bielok Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Cześć. Przemieszaj wszystko aby podnieść wszystko z dna. Pewnie nic to nie da ale teraz nic raczej nie zrobisz. Ja dziś sprawdzę czy zamieszanie coś dało w moim weizenbocku, mieszałem chyba w piątek, może coś drgneło z fermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 W zeszłym tygodniu wstawiłem pszeniczaka i dzisiaj po 9 dniach ma on 6°Blg !!! A wartośc ta nie zmienia się już od 2 dni (3 dni temu było 6.5 ). I z tego co się orientuję to weizeny powinny byc raczej głęboko odfermentowane. Zacierałem ze słodów: 2,8 KG pszeniczny jasny (2,11KG - pszeniczny z Castle Malting; 0,69 - Weyerman) 1,7 KG pilzneński (weyerman) 0,3 KG monachijski (weyrman) 20 minut 42°C 35 minut 67°C 10 minut 72°C -> mash out wyszło 23L i 12,6°Blg -> zadane weast 3068 (ze startera) - duża piana pojawiła się już po 12 godzinach temperatura fermentacji stabilna 18,3°C , po 6 dniach przestawiłem w miejsce gdzie jest 19,5°C Mam pewne podejrzenie co do drożdzy - trochę nieumiejętnie rozwaliłem saszetke (to znaczy wewnętrzna torebka nie pękła całkowicie i nie wszystko się z niej wylało). Jak to odkryłem to wlałem do słoika zawartośc całej saszetki i zrobiłem z tego starter. Po tygodniu podzieliłem to co mi wyszło i zrobiłem dwa kolejne startery - jeden użyłem do piwa które nie odfermentowało a drugi następnego dnia zadałem do dunkel weizena który po 7 dniach zszedł z 13°Blg do 4,5°Blg . Tylko pytanie dlaczego słabiej odfermentowało piwo o niższym blg i bez słodów karmelowych ? Może jakoś zakaziła się ta pierwsza warka ? W smaku jest słodkawe (trochę zbyt) i kwaskowate (bardzo delikatnie). Na razie zlałem na cichą. Za tydzień będę butelkował. Czy jak blg się nie ruszy to mam dac mniej cukru do refermentacji ? Podsumowując eksperyment. Piwo nagazowało się normalnie, nie było żadnych granatów choc dałem 190g glukozy na 20L. W smaku, jak dla mnie, stanowczo zbyt słodkawe (z nutą miodową) - choc w mojej rodzinie cieszy się niezwykłym powodzeniem. W zeszłym tygodniu zrobiłem podobny zsyp ale zacierałem następująco: 25 minut - 44°C 5 minut - 55°C 40 minut - 63°C 10 minut - 72°C Zadałem drożdzami Wyest 3333 i po 4 dniach zeszło do 3°Blg. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się