WithoutStress Posted December 14, 2016 Share Posted December 14, 2016 Witam, przymierzam się do mojej 3 warki, 2 poprzednie były typowo z BrewKitów. Tą 3 chciałbym własnoręcznie nachmielić, a może 4 już będzie z zacieraniem Do rzeczy. Plan jest taki: warka 20-21 l. będę celował w 12 Blg 2x ekstrakt Bruntal Pale Ale 1,7kg 50g Simcoe 50g Cascade 50g Ahtanum Safale US-05 Mech Irlandzki 4g Jest tylko jeden szkopuł, mam na chwilę obecną garnek około 7litrów, więc będę chmielił częściowo, czyli ekstrakty połączone z około 5litrami wody, a później doleję zimną wodę do 20-21 litrów w zależności od osiągniętego Blg. Wiem, że trzeba użyć więcej chmielu przy takiej metodzie, wspomagałem się BeerSmith, przy moich założeniach i wyliczył mi 30,2 IBU przy nast. chmieleniu: 60min - Simcoe 20g 20min - Simcoe 20g, Cascade 20g 10min - Mech irlandzki 4g 5min - Ahtanum 30g, Cascade 30g 0min - Ahtanum 20g, Simcoe 10g jak to widzicie? dodam, że bardziej zależy mi na aromacie niż na goryczce Zobaczę jak wyjdzie, może coś dochmielę na zimno. Wszelkie sugestie mile widziane, zwłaszcza poparte argumentem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raban19 Posted December 14, 2016 Share Posted December 14, 2016 Będziesz przelewał na cichą ? Jeśli tak to w tym momencie możesz sobie ładnie podbić aromat pod warunkiem, że masz jeszcze dodatkowy chmiel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted December 14, 2016 Author Share Posted December 14, 2016 Będziesz przelewał na cichą ? Jeśli tak to w tym momencie możesz sobie ładnie podbić aromat pod warunkiem, że masz jeszcze dodatkowy chmiel. Tak, będę przelewał na cichą. Czyli to na gotowanie byłoby troche mało? W razie czego nie problem dokupić chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted December 14, 2016 Share Posted December 14, 2016 odpuść 20 min i 5 daj na chłodzenie i na cichą mech raczej też przy ekstraktach jest zbędny Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted December 15, 2016 Author Share Posted December 15, 2016 odpuść 20 min i 5 daj na chłodzenie i na cichą mech raczej też przy ekstraktach jest zbędny Czyli zostawić tylko 60min na goryczkę i reszta na 0min ? Nie dawać na smak? Dlaczego tak? Nie będę długo chłodził, ponieważ będę dolewał wodę zimną do uzyskania 20-21 litrów. Większość receptur, które przeglądałem opierało się na chmieleniu właśnie 20,10,5,0 Czy przy tym co polecasz nie wyjdzie "perfumowane" z nikłym smakiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted December 15, 2016 Share Posted December 15, 2016 jak dasz gdy brzeczka będzie miała poniżej 70C na jakieś 15-20 min nie powinno być problemu ale to są tylko moje sugestie, musisz robić i sprawdzać czy ci pasuje jak nie to zmieniać, szukać Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted December 15, 2016 Author Share Posted December 15, 2016 (edited) dzięki, znalazłem odpowiedni wątek, który sporo mówi o chmieleniu i czasach http://www.piwo.org/topic/16709-chmielenie-aipa/ mi chodziło głównie o ilości chmielu w poszczególnych etapach chmielenia. Edt. Co racja to racja, trzeba samemu wypróbować Edited December 15, 2016 by WithoutStress Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted December 15, 2016 Share Posted December 15, 2016 ilość to też trzeba sobie wypracować, chociaż wiadomo że jak lubisz mocno chmielone to nie dasz 50g na warkę ale nie zawsze im więcej tym lepiej, zrobiłem kilka warek gdzie naprawdę dużo chmielu było ( mowa o tym na aromat) i nie było dużej różnicy między takimi gdzie było o 50% mniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now