leonzn Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Witam! Chcialbym prosic o sprawdzenie, ew doradzenie co poprawic w mojej recepturze na RIS'a. Bedzie on fermentowany kveikami (niestety o temp <20C moge pomazyc). Warka 15L BeerSmith wyliczyl ze BLG to 23. Co byscie zmienili w zasypie?(mam troche innych slodow, ale nie wiem co sypnac). 3,00 kg - Pale Ale 1,00 kg - Strzegom Pszeniczny 0,50 kg - Strzegom Czekoladowy ciemny 0,50 kg - Strzegom Pilzneński 0,50 kg - Strzegom Żytni 0,40 kg - Oats, Flaked 0,10 kg - Strzegom Jęczmień prażony 40,00 g – Hallertau Magnum [14,00 %] - Gotowanie 60,0 min 30,00 g – Marynka [10,50 %] - Gotowanie 60,0 min Ok 150 ml gestwy – FM kveik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Żytni i pilzneński to dorzucasz bo gdzieś Ci zostało czy jak ? Bo chyba lepiej dać po prostu 4 kg pale ale. Żytni w takiej ilości raczej nic nie wniesie. Ja lubię paloność więc dałbym dwa razy więcej jęczmienia palonego, ale to już raczej osobiste wybory. Chmielenie moim zdaniem ok. O drożdżach się nie wypowiem bo nie używałem. Myślałeś o pudle styropianowym w celu uzyskania odpowiedniej temperatury ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Żytni i pilzneński to dorzucasz bo gdzieś Ci zostało czy jak ? Bo chyba lepiej dać po prostu 4 kg pale ale. Żytni w takiej ilości raczej nic nie wniesie. Ja lubię paloność więc dałbym dwa razy więcej jęczmienia palonego, ale to już raczej osobiste wybory. Chmielenie moim zdaniem ok. O drożdżach się nie wypowiem bo nie używałem. Myślałeś o pudle styropianowym w celu uzyskania odpowiedniej temperatury ? ok pozmienialem troche i na te chwile wyglada to tak: 4,00 kg - Pale Ale 1,00 kg - Strzegom Pszeniczny 0,50 kg - Strzegom Czekoladowy ciemny 0,40 kg - Oats, Flaked 0,10 kg - Strzegom Jęczmień prażony 40,00 g – Hallertau Magnum [14,00 %] - Gotowanie 60,0 min 30,00 g – Marynka [10,50 %] - Gotowanie 60,0 min Ok 150 ml gestwy – FM kveik jesli chodzi o palonosc to masz na mysli jeczmien prazony? mam jeszcze carafe 1,2,3 - czy sypnac cos z tego (moze zamiast czekoladowego ze strzegomia ?) czy dodac jeszcze jedna paczke platkow ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Tak, miałem na myśli jęczmień prażony. Carafy zwykłe czy bez łusek ? Mimo wszystko jeśli już to bym dawał zamiast żeby nie przesadzić. Płatków więcej bym nie dawał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Tak, miałem na myśli jęczmień prażony. Carafy zwykłe czy bez łusek ? Mimo wszystko jeśli już to bym dawał zamiast żeby nie przesadzić. Płatków więcej bym nie dawał. carafy bez lusek moze zeby uzyskac wiecej czekolady to dac czekoladowy 400 , czy sypac ciemny? kiedy dodawac ciemne slody? wsypywac wszystko na poczatku zacierania? Mimo wszystko jeśli już to bym dawał zamiast żeby nie przesadzić - chodzi o carafe zamiast czekoladowego ? na te chwile wyglada to tak: 4,00 kg - Pale Ale 1,00 kg - Strzegom Pszeniczny 0,50 kg - Strzegom Czekoladowy ciemny 0,40 kg - Oats, Flaked 0,20 kg - Strzegom Jęczmień prażony 40,00 g – Hallertau Magnum [14,00 %] - Gotowanie 60,0 min 30,00 g – Marynka [10,50 %] - Gotowanie 60,0 min Ok 150 ml gestwy – FM kveik zacierac to w temp 60-64? Edytowane 14 Grudnia 2016 przez leonzn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Nazwa słodów czekoladowych może być myląca bo często nie wnoszą one posmaków czekoladowych - to tylko nazwa, choć ja tych strzegomskich nie stosowałem. Mi posmaki czekoladowe udało się wydobyć ze słodu fawcetta oraz carafy II special. Także serdecznie polecam carafe skoro masz, tym bardziej bes łusek nie powinna wnieść kwaśności. Co do zacierania to na wytrawnie, więc okolice 64 stopni jak najbardziej. Ja bym zacierał wszystko od początku, tak zresztą robiłem przy swoim risie, ale to też zależy od tego co lubisz i co chcesz uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Imperialny stout nie ma jednego słusznego zasypu, każdy robi pod siebie, jeden lubi bardziej palony, drugi mniej, to samo z kwestią wytrawności/słodyczy czy goryczką. Żeby można Ci było doradzić musisz zdradzić jaki chcesz, żeby on był. Przy zakładanych 23 blg ja np. sypałbym przynajmniej 1kg słodów palonych, z 0,5-1kg ciemnego karmelu i słód podstawowy, nic więcej, aczkolwiek Twoje dodatki w niczym nie przeszkadzają. Uciąłbym też sporo chmielu, bo na warkę 15l taka ilość na 60 minut to raczej mocne przegięcie. Także ten, kto co lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się