bocian Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 Macie jakiś sposób na kluchy tworzące się przy mieszaniu w zimnej wodzie zamiennika cukru z BA? Za każdym razem mnie to wkurza, moze to wina mieszadełka? używam tej "łychy" bialej z zestawu startowego z BA Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrmrooz Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 Sypać powoli, wciąż mieszając? Ew użyć wody cieplejszej niż zimna? Poszło z fona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hary86 Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 Podgrzej wodę i mieszaj aż się rozpuści. Alexy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bocian Posted November 21, 2016 Author Share Posted November 21, 2016 Sypie powoli ciągle mieszajac. Właśnie oglądałem Kopyra i mówił zeby zimna dac bo nie będzie kluchow, a widac jest odwrotnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
bocian Posted November 21, 2016 Author Share Posted November 21, 2016 Tak z ciekawości.. polecacie coś lepszego? Bo sprobowalbym z czyms innym teraz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 Zostaną Ci ekstrakty słodowe, albo ekwiwalenty polepszacza z BA proponowane przez inne. Co do kluchów, woda nie powinna być ani za ciepła, ani za zimna. (Goldilocks water xD) Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hary86 Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 Przy pierwszej warce też kierowałem się wskazówkami Kopyra i niestety było tak jak w twoim przypadku. Każdą warkę z brewkitu staram się podgrzać niemal do wrzenia, więc i tak się wszystko rozpuszcza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 coś lepszego? zacznij zacierać ewentualnie ekstrakt płynny, a na te wynalazki szkoda kasy lepiej cukier dać normalny taniej a efekt ten sam (chyba bo nie wiem co to za mieszanka,może ekstrakt z glukozą ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz86 Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Podobnie jak Gawon - przy zabawie w brewkity polecam ekstrakt płynny. Warto dać trochę więcej kasy, ale ile to nerwów zaoszczędza. Dwa razy tylko użyłem suchego ekstraktu i jaka to była masakra, jak się tworzyły grudy, ciężko to było rozpuścić, łapało wilgoć momentalnie, lepiło się do paczki i wszystkiego z czym miało styczność. Lepiej sobie darować cukier i jakieś jego zamienniki i inne wynalazki, chyba że lubicie piwo o smaku bimberku Link to comment Share on other sites More sharing options...
ponqero Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 Ja mieszałem wg wskazówek Kopyra - zimna woda i trzepaczka do jajek i wszystko się dobrze rozpuściło. Kluchy były na początku wsypania zamiennika cukru, ale po 2-3 minutach bełtania wszystko rozpuściło się idealnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts