Eselchen Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Co sądzicie o tej recepturze na pilsa? http://www.wiki.piwo.org/Pils_(Pils_Pozna%C5%84ski),_Artur_Olender_(2artur2) Czy może lepiej dodać trochę słodu Carapils (0,1 kg) i zakwaszającego (0,05 kg) ? Chciałbym uniknąć dekokcji podczas zacierania. Jakich innych chmieli użyć zamiast Marynki i Lubelskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Ale zaraz... Co Ty chcesz uzyskać? Z tego co widzę, to tam jest zacieranie infuzyjne, nie dekokcyjne, więc nie wiem w czym problem. Co do chmieli, też zależy czego oczekujesz od piwa. Zamiast Marynki często używa się Chinook, albo English Goldings, a Lubelski można zastąpić Saazem, czy Tettnangerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Zamiast Marynki często używa się Chinook, albo English Goldings Wiesz że te chmiele dają różną goryczkę? Chinook daje grapefruitową, a Goldings bardziej tradycyjną Edytowane 1 Grudnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Do ostatnio uwarzonego polskiego ejla dałem 0,2kg słodu karmelowego jasnego (Strzegom) i 3,8kg pilzneńskiego. Piwko wyszło dobre, lecz zbyt karmelowe w smaku, a kolor ma bursztynowy. Teraz chciałbym uwarzyć jasnego, klasycznego pilsa. Jest tyle różnych receptur na wiki, że aż ciężko coś wybrać. Pytanie z innej beczki: Czy do lodówki fermentacyjnej potrzebny jest zewnętrzny regulator temperatury (np. RT-2C), czy można korzystać z tego wbudowanego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Jedno zdanie wcześniej jakbyś uwzględnił Nie napisałem "wrzuć te, będzie dobre". Napisałem co można użyć, ale nadal to zależy od tego, co piwowar chce osiągnąć. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru EDIT: Oczywiście odpowiadałem Bartkowi Edytowane 1 Grudnia 2016 przez Enethion Wiatrol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Do ostatnio uwarzonego polskiego ejla dałem 0,2kg słodu karmelowego jasnego (Strzegom) i 3,8kg pilzneńskiego. Piwko wyszło dobre, lecz zbyt karmelowe w smaku, a kolor ma bursztynowy. Teraz chciałbym uwarzyć jasnego, klasycznego pilsa. Jest tyle różnych receptur na wiki, że aż ciężko coś wybrać. Pytanie z innej beczki: Czy do lodówki fermentacyjnej potrzebny jest zewnętrzny regulator temperatury (np. RT-2C), czy można korzystać z tego wbudowanego? Myślę w takim razie, że nie ma sensu dodawać carapils nie zastąpi efektów dekokcji, ale myślę, że nie zaszkodzi jeśli nie przesadzi się z ilością. Co do lodówki: termostaty w lodowkach mają często dużą histerezę. Sterownik zewnętrzny jest dokładniejszy. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Edytowane 1 Grudnia 2016 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Co do lodówki: termostaty w lodowkach mają często dużą histerezę. Sterownik zewnętrzny jest dokładniejszy. o ile w tym sterowniku zaznaczysz wartość histerezy która jest regulowana Marek_M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Prawda, ale przynajmniej możesz ją regulować, a w fabrycznym termostacie - nie. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 o ile w tym sterowniku zaznaczysz wartość histerezy która jest regulowana A w którym nie jest? W najtańszym w1209 jest, zresztą nie spotkałem się jeszcze ze sterownikiem gdzie by nie była regulowana (no i też zależy w jakim przedziale, raz się spotkałem że minimalna była 1°C). Ale ja specjalistą od sterowników nie jestem, widziałem może z 8-10 typów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Chciałbym uniknąć dekokcji podczas zacierania Co sądzicie o dodanku "kapkę" słodu melanoidynowego? Ostatnio jak stawiałem pilsa to się zastanawiałem nad tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Czesław Dzielak w swoim wykładzie na WFP mówił: skoro nie wiesz po co chcesz cos wrzucić do piwa to tego nie wrzucaj;) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Pytam bo na wiki jest napisane: Jego dodatek w pewnym stopniu może być namiastką zacierania dekokcyjnego. Pewnie za bardzo przyciemni barwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Po co chcesz przyciemniać barwę w pilsie? Pils ma być jasny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Po co chcesz przyciemniać barwę w pilsie? Pils ma być jasny Czytajcie troche ze zrozumieniem. Gdzie piszę, że chciałbym przyciemnić barwę? Zastanawiam się nad dodatkiem słodu melanoidynowego w celu uniknięcia dekokcji bo na wiki pisze, że to jakiś tam substytud. Pytanie: ktoś próbował, warto czy totalna sciema bo trzeba sypnąć tyle, że piwo będzie za ciemne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Słód melanoidowy to zło Najlepsze Pilsy to pilzneński i może trochę być carapilsa, chmiel Premiant i Saaz lub inne szlachetne niemieckie. Lepiej kupic dobre płynne drożdże np. munich lager. vettis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Pytam bo na wiki jest napisane: Jego dodatek w pewnym stopniu może być namiastką zacierania dekokcyjnego. Pewnie za bardzo przyciemni barwę. Tak odnośnie wspomnianego Czesława Dziełaka https://youtu.be/f_9ZA17P4tU?t=35m25s Edytowane 2 Grudnia 2016 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Słód melanoidowy to zło Najlepsze Pilsy to pilzneński i może trochę być carapilsa, chmiel Premiant i Saaz lub inne szlachetne niemieckie. Dzięki. Tak też robiłem. Lepiej kupic dobre płynne drożdże np. munich lager. Niestety mam tylko bohemian lager na razie. Zobaczymy jak wyjdzie. Tak odnośnie wspomnianego Czesława Dzielaka A widziałem pół . Muszę dokończyć resztę ale to bydle ma 2 godziny aż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 A widziałem pół . Muszę dokończyć resztę ale to bydle ma 2 godziny aż. Moje najlepsze 2 godziny ostatniego tygodnia A tutaj prezentacja z filmu: https://www.dropbox.com/s/9gd9dofcgknqjhv/reslajdyczesawadzieaka.zip?dl=0 mrmrooz i guma44 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Moje najlepsze 2 godziny ostatniego tygodnia A tutaj prezentacja z filmu: https://www.dropbox....zieaka.zip?dl=0 A o tym nie wiedziałem . Super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 (edytowane) Zdecydowałem się użyć 5kg słodu pilzneńskiego premium 2-2.5 EBC (aby uzyskać jasne piwo) i 100g carapils. Do tego Premiant i Saaz. Droższe Fermentis W-34/70 Zacieranie opisane w recepturze wygląda tak (100%pilzneński) 64°C - 15min. 72°C - 45min 78°C - filtracja Czy dodając trochę Carapils można zacierać tak samo, czy coś należy zmienić? Edytowane 3 Grudnia 2016 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Czy dodając trochę Carapils można zacierać tak samo, czy coś należy zmienić? Nic. Natomiast dałbym carapils nieco więcej, 0,1kg to dość aptekarska dawka, przy infuzyjnym nawet w okolicy 0,5kg można próbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 (edytowane) Czy dodając trochę Carapils można zacierać tak samo, czy coś należy zmienić? Nic. Natomiast dałbym carapils nieco więcej, 0,1kg to dość aptekarska dawka, przy infuzyjnym nawet w okolicy 0,5kg można próbować. Jak wcześniej pisałem. Do polskiego Ale dałem 0,2 kg słodu karmelowego jasnego Strzegom na 3,8kg pilzneńskiego i piwko wyszło z wyraźnym smakiem karmelowym. Czy warto kupić 3x droższe płynne drożdże od sucharów W-34/70 na jednokrotny użytek (gęstwy nie zbieram, gdyż warze piwko 3-4 razy w roku) ? Edytowane 3 Grudnia 2016 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 IMO nie, w34/70 są dobre, a przy pierwszym dolniaku - nie ukrywajmy, w stylu w którym chyba najbardziej widać każdy błąd fermentacji, i trudnym - i tak nie wyjdzie idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Ale dałem 0,2 kg słodu karmelowego jasnego Strzegom To jest zupełnie inny słód niż carapils. Poza tym zrób, jak pisze @@bart3q, te suche są naprawdę dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się