Lubelski. W odniesieniu do tych co zrobiłem chciałbym nieco więcej słodyczy w piwie stąd carapils. Saaz bo to kuzyn Lubelskiego i tak dla porównania. Natomiast Citra aby nadać odrobinę aromatu cytrusowego. Z Lubelskiego tego aromatu do tej pory nie udało mi się uzyskać ;). 13C na razie dla mnie nieosiągalne ale pracuję nad tym stąd 18-19C.

Edited by rot
Link to comment
Share on other sites

nie ma takiego czegos jak troche apa troche PL ale albo to albo to albo jakieś tam piwo co nie ma określonego stylu

 

Z Lubelskiego tego aromatu do tej pory nie udało mi się uzyskać

a kto powiedział ze Lubelski ma dac cytrusy? 18-19°C wg mnie za dużo ale walcz. Jak chcesz zeby piwo miało więcej słodyczy to zmień temp zacierania. Jak juz nie masz tego Pale ale trudno może byc ten pilzneński. 

Edited by LägLer
Link to comment
Share on other sites

Ale czego się czepiasz ? Przecież jak chce dać citre to niech da citre. To nie będzie błąd, piwo nie będzie stylowe ale jak osiągnie to co chciał to nie ma tematu. O ile to nie jest piwo na konkurs tylko dla siebie do picia to ja nie widzę przeciwwskazań. Cała receptura wygląda ok, tylko nie wiem po co aż 90 minut gotowania.

Link to comment
Share on other sites

Dasz citre to możesz sobie odpuścić saaz. Ja bym dał dużo citry na ostatnie 15 min. Wylicz sobie ile dać na zakładane IBU. Pewnie koło 60g.

Zdaje sie ze tak zrobiła Pinta w Modern Drinking i efekt jest, jak dla mnie, rewelacyjny.

Raczej cieżko pogodzić "polskie ejl" z citra. Amerykance raczej przykryją kazdy kontynentalny chmiel.

 

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Zamiast Citry dam Cascade jednak. Jeszcze tylko myślę ile tego dać. Wydaję mi się, że przy odpowiednich proporcjach da radę połączyć aromat Saaza i amerykańskiego chmielu. Tylko jeszcze nie wiem jakie to proporcje :). W każdym razie trzeba eksperymentować i przekonać się na własnej skórze :). Gotowanie 90min bo to prawie sam pilzneński, sporo osób tak zaleca, żeby kukurydzy nie było.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.