rot Posted November 17, 2016 Share Posted November 17, 2016 (edited) Witajcie Przymierzam się do zrobienia kolejnej warki, a że jeszcze nie mam na tyle doświadczenia to mam jedno pytanie odnośnie chmielenia Wstępnie receptura wygląda tak: 4,7kg pilzneński weyermanna 0,25kg carapils Celuję w okolice 12-13BLG Zacieranie 62C - 30 min 72C - 30 min Gotowanie 90min I teraz kwestia chmielenia. Chciałbym umiarkowaną goryczkę i porządny aromat chmielowy + odrobinę aromatu cytrusowego (niedużo ale wyraźnie wyczuwalny) Jakie ilości i jakie chmiele byście podpowiedzieli? Wstępnie wymyśliłem coś takiego: - w 30 minucie gotowania jakiś typowy goryczkowy na dobicie do około 40IBU około 15g (Magnum?) - w 60 minucie gotowania Saaz około 20g - w 80 minucie gotowania Saaz około 30g - w ostatniej minucie gotowania Citra 20g i na zimno jeszcze 30g Citry Drożdże us05, fermentacja 18-19C Co o tym sądzicie? Edited November 17, 2016 by rot Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted November 17, 2016 Share Posted November 17, 2016 (edited) pilzneński zamieniłbym na Pale Ale. Czas gotowania skróciłbym do 60 min. A na co ta citra? zrób na polskich chmielach ma byc przecież Polski "ejl" Magnuma dałbym około 30g reszta ok. drożdze zamieniłbym na S-04 i temp fermentacji (otoczenia) około 13°C Edited November 17, 2016 by LägLer Link to comment Share on other sites More sharing options...
rot Posted November 17, 2016 Author Share Posted November 17, 2016 (edited) Może trochę tytuł nietrafiony ale chodzi mi o to, żeby zrobić coś pomiędzy Polskim Ale a delikatną APĄ. Z przewagą Polskiego Ale Do tej pory robiłem na 100% pilzneńskim i chmiele Marynka i Lubelski. W odniesieniu do tych co zrobiłem chciałbym nieco więcej słodyczy w piwie stąd carapils. Saaz bo to kuzyn Lubelskiego i tak dla porównania. Natomiast Citra aby nadać odrobinę aromatu cytrusowego. Z Lubelskiego tego aromatu do tej pory nie udało mi się uzyskać . 13C na razie dla mnie nieosiągalne ale pracuję nad tym stąd 18-19C. Edited November 17, 2016 by rot Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted November 17, 2016 Share Posted November 17, 2016 (edited) nie ma takiego czegos jak troche apa troche PL ale albo to albo to albo jakieś tam piwo co nie ma określonego stylu Z Lubelskiego tego aromatu do tej pory nie udało mi się uzyskać a kto powiedział ze Lubelski ma dac cytrusy? 18-19°C wg mnie za dużo ale walcz. Jak chcesz zeby piwo miało więcej słodyczy to zmień temp zacierania. Jak juz nie masz tego Pale ale trudno może byc ten pilzneński. Edited November 17, 2016 by LägLer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted November 17, 2016 Share Posted November 17, 2016 Ale czego się czepiasz ? Przecież jak chce dać citre to niech da citre. To nie będzie błąd, piwo nie będzie stylowe ale jak osiągnie to co chciał to nie ma tematu. O ile to nie jest piwo na konkurs tylko dla siebie do picia to ja nie widzę przeciwwskazań. Cała receptura wygląda ok, tylko nie wiem po co aż 90 minut gotowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Śliwiński Posted November 17, 2016 Share Posted November 17, 2016 Dasz citre to możesz sobie odpuścić saaz. Ja bym dał dużo citry na ostatnie 15 min. Wylicz sobie ile dać na zakładane IBU. Pewnie koło 60g. Zdaje sie ze tak zrobiła Pinta w Modern Drinking i efekt jest, jak dla mnie, rewelacyjny. Raczej cieżko pogodzić "polskie ejl" z citra. Amerykance raczej przykryją kazdy kontynentalny chmiel. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted November 17, 2016 Share Posted November 17, 2016 Proponuję dyskutującym i "doradcom" lekturę tego wątku najpierw http://www.piwo.org/topic/8475-polskie-ale-opis/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
rot Posted November 18, 2016 Author Share Posted November 18, 2016 Zamiast Citry dam Cascade jednak. Jeszcze tylko myślę ile tego dać. Wydaję mi się, że przy odpowiednich proporcjach da radę połączyć aromat Saaza i amerykańskiego chmielu. Tylko jeszcze nie wiem jakie to proporcje . W każdym razie trzeba eksperymentować i przekonać się na własnej skórze . Gotowanie 90min bo to prawie sam pilzneński, sporo osób tak zaleca, żeby kukurydzy nie było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted November 18, 2016 Share Posted November 18, 2016 gotuj 90 min, nie sluchaj tych co piwo z duzym procentem pilsa kaza gotowac krocej niż 70 min Link to comment Share on other sites More sharing options...
rot Posted December 18, 2016 Author Share Posted December 18, 2016 Dziś butelkowałem, aromat świetny ale zobaczymy za min miesiąc jak już się nagazuje i odleży chwilkę. Smakuje obiecująco Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now