Jump to content

Alt z BA - pytań kilka

Recommended Posts

Przymierzam się do warzenia Alta na zestawie z BA. Nie mam niestety obecnie mozliwości przeprowadzenia cichej w 4 st, także i burzliwą i cichą będę robił w 16 st. Czy ktoś już tak robił? Jaki to miało (może mieć) wpływ na walory produktu finalnego? Ile w tej temperaturze może potrwać burzliwa na S33? I ile glukozy na buletkę - 3 g? Może mniej, może więcej?

Z góry dzięki

Hej.

Co do temperatury, to nie stresuj się za bardzo tym. W 16 °C będzie ok. Myślę, że w takiej temp 2 tyg. burzliwej i 2 cichej będzie ok. Co do cukru/glukozy najlepiej skorzystaj z kalkulatora (np. takiego: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html ) Ale z doświadczenia na 20 L. dałbym (butelkując w tych 16 °C) ok 130 g.

Ja robiłem obie fermentacje Alta w 16°C i piwo wyszło bardzo dobre.

Piwo na pewno wyjdzie dobre' date=' tylko czy to na pewno będzie ALT ?? ;):)[/quote']

Piłem Diebels Alt i z całą pewnością nie było to piwo dolnej fermentacji. W smaku moje było podobne a fermentowałem w temperaturze zbliżonej do pokojowej, myślę, że te 16°C jest jak najbardziej OK.

Od pięciu dni fermentuje w szklanym baniaku, w temperaturze cca 17 stopni. Trzy dni szło bardzo burzliwie, teraz jest już cicho i spokojnie. Po jakim czasie powinienem przelać na cichą? i Czy to normalne dla S33 że robią na powierzchni takie żółte płatki (coś jak rzęsa wodna, tyle że zółte)?

Ja je robiłem jakoś w połowie grudnia. 9 dni burzliwej, Jakieś 3 tyg. cichej (nie pamiętam czemu tak długo, widocznie nie miałem czasu butelkować). Zarówno burzliwa, cicha jak i leżakowanie - w mieszkaniu 19-20°C. Wczoraj skosztowałem i dla mnie to pyszne piwko, ale nie wiem jak miałoby smakować gdybym cichą przeprowadził w bardzo niskiej temp. Podczas fermentacji zeszło z 11°Blg do jakiś 3°Blg. Na 43 butelki dodałem 170g glukozy. Na dzień dzisiejszy nagazowanie jest jak najbardziej ok.

Przymierzam się do warzenia Alta na zestawie z BA. Nie mam niestety obecnie mozliwości przeprowadzenia cichej w 4 st, także i burzliwą i cichą będę robił w 16 st. Czy ktoś już tak robił? Jaki to miało (może mieć) wpływ na walory produktu finalnego? Ile w tej temperaturze może potrwać burzliwa na S33? I ile glukozy na buletkę - 3 g? Może mniej, może więcej?

Z góry dzięki

tydzień burzliwej z 11 zeszło do 6 przy 16 stopniach:] błąd przy napowetrzaniu brzeczki o czym w kilku miejscach pisałem.

jutro przelewam po tygodniu cichej w 14 stopniach do butelek i zamierzam dać 120g glukozy.

zastanawiam się w jakiej temperaturze powinny leżakować.......

p.s.

tak, będę uważać na granaty;)

Od pięciu dni fermentuje w szklanym baniaku, w temperaturze cca 17 stopni. Trzy dni szło bardzo burzliwie, teraz jest już cicho i spokojnie. Po jakim czasie powinienem przelać na cichą? i Czy to normalne dla S33 że robią na powierzchni takie żółte płatki (coś jak rzęsa wodna, tyle że zółte)?

mi tak samo fermentowało i też były różności na powierzchni;)

dziś przelałem do butelek. i pytanie, w jakiej temperaturze leżakować piwo? cicha w 3 stopniach ale o temp. leżakowania już nie wspomniano.

pozdro

Ponieważ fermentuję w szklanych balonach, nie sprawdzałem w toku burzliwej spadku blg. Parę dni temu wyraźnie zwolniło, rzecz by można obserwując bąbelek w rurce, że prawie stanęło w miejscu. Temu i dziś, po siedmiu dniach przelałem na cichą. Przy tej okazji jednak sprawdziłem blg. I trochę się wysokie zdaje. Z 12 zeszło do 5. W związku z tym mam pytanie - cichą trzymać w jak najniższej (przepis mówi o 4 st, nie wiem czy dam radę tyle wyciągnąć, ale z 10 pewnie tak) czy dać w nieco wyższą. Wydaje mi się, że w wyższej odfermentuje deczko głebiej. A może alt nie powinien schodzić nisko?

Mi z 13 Blg zeszło do 6 Blg. Po tygodniu cichej w 14 stopniach może pół Blg ubyło.

Zrobiłem błąd przy napowietrzaniu brzeczki i pewnie dlatego.

Zastanawia mnie, że Tobie podobnie słabo odfermentowało....może taki urok tych drożdży?

Ja po tygodniu cichej przelałem do butelek i potrzymam tydzień w 18stopniach a potem przeniosę do chłodniejszego miejsca. Skrzynki przykryłem kocem na wypadek wybuchów :P

Mi z 13 Blg zeszło do 6 Blg. Po tygodniu cichej w 14 stopniach może pół Blg ubyło.

Zrobiłem błąd przy napowietrzaniu brzeczki i pewnie dlatego.

Zastanawia mnie, że Tobie podobnie słabo odfermentowało....może taki urok tych drożdży?

Ja po tygodniu cichej przelałem do butelek i potrzymam tydzień w 18stopniach a potem przeniosę do chłodniejszego miejsca. Skrzynki przykryłem kocem na wypadek wybuchów :P

Jak chcesz wiedzieć, do jakiego mniej więcej pozionu może zejść piwo (ile pozostało jeszcze cukrów fermentowalnych) pobierz próbkę piwa i zaszczep dużą ilością drożdży nawet piekarnicznych. One zeżrą co tam jeszcze zostało i sprawdzisz pomiar.

Swoje zostawię na cichej ze dwa tygodnie, końcówkę podciągnę pod 20 stopni. Zobaczymy jak będzie. Najwyżej dam mniej glukozy, planowałem 3 g na butelkę. O ile dobrze pamiętam wartością bezpieczną dla butelek jest około 5 blg ale już z surowcem do refermentacji. Poprawcie mnie jeśli się mylę.