eltomek Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Kompletuję zestaw do kegowania. Człowiek, od którego kupiłem dziś trochę części stanowczo odradził mi kranik piknikowy, jak w zestawie http://allegro.pl/keg-pepsi-zestaw-startowy-zlaczki-waz-kran-obejmy-i6223846270.html- podobno miał ogromne problemy z nalewaniem, leciała z niego sama piana. Twierdził, że piwo nie było przegazowane. Czy warto inwestować w ten kranik, czy od razu szukać czegoś konkretniejszego? I skąd może wynikać fakt, że z tego leci piana, a z innych poleci piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Piana leci ze wszystkiego, co jest źle ustawione. Specjalnie dla Ciebie nalałam sobie właśnie piwa (w imię nauki) - oto jak działa kran picnic. Lałem niedbale na środek i piana mimo to normalna. Sekret to odpowiednia długość i średnica linii piwnej, która daje "back pressure" (nie umiem tego po polsku wyrazić). Dzięki temu piwo opuszcza kran przy ciśnieniu bliskim atmosferycznemu. Na kegu mam 1 bar a linii piwnej 4,5m średnicy wewnętrznej 4mm. Dzięki takiej średnicy w linii zalega mi jakieś 50ml piwa - jak nie używam przez kilka dni to tą niewielką ilość zlewam przed nalaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) Piana leci ze wszystkiego, co jest źle ustawione. Specjalnie dla Ciebie nalałam sobie właśnie piwa (w imię nauki) Dziękuję, czyli tak jak myślałem. Przy okazji znalazłem taki kalkulator http://www.calczilla.com/brewing/keg-line-balancing/ Czy Desired Output Pressure to ciśnienie, z jakim piwo wypływa z kranika? Jest ono odwrotnie proporcjonalne do długości linii piwnej, więc spodziewam się, że tak. Jakie zatem wartości powinno przyjmować (zakładając, że 1 bar = 14.5 psi)? EDIT: tu fajny artykuł http://beersmith.com/blog/2011/07/14/keg-line-length-balancing-the-science-of-draft-beer/ Edytowane 24 Listopada 2016 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) Moim zdaniem tak, to ciśnienie jakie pozostaje po oporze węża. Polecam kupić sobie trochę metrów więcej i popróbować. Ja mam jakieś 50% więcej niż pokazywał kalkulator. Moim zdaniem on nie uwzględniają dobrze oporów węża bo one zależą od materiału użytego do jego produkcji. Dlatego najlepiej przekonać się metoda prób i błędów ale z cała pewnością z picnica można lać piwo. Oczywiście, stalowy kran daje +10 do prestiżu, ale z reguły nie ma na niego budżetu po zakupie zestawu do kegowania Edytowane 24 Listopada 2016 przez Alexy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Alexy jaką długość ma twój wężyk i czy jest silikonowy czy zwykły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 4,5m o średnicy 4mm. Firmy Celfast, igielitowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Dzięki za odpowiedż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Ale trzeba pamiętać, ze taką małą średnicę trudno zapiąć na szybkozłącze i kranik. Przy odrobinie cierpliwości i z kubkiem wrzątku da się. Można tez pewnie jakieś przejściówki dać ale ja nie chciałem bo obawiałem się, ze spowodują pienienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 21 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Czy ktoś z Was ma doświadczenie w nalewaniu piwa z kega o temperaturze ok 15 st C? Da się nalać piwo, a nie samą pianę? GrzegorzG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 chciałbym się dowiedzieć jaką średnicę ma króciec z którego leci piwo w tym kraniku. jest mi to ktoś w stanie zmierzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Przy odrobinie cierpliwości i z kubkiem wrzątku da się. potwierdzam, chociaż ja musiałem się ratować metalowym korkiem do wina - rozgrzany wężyk na rozgrzany stożek, jak się rozciągnął to hyc szybko na złączkę. picnica jutro kupię to się zrobi też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 chciałbym się dowiedzieć jaką średnicę ma króciec z którego leci piwo w tym kraniku. jest mi to ktoś w stanie zmierzyć? 4,5mm w najwęższym miejscu do 6mm w najszerszym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 dzięki, właśnie idę do paczkomatu odebrać swój picnic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) a ja sobie w końcu z tego powodu suwmiarkę kupiłem XD druga sprawa że patent z metalowym "korkiem" do wina zajebisty - naciągnięcię węża 4mm na zwymiarowany powyżej kranik to bułka z pryszczem. ostatnie pytanie na które muszę znaleźć odpowiedź to dlaczego to samo piwo na 5m węża 4mm z picnickiem nalewa się całkiem spoko, a na 5m węża 6mm z kranem z kompensatorem jest sama piana... edit: właśnie nalałem drugi kufel z picnica - zero pienienia, zajebiście. ciekawe co z tym kranem... Edytowane 23 Marca 2017 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Witam a ten wężyk to ma mieć 4mm zewnętrzna cz wewnętrzna średnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 jaras moze w kranie z kompensatorem w zla strone rączkę dajesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 jaras moze w kranie z kompensatorem w zla strone rączkę dajesz. wiem, próbowałem w obie strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 czy wam też przecieka picnic? podłączyłem do kega w którym zrobiłem sobie wodę gazowaną. wysyciłem ją co prawda wysoko bo na 3.0 v/v i po nalaniu do szklanki kranik nie chciał się szczelnie zamknąć? za wysokie ciśnienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 ja mam na wodzie ustawione 2,2 bara i nic nie cieknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Po co takie duże ciśnienie? Ja lagery trzymam na 1.2-1.3 bar. To jest max. Powyżej 2,5 bar picnic u mnie ciekl. Za słaba sprężyna chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Po co takie duże ciśnienie? Ja lagery trzymam na 1.2-1.3 bar. To jest max. Powyżej 2,5 bar picnic u mnie ciekl. Za słaba sprężyna chyba. woda jest tu słowem kluczowym które kolega raczył pominąć czytając Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Aha, to ja się nie znam - u mnie z kega leci tylko piwo, i podchodzę do tego religijnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 no mi się z kolei znudziło przepłacać za gazowaną źródlankę skoro mam filtry na instalacji zimnej wody założone. a i tak jeszcze przegotowuję i zalewam kega na gorąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Taniej przegotować i sztucznie gazować niż kupić gazowaną po 69gr za 1.5l w biedronie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Napiszę mi ktoś czy ta średnica 4 mm to wewnętrzna czy zewnętrzna średnica wężyka. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi