Mrokoo Posted December 2, 2016 Share Posted December 2, 2016 (edited) Witam planuje uwarzyć stouta kokosowo-czekoladowego. 20l około 17blg. Weyermann - Pale Ale Malt 3.8 kg, 57.1% Monachijski 1 kg 15% Strzegom czekoladowy 1kg, 15% Carafa II 0,2 kg , 3% Caraaroma 0,25kg, 3,8% Płatki owsiane 0,4kg, 6% Do tego na fermentacje cichą na 7 dni dorzucę opiekane płatki kokosowe i odtłuszczone kakao. Zacieranie: 63 oC - 30min, 70oC - 45min. Chmiel : Marynka 40g na 60 minut. Drożdże: Gęstwa US-05 (po black ipie). Edited December 2, 2016 by Mrokoo Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted December 2, 2016 Share Posted December 2, 2016 Sporo tych palonych, ten strzegom to 1200ebc bo ja z takiego ostatnio korzystałem, nie wiem czy mają jakieś inne? Chyba, że Ci to odpowiada. Ja robiłem stouty bardziej w okolicach 7-9% w tym połowa bez łusek ale fani mocno przypalanych piw mogą być zawiedzeni. Ten kokos podobno dobrze wcześniej podprażyć na patelni ale to tylko zasłyszana informacja. Schemat zacierania trochę dziwny, bo większość, jeśli nie wszystko, już Ci się zatrze w tych 30min i potem 45min w 70st może mijać się z celem. Polecam klasycznie dla takich piw 60min na lenia w zakresie 64-68 w zależności od oczekiwanego efektu, ja osobiście nie lubię bardzo wytrawnych, ciemnych piw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrokoo Posted December 2, 2016 Author Share Posted December 2, 2016 A wymiania strzegomia na pszeniczny czekoladowy z weyermanna ? 800-1200 ebc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaruss12 Posted December 2, 2016 Share Posted December 2, 2016 Carafa special albo czekoladowy od Fawcetta daja ładna czekoladę. Pozatym 17 procent ciemnych slodow to moze byc troche za dużo i moga wnieść kwasnosc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karollom Posted December 3, 2016 Share Posted December 3, 2016 ja korzystałem z czekoladowego z bestmalz i fajny był. A kokos słyszałem, aby dać do piekarnika na papierze na trochę, żeby się pozbyć tłuszczu psującego pianę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now