Jump to content

APA z ekstraktu + chmielenie


WithoutStress

Recommended Posts

Witam,

 

przymierzam się do mojej 3 warki, 2 poprzednie były typowo z BrewKitów. Tą 3 chciałbym własnoręcznie nachmielić, a może 4 już będzie z zacieraniem :)

 

Do rzeczy. Plan jest taki:

 

warka 20-21 l. będę celował w 12 Blg

 

2x ekstrakt Bruntal Pale Ale 1,7kg

50g Simcoe

50g Cascade

50g Ahtanum

Safale US-05

Mech Irlandzki 4g

 

Jest tylko jeden szkopuł, mam na chwilę obecną garnek około 7litrów, więc będę chmielił częściowo, czyli ekstrakty połączone z około 5litrami wody, a później doleję zimną wodę do 20-21 litrów w zależności od osiągniętego Blg.

Wiem, że trzeba użyć więcej chmielu przy takiej metodzie, wspomagałem się BeerSmith, przy moich założeniach i wyliczył mi 30,2 IBU przy nast. chmieleniu:

 

60min - Simcoe 20g

20min - Simcoe 20g, Cascade 20g

10min - Mech irlandzki 4g

5min   - Ahtanum 30g, Cascade 30g

0min   - Ahtanum 20g, Simcoe 10g

 

jak to widzicie? dodam, że bardziej zależy mi na aromacie niż na goryczce :)

Zobaczę jak wyjdzie, może coś dochmielę na zimno.

 

Wszelkie sugestie mile widziane, zwłaszcza poparte argumentem ;)

Link to comment
Share on other sites

odpuść 20 min i 5 daj na chłodzenie i na cichą

mech raczej też przy ekstraktach jest zbędny

 

Czyli zostawić tylko 60min na goryczkę i reszta na 0min ? Nie dawać na smak? Dlaczego tak? Nie będę długo chłodził, ponieważ będę dolewał wodę zimną do uzyskania 20-21 litrów.

Większość receptur, które przeglądałem opierało się na chmieleniu właśnie 20,10,5,0 

Czy przy tym co polecasz nie wyjdzie "perfumowane" z nikłym smakiem?

Link to comment
Share on other sites

jak dasz gdy brzeczka będzie miała poniżej 70C na jakieś 15-20 min nie powinno być problemu

ale to są tylko moje sugestie, musisz robić i sprawdzać czy ci pasuje jak nie to zmieniać, szukać

Link to comment
Share on other sites

ilość to też trzeba sobie wypracować, chociaż wiadomo że jak lubisz mocno chmielone to nie dasz 50g na warkę

ale nie zawsze im więcej tym lepiej, zrobiłem kilka warek gdzie naprawdę dużo chmielu było ( mowa o tym na aromat) i nie było dużej różnicy  między takimi gdzie było o 50% mniej

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.