Mrokoo Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Witam planuje uwarzyć stouta kokosowo-czekoladowego. 20l około 17blg. Weyermann - Pale Ale Malt 3.8 kg, 57.1% Monachijski 1 kg 15% Strzegom czekoladowy 1kg, 15% Carafa II 0,2 kg , 3% Caraaroma 0,25kg, 3,8% Płatki owsiane 0,4kg, 6% Do tego na fermentacje cichą na 7 dni dorzucę opiekane płatki kokosowe i odtłuszczone kakao. Zacieranie: 63 oC - 30min, 70oC - 45min. Chmiel : Marynka 40g na 60 minut. Drożdże: Gęstwa US-05 (po black ipie). Edytowane 2 Grudnia 2016 przez Mrokoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Sporo tych palonych, ten strzegom to 1200ebc bo ja z takiego ostatnio korzystałem, nie wiem czy mają jakieś inne? Chyba, że Ci to odpowiada. Ja robiłem stouty bardziej w okolicach 7-9% w tym połowa bez łusek ale fani mocno przypalanych piw mogą być zawiedzeni. Ten kokos podobno dobrze wcześniej podprażyć na patelni ale to tylko zasłyszana informacja. Schemat zacierania trochę dziwny, bo większość, jeśli nie wszystko, już Ci się zatrze w tych 30min i potem 45min w 70st może mijać się z celem. Polecam klasycznie dla takich piw 60min na lenia w zakresie 64-68 w zależności od oczekiwanego efektu, ja osobiście nie lubię bardzo wytrawnych, ciemnych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrokoo Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 A wymiania strzegomia na pszeniczny czekoladowy z weyermanna ? 800-1200 ebc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruss12 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Carafa special albo czekoladowy od Fawcetta daja ładna czekoladę. Pozatym 17 procent ciemnych slodow to moze byc troche za dużo i moga wnieść kwasnosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 ja korzystałem z czekoladowego z bestmalz i fajny był. A kokos słyszałem, aby dać do piekarnika na papierze na trochę, żeby się pozbyć tłuszczu psującego pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się