redachtor Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Przymierzam się do warzenia Alta na zestawie z BA. Nie mam niestety obecnie mozliwości przeprowadzenia cichej w 4 st, także i burzliwą i cichą będę robił w 16 st. Czy ktoś już tak robił? Jaki to miało (może mieć) wpływ na walory produktu finalnego? Ile w tej temperaturze może potrwać burzliwa na S33? I ile glukozy na buletkę - 3 g? Może mniej, może więcej? Z góry dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolomar Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Hej. Co do temperatury, to nie stresuj się za bardzo tym. W 16 °C będzie ok. Myślę, że w takiej temp 2 tyg. burzliwej i 2 cichej będzie ok. Co do cukru/glukozy najlepiej skorzystaj z kalkulatora (np. takiego: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html ) Ale z doświadczenia na 20 L. dałbym (butelkując w tych 16 °C) ok 130 g. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redachtor Posted February 12, 2010 Author Share Posted February 12, 2010 Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Ja robiłem obie fermentacje Alta w 16°C i piwo wyszło bardzo dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Ja robiłem obie fermentacje Alta w 16°C i piwo wyszło bardzo dobre. Piwo na pewno wyjdzie dobre, tylko czy to na pewno będzie ALT ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
redachtor Posted February 12, 2010 Author Share Posted February 12, 2010 O to też pytam, jak to wpłynie na smak w stosunku do wzorca. Bo w końcu piwo to przedewszystkim szerokopojęty smak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Wzorca nigdy nie piłem, ale mój Alt bardzo mi smakuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
redachtor Posted February 12, 2010 Author Share Posted February 12, 2010 I tego się będę trzymał Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Ja robiłem obie fermentacje Alta w 16°C i piwo wyszło bardzo dobre. Piwo na pewno wyjdzie dobre' date=' tylko czy to na pewno będzie ALT ?? [/quote'] Piłem Diebels Alt i z całą pewnością nie było to piwo dolnej fermentacji. W smaku moje było podobne a fermentowałem w temperaturze zbliżonej do pokojowej, myślę, że te 16°C jest jak najbardziej OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redachtor Posted February 17, 2010 Author Share Posted February 17, 2010 Od pięciu dni fermentuje w szklanym baniaku, w temperaturze cca 17 stopni. Trzy dni szło bardzo burzliwie, teraz jest już cicho i spokojnie. Po jakim czasie powinienem przelać na cichą? i Czy to normalne dla S33 że robią na powierzchni takie żółte płatki (coś jak rzęsa wodna, tyle że zółte)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted February 17, 2010 Share Posted February 17, 2010 czy mowa jest o tym piwie ? Doskonale zbalansowane, gorzkie, choć słodowe, niemieckie piwo górnej fermentacji. Jest przejrzyste i ma głęboki, miedziany, lub brązowo-pomarańczowy kolor. Umiarkowanie gazowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redachtor Posted February 17, 2010 Author Share Posted February 17, 2010 Jakie ono być powinno to ja mniej więcej wiem Sam je robię jednak pierwszy raz, stąd moje pytania o przebieg fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redachtor Posted February 18, 2010 Author Share Posted February 18, 2010 Nikt nie warzył tego piwa? wierzyć mi się nie chce Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 Ja je robiłem jakoś w połowie grudnia. 9 dni burzliwej, Jakieś 3 tyg. cichej (nie pamiętam czemu tak długo, widocznie nie miałem czasu butelkować). Zarówno burzliwa, cicha jak i leżakowanie - w mieszkaniu 19-20°C. Wczoraj skosztowałem i dla mnie to pyszne piwko, ale nie wiem jak miałoby smakować gdybym cichą przeprowadził w bardzo niskiej temp. Podczas fermentacji zeszło z 11°Blg do jakiś 3°Blg. Na 43 butelki dodałem 170g glukozy. Na dzień dzisiejszy nagazowanie jest jak najbardziej ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 Przymierzam się do warzenia Alta na zestawie z BA. Nie mam niestety obecnie mozliwości przeprowadzenia cichej w 4 st, także i burzliwą i cichą będę robił w 16 st. Czy ktoś już tak robił? Jaki to miało (może mieć) wpływ na walory produktu finalnego? Ile w tej temperaturze może potrwać burzliwa na S33? I ile glukozy na buletkę - 3 g? Może mniej, może więcej?Z góry dzięki tydzień burzliwej z 11 zeszło do 6 przy 16 stopniach:] błąd przy napowetrzaniu brzeczki o czym w kilku miejscach pisałem. jutro przelewam po tygodniu cichej w 14 stopniach do butelek i zamierzam dać 120g glukozy. zastanawiam się w jakiej temperaturze powinny leżakować....... p.s. tak, będę uważać na granaty;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 Od pięciu dni fermentuje w szklanym baniaku, w temperaturze cca 17 stopni. Trzy dni szło bardzo burzliwie, teraz jest już cicho i spokojnie. Po jakim czasie powinienem przelać na cichą? i Czy to normalne dla S33 że robią na powierzchni takie żółte płatki (coś jak rzęsa wodna, tyle że zółte)? mi tak samo fermentowało i też były różności na powierzchni;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
redachtor Posted February 18, 2010 Author Share Posted February 18, 2010 Dzięki panowie. Jak dalej będzie takie spokojne, to w sobotę, czyli po siedmiu dniach przeleję na cichą i przeniosę do piwnicy. Tam mam z 10 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted February 19, 2010 Share Posted February 19, 2010 dziś przelałem do butelek. i pytanie, w jakiej temperaturze leżakować piwo? cicha w 3 stopniach ale o temp. leżakowania już nie wspomniano. pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
redachtor Posted February 20, 2010 Author Share Posted February 20, 2010 Ponieważ fermentuję w szklanych balonach, nie sprawdzałem w toku burzliwej spadku blg. Parę dni temu wyraźnie zwolniło, rzecz by można obserwując bąbelek w rurce, że prawie stanęło w miejscu. Temu i dziś, po siedmiu dniach przelałem na cichą. Przy tej okazji jednak sprawdziłem blg. I trochę się wysokie zdaje. Z 12 zeszło do 5. W związku z tym mam pytanie - cichą trzymać w jak najniższej (przepis mówi o 4 st, nie wiem czy dam radę tyle wyciągnąć, ale z 10 pewnie tak) czy dać w nieco wyższą. Wydaje mi się, że w wyższej odfermentuje deczko głebiej. A może alt nie powinien schodzić nisko? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted February 22, 2010 Share Posted February 22, 2010 Mi z 13 Blg zeszło do 6 Blg. Po tygodniu cichej w 14 stopniach może pół Blg ubyło. Zrobiłem błąd przy napowietrzaniu brzeczki i pewnie dlatego. Zastanawia mnie, że Tobie podobnie słabo odfermentowało....może taki urok tych drożdży? Ja po tygodniu cichej przelałem do butelek i potrzymam tydzień w 18stopniach a potem przeniosę do chłodniejszego miejsca. Skrzynki przykryłem kocem na wypadek wybuchów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted February 22, 2010 Share Posted February 22, 2010 Mi z 13 Blg zeszło do 6 Blg. Po tygodniu cichej w 14 stopniach może pół Blg ubyło.Zrobiłem błąd przy napowietrzaniu brzeczki i pewnie dlatego. Zastanawia mnie, że Tobie podobnie słabo odfermentowało....może taki urok tych drożdży? Ja po tygodniu cichej przelałem do butelek i potrzymam tydzień w 18stopniach a potem przeniosę do chłodniejszego miejsca. Skrzynki przykryłem kocem na wypadek wybuchów Jak chcesz wiedzieć, do jakiego mniej więcej pozionu może zejść piwo (ile pozostało jeszcze cukrów fermentowalnych) pobierz próbkę piwa i zaszczep dużą ilością drożdży nawet piekarnicznych. One zeżrą co tam jeszcze zostało i sprawdzisz pomiar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redachtor Posted February 22, 2010 Author Share Posted February 22, 2010 Swoje zostawię na cichej ze dwa tygodnie, końcówkę podciągnę pod 20 stopni. Zobaczymy jak będzie. Najwyżej dam mniej glukozy, planowałem 3 g na butelkę. O ile dobrze pamiętam wartością bezpieczną dla butelek jest około 5 blg ale już z surowcem do refermentacji. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now