Grzechu1906 Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) Witam serdecznie! Mój pierwszy temat, proszę więc o wyrozumiałość. Mam już kilka warek za sobą, dokładnie 5, jednak pierwszy raz natrafiłem na tego typu problem. O ile problemem można to nazwać. Otóż zabrałem się za piwo świąteczne, Christmas ALE. Przed zadaniem drożdży (S-04, nie miałem na stanie nic innego) balingometr pokazywał 16°. Drożdże zadałem ok 1 w nocy w piątek i poszedłem spać. Z rana zauważyłem, że woda w rurce zmieniła położenie, co za tym idzie coś tam bulgotało. Jednak od tego momentu nic, tylko pokrywa troszkę "wybita". Zacząłem się trochę martwić, że drożdże nie pracują i cały misterny plan w piździet. Dziś postanowiłem się przekonać czy tak faktycznie jest. Poszedłem do piwnicy, zdezynfekowałem starannie balingometr i wrzuciłem do wiadra. Ku mojemu zdziwieniu pokazał 6°! Czy to możliwe, żeby bez praktycznie oznak fermentacji, poza małą pianą drożdże zeżarły tyle cukru w kilka/kilkanaście godzin? Z góry dziękuję za odpowiedź! PS. jeżeli temat w złym miejscu, z góry przepraszam i proszę o przeniesienie. Edytowane 21 Listopada 2016 przez Grzechu1906 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 bez praktycznie oznak fermentacji, poza małą pianą drożdże Sorry ale... Buahahahaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu1906 Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Piana to za dużo powiedziane, więc może zamiast się naśmiewać z początkującego, po prostu móglbyś poradzić. Trochę to słabe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 ok 1 w nocy w piątek Dziś postanowiłem się przekonać w kilka/kilkanaście godzin Chłopie, dzisiaj poniedziałek! BuDeX 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu1906 Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) Niestety w piątek wieczorem już mnie nie było i wróciłem dziś. Stąd taki czas. W międzyczasie nic się tam nie działo, takie info dostałem. Edytowane 21 Listopada 2016 przez Grzechu1906 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) Nie zrozumiałeś. Od piątku minęło nie kilka/kilkanaście godzin ale prawie trzy dni. A to już wystarczający czas na takie "zeżarcie" Piana to najlepszy dowód, że się działo... Edytowane 21 Listopada 2016 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu1906 Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) ASadam może po prostu źle to ująłem. Kilka/kilkanaście godzin to przedział między 1 w nocy, a godziną którą po przebudzeniu sprawdziłem fermentor. Później cisza, zero zmian. Piane jest znikoma niestety, dlatego j/w napisałem, że trudno ją pianą nazwać... Stąd moje obawy. Zwykle wyglądało to kompletnie inaczej. Wybaczcie brak wiedzy, ale jeszcze jestem laikiem, warzę dopiero od niecałego roku. Reasumując, mam się niczego nie bać i śmiało zlewać na cichą za kilka dni? Edytowane 21 Listopada 2016 przez Grzechu1906 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Kolego zostaw to piwo w spokoju na tydzień, po tym czasie zrób pomiar i dopiero zastanawiaj się czy możesz zlewać na cicha. Jeżeli nie chmielisz na zimno lub nie potrzebujesz gęstwy to nie widzę sensu zlewać piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 śmiało zlewać na cichą za kilka dni? Nie, no teraz Cię poniosło. Zostaw w spokoju na dwa tygodnie co najmniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu1906 Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Super, ASadam, mateos, dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się