Jump to content

RIS - porady


leonzn

Recommended Posts

Witam!

Chcialbym prosic o sprawdzenie, ew doradzenie co poprawic w mojej recepturze na RIS'a.

Bedzie on fermentowany kveikami (niestety o temp <20C moge pomazyc).

Warka 15L

BeerSmith wyliczyl ze BLG to 23.

Co byscie zmienili w zasypie?(mam troche innych slodow, ale nie wiem co sypnac).

 

 

3,00 kg - Pale Ale

1,00 kg - Strzegom Pszeniczny

0,50 kg - Strzegom Czekoladowy ciemny

0,50 kg - Strzegom Pilzneński

0,50 kg - Strzegom Żytni

0,40 kg - Oats, Flaked

0,10 kg - Strzegom Jęczmień prażony

40,00 g – Hallertau Magnum [14,00 %] - Gotowanie 60,0 min

30,00 g – Marynka [10,50 %] - Gotowanie 60,0 min

Ok 150 ml gestwy – FM kveik

Link to comment
Share on other sites

Żytni i pilzneński to dorzucasz bo gdzieś Ci zostało czy jak ? Bo chyba lepiej dać po prostu 4 kg pale ale. Żytni w takiej ilości raczej nic nie wniesie. Ja lubię paloność więc dałbym dwa razy więcej jęczmienia palonego, ale to już raczej osobiste wybory. Chmielenie moim zdaniem ok. O drożdżach się nie wypowiem bo nie używałem. Myślałeś o pudle styropianowym w celu uzyskania odpowiedniej temperatury ?

Link to comment
Share on other sites

Żytni i pilzneński to dorzucasz bo gdzieś Ci zostało czy jak ? Bo chyba lepiej dać po prostu 4 kg pale ale. Żytni w takiej ilości raczej nic nie wniesie. Ja lubię paloność więc dałbym dwa razy więcej jęczmienia palonego, ale to już raczej osobiste wybory. Chmielenie moim zdaniem ok. O drożdżach się nie wypowiem bo nie używałem. Myślałeś o pudle styropianowym w celu uzyskania odpowiedniej temperatury ?

 

ok pozmienialem troche i na te chwile wyglada to tak:

 

4,00 kg - Pale Ale

1,00 kg - Strzegom Pszeniczny

0,50 kg - Strzegom Czekoladowy ciemny

0,40 kg - Oats, Flaked

0,10 kg - Strzegom Jęczmień prażony

40,00 g – Hallertau Magnum [14,00 %] - Gotowanie 60,0 min

30,00 g – Marynka [10,50 %] - Gotowanie 60,0 min

Ok 150 ml gestwy – FM kveik

 

jesli chodzi o palonosc to masz na mysli jeczmien prazony?

mam jeszcze carafe 1,2,3 - czy sypnac cos z tego (moze zamiast czekoladowego ze strzegomia ?)

czy dodac jeszcze jedna paczke platkow ?

Link to comment
Share on other sites

Tak, miałem na myśli jęczmień prażony. Carafy zwykłe czy bez łusek ? Mimo wszystko jeśli już to bym dawał zamiast żeby nie przesadzić. Płatków więcej bym nie dawał.

 

carafy bez lusek

moze zeby uzyskac wiecej czekolady to dac czekoladowy 400 , czy sypac ciemny?

kiedy dodawac ciemne slody? wsypywac wszystko na poczatku zacierania?

Mimo wszystko jeśli już to bym dawał zamiast żeby nie przesadzić - chodzi o carafe zamiast czekoladowego ?

 

na te chwile wyglada to tak:

 

4,00 kg - Pale Ale

1,00 kg - Strzegom Pszeniczny

0,50 kg - Strzegom Czekoladowy ciemny

0,40 kg - Oats, Flaked

0,20 kg - Strzegom Jęczmień prażony

40,00 g – Hallertau Magnum [14,00 %] - Gotowanie 60,0 min

30,00 g – Marynka [10,50 %] - Gotowanie 60,0 min

Ok 150 ml gestwy – FM kveik

 

zacierac to w temp 60-64?

Edited by leonzn
Link to comment
Share on other sites

Nazwa słodów czekoladowych może być myląca bo często nie wnoszą one posmaków czekoladowych - to tylko nazwa, choć ja tych strzegomskich nie stosowałem. Mi posmaki czekoladowe udało się wydobyć ze słodu fawcetta oraz carafy II special. Także serdecznie polecam carafe skoro masz, tym bardziej bes łusek nie powinna wnieść kwaśności. Co do zacierania to na wytrawnie, więc okolice 64 stopni jak najbardziej. Ja bym zacierał wszystko od początku, tak zresztą robiłem przy swoim risie, ale to też zależy od tego co lubisz i co chcesz uzyskać.

Link to comment
Share on other sites

Imperialny stout nie ma jednego słusznego zasypu, każdy robi pod siebie, jeden lubi bardziej palony, drugi mniej, to samo z kwestią wytrawności/słodyczy czy goryczką. 

 

Żeby można Ci było doradzić musisz zdradzić jaki chcesz, żeby on był.

 

Przy zakładanych 23 blg ja np. sypałbym przynajmniej 1kg słodów palonych, z 0,5-1kg ciemnego karmelu i słód podstawowy, nic więcej, aczkolwiek Twoje dodatki w niczym nie przeszkadzają. Uciąłbym też sporo chmielu, bo na warkę 15l taka ilość na 60 minut to raczej mocne przegięcie.

 

Także ten, kto co lubi. :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.