neolech Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Witam! Mam takie pytanie czy można zrobić piwo miodowe z gotowych koncentratów takich jak ten: http://www.homebrew4u.co.uk/store/product-images/b-coopers-bitter.jpg jeśli można to na jakim etapie i ile kg miodu trzeba dodać? Ogólnie z takigo koncentratu wychodzi 23l piwa. dzieki za info. pozdrawiam neolech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neolech Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 nikt nie ma pomysłu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) Zapewne nikt w ten sposób nie robił i dlatego nie masz odpowiedzi. Z tej puszki dostaniesz 23l ale przy założeniu, że dodasz 1kg cukru. Możesz ten cukier zastąpić miodem (ew. dać go 10-15% więcej). Nie wiem czy w instrukcji do tej puszki jest coś o gotowaniu ekstraktu. Jeśli nie ma, to miód dodaj wcześniej niż ekstrakt i pogotuj 15 minut. No i daj znać za parę tygodni co z tego wyszło. Edytowane 12 Lutego 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neolech Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 jeszcze nie dostałem tej puszki, ale napewno jakoś się go gotuje. Wiem że trzeba dodać cukier, czyli mówisz że zamiast 1kg cukru dodać do wszystkiego gdzies 1,2kg miodu? jak tylko dojdzie koncentrat to bede robił i napewno dam znać co wyszło:) pozdrawiam neolech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Na początku mojej kariery piwowarskiej uwarzyłem kilka piw z konserwy i zamiast cukru lub ekstraktu dodawałem miód w ilości około 1,2-1,4 kg. W gotowym piwie miodowego aromatu raczej nie wyczułem.Jedyne co odczułem to wzrost kosztów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neolech Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 moze 1,4kg to za mało? wyczytałem na googlach że na 20l piwa potrzeba okolo 3kg miodu, myśle że mimo wszytko bede probowal i dam znać co wyszlo^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi