WithoutStress Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Witam, przymierzam się do mojej 3 warki, 2 poprzednie były typowo z BrewKitów. Tą 3 chciałbym własnoręcznie nachmielić, a może 4 już będzie z zacieraniem Do rzeczy. Plan jest taki: warka 20-21 l. będę celował w 12 Blg 2x ekstrakt Bruntal Pale Ale 1,7kg 50g Simcoe 50g Cascade 50g Ahtanum Safale US-05 Mech Irlandzki 4g Jest tylko jeden szkopuł, mam na chwilę obecną garnek około 7litrów, więc będę chmielił częściowo, czyli ekstrakty połączone z około 5litrami wody, a później doleję zimną wodę do 20-21 litrów w zależności od osiągniętego Blg. Wiem, że trzeba użyć więcej chmielu przy takiej metodzie, wspomagałem się BeerSmith, przy moich założeniach i wyliczył mi 30,2 IBU przy nast. chmieleniu: 60min - Simcoe 20g 20min - Simcoe 20g, Cascade 20g 10min - Mech irlandzki 4g 5min - Ahtanum 30g, Cascade 30g 0min - Ahtanum 20g, Simcoe 10g jak to widzicie? dodam, że bardziej zależy mi na aromacie niż na goryczce Zobaczę jak wyjdzie, może coś dochmielę na zimno. Wszelkie sugestie mile widziane, zwłaszcza poparte argumentem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Będziesz przelewał na cichą ? Jeśli tak to w tym momencie możesz sobie ładnie podbić aromat pod warunkiem, że masz jeszcze dodatkowy chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Będziesz przelewał na cichą ? Jeśli tak to w tym momencie możesz sobie ładnie podbić aromat pod warunkiem, że masz jeszcze dodatkowy chmiel. Tak, będę przelewał na cichą. Czyli to na gotowanie byłoby troche mało? W razie czego nie problem dokupić chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 odpuść 20 min i 5 daj na chłodzenie i na cichą mech raczej też przy ekstraktach jest zbędny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 odpuść 20 min i 5 daj na chłodzenie i na cichą mech raczej też przy ekstraktach jest zbędny Czyli zostawić tylko 60min na goryczkę i reszta na 0min ? Nie dawać na smak? Dlaczego tak? Nie będę długo chłodził, ponieważ będę dolewał wodę zimną do uzyskania 20-21 litrów. Większość receptur, które przeglądałem opierało się na chmieleniu właśnie 20,10,5,0 Czy przy tym co polecasz nie wyjdzie "perfumowane" z nikłym smakiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 jak dasz gdy brzeczka będzie miała poniżej 70C na jakieś 15-20 min nie powinno być problemu ale to są tylko moje sugestie, musisz robić i sprawdzać czy ci pasuje jak nie to zmieniać, szukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 (edytowane) dzięki, znalazłem odpowiedni wątek, który sporo mówi o chmieleniu i czasach http://www.piwo.org/topic/16709-chmielenie-aipa/ mi chodziło głównie o ilości chmielu w poszczególnych etapach chmielenia. Edt. Co racja to racja, trzeba samemu wypróbować Edytowane 15 Grudnia 2016 przez WithoutStress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 ilość to też trzeba sobie wypracować, chociaż wiadomo że jak lubisz mocno chmielone to nie dasz 50g na warkę ale nie zawsze im więcej tym lepiej, zrobiłem kilka warek gdzie naprawdę dużo chmielu było ( mowa o tym na aromat) i nie było dużej różnicy między takimi gdzie było o 50% mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się