alkos Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 (edytowane) Witam! Nastawiłem swoje pierwsze dziecko :cool2:, fermentuje dzielnie od 3 dni. Niestety, zapach wydobywajacy sie z fermentatora zahacza bardziej o kukurydze z puszki niz miodowego bocka . Przeczytałem, że problemem jest DMS, powstajacy przy nieprawidlowym gotowaniu / wolnym chlodzeniu brzeczki. Zdalem sobie wlasnie sprawe, ze rozpuszczajac ekstrakty (płynne) do 26l uzylem wrzacej wody, coby zmniejszyc ryzyko zakażenia. Cały fermentator chłodził się 3-4 godziny w wannie zimnej wody. Czy jest mozliwe ze wytworzył się w tym procesie nadmiar DMS? Co wiecej - jest jakas szansa ze zniknie? Kompozycja piwka poniżej: Size: 26.0 L Original Gravity: 1.071 (1.064 - 1.072) Terminal Gravity: 1.018 (1.013 - 1.019) Color: 41.28 (27.58 - 43.34) Alcohol: 7.03% (6.3% - 7.2%) Bitterness: 21.4 (20.0 - 27.0) Ingredients: 1800 g Muntons Connoisseurs 1.8 Kg Bock Beer (nachmielony) 1500 g Edme SFX (amber) 1500 g Coopers Malt Extract Amber 1.5kg 1500 g Honey 1.0 ea Fermentis S-33 SafBrew S-33 24 g Hersbrucker (4.0%) - boiled 10.0 min pozdrawiam ciepło Alkos Edytowane 13 Lutego 2010 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 DMS uwalnia się z ziarna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 Czyli ze fermentujac wyłącznie ekstrakt, nie ma szans na obecnosc DMS? Właściwie to moja dziewczyna wracając wczoraj z pracy zidentyfikowala ten zapach jako "warzywny". Moze sie zasugerowalem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 Czyli ze fermentujac wyłącznie ekstrakt, nie ma szans na obecnosc DMS? Właściwie to moja dziewczyna wracając wczoraj z pracy zidentyfikowala ten zapach jako "warzywny". Moze sie zasugerowalem? A czułeś już kiedyś zapach fermentujących drożdży ? Może być tak, że po prostu o to chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 Przyznam, ze piwnych - nie. Mam nadzieje ze to tylko panika nowicjusza ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 Przyznam, ze piwnych - nie. Mam nadzieje ze to tylko panika nowicjusza ;-) He he pewnie tak. Dofermentuj do końca i jak w smaku będzie pijalne to do butelek. Zapach pewnie dojdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 DMS uwalnia się z ziarna. Jesteś tego pewien? tzn w teorii masz racje ale nie zależy to od procesu wytwarzania ekstraktu? bo jeśli jest zagęszczony odparowaniem poprzez gotowanie to spoko ale jak woda jest usuwana np poprzez inny proces który nie wymaga gotowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 (edytowane) Wszystko o DMS: http://piwnygaraz.pl/dms/ Edytowane 4 Listopada 2014 przez Undeath alechanted 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Ja tam odpowiedź na pytanie nie widzę bo nie znam technologii wytwarzania ekstraktów. Jak temat nie jest zamknięty to znaczy można w nim pisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 (edytowane) A teraz: http://www.browar.bi...hp/t-40942.html ? Ogólnie DMS w ekstraktach, przez winę słodu i technologii jest raczej nie możliwy, jedynie infekcja coś tu takiego może zdziałać np poprzez inny proces który nie wymaga gotowania ? Rozwiń myśl jakie to są inne sposoby pozbycia się wody z brzeczki oprócz parowania? Nie zabraniam ci pisać w temacie tylko, odgrzebałeś temat sprzed 4 lat i zwracasz się bezpośrednio do osoby na forum, która tego może nie zauważyć Jak się robi takie odgrzebki to warto inaczej zbudować swój post Edytowane 4 Listopada 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 No ale skoro temat był tu poruszony to po co mnożyć zaraz się jakis mądry znajdzie co napisze "było, wyszukiwarka się kłania" a zwracam się do autora bo to jego post więc zakładam że jedno zdanie, ale to mniej ważne. Co to odparowania to ekspertem technologi żywności nie jestem ale czy np sublimacja nie dała by dobrego efektu? poza tym na stronie WES pisze (jest napisane )" to naturalne, niskotemperaturowe, zagęszczone wyciągi ze słodów jęczmiennych..." nie wiem do czego odnosi się to niskotemperaturowe ale nie znając technologii mogę myślę założyć że zaciera słody a zagęszcza jakimś procesem innym niż gotowanie ale to tylko moje gdybanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi