Młynek Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 (edytowane) Długo się zbierałem do założenia tematu w tym dziale, ale dziś doszedłem do wniosku, że mnie to zmotywuje i do zbierania zapisków jak i do warzenia w ogóle. No i oczywiście do samodoskonalenia. Pierwsza warkę zrobiłem na brewkicie w sierpniu tego roku. Był to bitter. Z uwagi na problemy z temperatura fermentacji wyszedł trochę estrowy... No może nawet bardziej niż trochę. Kolejnym krokiem były ekstrakty. Warka druga do english pale ale na admirale i ekg. Bardzo fajnie wyszło, ale pierwsze parę butelek było mocno leśne i żywiczne. Po 2 miesiącach jednak się to uleżało i piwko było bardzo pijalne. Trzecia warka był stout na ekstraktach. Pierwsze piwo z którego bylem zadowolony - nie tylko ja, znajomi tez je pili z zadowoleniem. Chociaż przy rozlewie piwo było bardzo nijakie w smaku. A wiec po trzech warkach na skróty dojrzałem do zacierania. Miałem wiele planów co do pierwszego zacierania, ale z uwagi na generalny remont mieszkania i cel aby piwo były na sylwestra zdecydowałem się na pszeniczne. Od tego zacznę opisywać swoje warki. Sprzęt: * 2 fermentory 30l * 36l gar nierdzewka * 10l gar nierdzewka * chłodnica zanurzeniowa * greta (mam nadzieje ze zaraz zmienię na stołowa...) WARKI Rok 2016 #1 Bitter (brewkit) #2 English Pale Ale (ekstrakty) #3 Stout (ekstrakty) #4 Polska Pszenica - Sylwestrowe Rok 2017 #5 Trzech Króli - AIPA #6 Letalnica 2017 - Brown Porter #7 Shake - Milk Stout #8 Graduacja - Foreign Extra Stout #9 Majóweczka - Session IPA #10 Black Aries - Black IPA #11 Leniwa niedziela - Session IPA #12 ABW - American Barley Wine #13 RIS - Russian Imperial Stout #14 Kwasiżur - Berliner Weisse #15 Mosaic IPA - West Coast IPA #16 Mosaic IPA - West Coast IPA #17 Black Aries - Black IPA #18 Kwasiżur - Berliner Weisse #19 Recycling Brett Ale #20 Belgian IPA #21 Brown Porter #22 Brett Imperial Stout #23 Wysłodkowy Stout #24 Brett APA #25 Session IPA #26 Witbier #27 Black IPA #28 Session American Stout #29 West Coast IPA #30 American Wheat #31 Dark Mild #32 Session NEIPA #33 Session NEIPA #34 Brown Porter #35 Coffee Brown Ale #36 American Porter #37 APA #38 Lite Saison #39 Smoked FES #40 Braggot #41 AIPA #42 Milk Stout #43 West Coast IPA #44 Weizen #45 Gose #46 Hoppy Berliner Weisse #47 African Pombe #48 APA #49 Black IPA #50 White IPA #51 FES #52 Black IPA #53 RIS 2019 #54 Porter Bałtycki #55 Earl Grey APA #56 West Coast IPA #57 Gose #58 Session IPA #59 White IPA #60 Wheat Wine #61 Hoppy Sour #62 Brett blonde #63 SMaSH Oktawia #64 Black IPA #65 Brett IPA #66 Weizen #67 Dunkelweizen #68 Flanders #69 Grodziskie #70 Imperial IPA #71 Session IPA #72 Sour Brett Beer #73 Flanders #74 West Coast IPA #75 Black IPA Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez Młynek Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 (edytowane) #4 Sylwestrowe (Hefe-weizen) ~ 12,5 blg, 14 IBU, 5,4%.Data: 07-12-2016Surowce:* pszeniczny (Strzegom) 4 kg* pilznenski (Strzegom) 2 kg* carahell 0,2 kg* chmiel lubelski 50g (3,5aa)* drożdże: WB-06Zacieranie:44 C 20 min (tylko slod pszeniczny)66 C 50 min (dodana reszta slodow)72 C 20 minFiltracja:Wyszło: 31,5l, 10 blg.Gotowanie:70 min60 - lubelski 50gFermentacja:18-19CUwagi:Jedyny plus dnia: Legia ograła Sporting i zagra w LE. A co do piwa to miałem sporo problemów. Przy wygrzewie zaciął mi się termometr i od 74C skoczył od raz do 94C.. Wiec to może wpłynąć na piwo i chyba też wpłynęło na filtracje, bo miałem trochę zabawy. Kolejna nauka to taka ze warzyć będę w weekendy, a nie po pracy, bo bylem już ok. północy padnięty. Piwo zaczęło pracować już rano kolejnego dnia, więc start był po ok 5-6h najpóźniej. Po 3 dniach pięknie pachniało z rurki. Jeden minus fermentacji jest taki, że chciałem pod koniec podnieść temperaturę do 20-22C wiec otworzyłem lodówkę (diy styropianowa) i po jednym dniu okazało się że w pokoju temperatur jest niższa o jakieś 2C... (mam problemy z zatokami i staram się nie przegrzewać pomieszczeń, mam nadzieję, że żona tego nie przeczyta, bo krzyczy że zimno). Odebrałem trochę młóta i zamroziłem i spróbuję dodać je do chleba. Było pyszne! Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Piwo zlalem na krotka cicha 18/12 w celu zmniejszenia osadu drozdzowego. Wczoraj 21/12 zabutelkowalem piwo z dodatkiem 200g glukozy. Wyszly 44 buteleki 0,5l. Nienagazowane piwo bardzo smakowalo zonie. Po swietach bedziemy degustowac. Blg koncowe 2blg. Czyli ok 5,4% alko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Grubo z glukoza Grubo z glukoza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 (edytowane) Czemu grubo? Dziś otworzyłem pierwsze i wydaje mi się za mało.Piwo wyszło bardzo fajne. Jest wszystko co miało być w pszenicznym. Lekkie, goździk, banan (i w zapachu i w smaku), trochę mało piany, ale zobaczymy za parę dni, może jeszcze nie skończyło się gazować. Drożdże zjadły wszystko, więc jedyny zarzut to troszkę mało ciała.Prezencja też ładna. Lekko opalizujące, jasnozłociste w szklance. Jestem zadowolony z tego piwa. Pierwsze zacieranie już teraz uznaję za udane. Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 200g to nie tak wcale dużo na 22l zabutelkowanego piwa Gazu było mało, bo dopiero 6 dni od butelkowania minęło, daj mu min. 2 tygodnie i spijaj, póki młode i świeże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Wcześniejsze piwa butelkowałem ze znacznie mniejszą ilością glukozy, ale to były inne style, miałem wątpliwości, ale to przez brak praktyki.Spijemy i powtórzę w przyszłości, a następne zrobię AIPA. Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Mam takie pytanie do osób bardziej ogarniętych. Czy jeżeli temperatura fermentacji przy wb-06 była za niska niż te przykazane przedziały dla goździka i banana to jest możliwe aby byly on zauważalne mniej? Wydaje mi się to logiczne, ale czy moglo spowodować, że piwo stalo sie słodsze? Właśnie takie mam odczucia po degustacji piwa. W sumie smakowało wszystkim, a mi zostalo chyba z 8 butelek, ale mam swoje przemyślenia co do pszenicy. Przede wszystkim po nagazowaniu zniknęła w ogóle goryczka oraz następnym razem będę celował w blg bliżej 11, aby miec finalnie lżejsze alkoholowo piwo. Edytowane 5 Stycznia 2017 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) #5 Trzech Króli (AIPA) ~ 14,5 blg, 79 IBU, 5,9% alk Data: 06-01-2017 Surowce: * Pale Ale (Strzegom) 4 kg * Monachijski (Strzegom) 1 kg * Pszeniczny (Strzegom) 1 kg * Carahell 0,2 kg * chmiel Magnum (13,5aa) 50g * chmiel Citra (13,5aa) 50g * chmiel Cascade (6,8aa) - 50g * drożdże: US-05 Zacieranie: 64C 50 min 72C 5 min Filtracja: Wyszło: 29,5l, 12 blg. Gotowanie: 70 min 60 - Magnum (13,5aa) 50g 15 - Citra (13,5aa) 25g 10 - Cascade (6,8aa) - 25g Fermentacja: start: 18-19C (ruszało z 20 godzin, teraz szaleje) burzliwa: 15 dni cicha: przelane 21/01/2016 - 7 dni Uwagi: Na cichą pójdą jeszcze Citra i Cascade po 25g, tak z 3-4 dni przed rozlewem. Rozlane w 42 butelki 0,5, z dodatkiem 120g glukozy. Piwo wyszło świetnie, a jeżeli stary chmiel czyli ten z roku 2015 już ma niby być słabszy to nie mogę doczekać się jak będą dostępne już te z roku 2016. I podwoję dawkę na 15', 10' oraz na cichą. Będzie pięknie! Edytowane 25 Lutego 2017 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 (edytowane) Wczoraj zlana AIPA na cichą. Smak bardzo obiecujący. Zeszło do 3 blg, czyli ok. 6% alk. Edytowane 22 Stycznia 2017 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) #6 Letalnica 2017 (Brown Porter) ~ 12 blg, 26 IBU, 4,1% alk Data: 28-01-2017 Surowce: * Pale Ale (Strzegom) 3.25 kg * Brown (Fawcett) 0,5 kg * Crystal (Fawcett) 0,5 kg * Czekoladowy jasny (Strzegom) 0,25 kg * chmiel Admiral (13,5aa) 15g * chmiel East Kent Golding (13,5aa) 20 g * drożdże: S-04 Zacieranie: 62C - 60min 72C - 30 min Gotowanie: 70 min 60 - Admiral (14,3 aa) 15 g 10 - EKG (5,1 aa) - 20 g Fermentacja: burzliwa: 14 dni cicha: 14 dni Uwagi: Coś mi kosmiczna wydajność wyszła, 90%? Wg brewness przy założeniu 75% miało wyjść 11,9blg. A piwo na finał Pucharu Świata będzie jak znalazł, stąd nazwa. Edit: z tą wydajnością to jakaś głupia sprawa, coś dziś słabo kojarzę chyba, wyszło 12 blg jednak... Piwo zeszło do 4 blg, rozlano do 40x0,5 i 1x0,3 - 25/02/2017. Edytowane 25 Lutego 2017 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) #7 Shake (Milk Stout) ~ 15,2 blg, 44 IBU Data: 12-02-2017 Surowce: * Pale Ale (Strzegom) 2,25 kg * Strzegom Monachijski (Strzegom) typ I 1 kg * Brown (Fawcett) 0,5 kg * Crystal (Fawcett) 0,5 kg * Czekoladowy jasny (Strzegom) 0,25 kg * Płatki owsiane 0,5 kg * Jęczmień palony 0,2 kg * Laktoza 0,5 kg * chmiel Admiral (13,5aa) 35g * chmiel East Kent Golding (13,5aa) 15 g * drożdże: S-04 (gęstwa) Zacieranie: 62C - 60 min 72C - 30 min Gotowanie: 70 min 60 - Admiral (14,3 aa) 35 g 10 - EKG (5,1 aa) - 15 g Fermentacja: burzliwa: 13 dni cicha: 14 dni Uwagi: Piwo z gęstwy rusza szybko... Na cichą przelane do dwóch fermentorów 15l (zeszło do 6 blg, licząc że z lakto jest jakieś 1,3 to nie jest źle, w smaku bardzo ciekawie)): 7.1 - 10 l Milk Stout z dodatkiem 400g suszonych moreli (z zieloną gumka na rurce) - niebieski kapsel 7.2 - 10 l Milk Stout z dodatkiem 200g suszonego mango - czerwony kapsel Po cichej i leżakowaniu z owocami zeszły do 5,5blg, czyli jakiś 4,2-4,3 ponieważ laktoza dała 1,2-1,3 blg. Wyszło po 20 butelek obu wersji, na razie bez szału. Edytowane 13 Marca 2017 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) #8 Graduacja (Foreign Extra Stout) ~ 17 blg, 60 IBU Data: 25-02-2017 Surowce: * Pilzneński (Strzegom) 5 kg * Caraaroma 0,4 kg * Carafa 0,2 kg * Płatki owsiane 0,5 kg * Jęczmień palony 0,3 kg * Cukier trzcinowy 0,4 kg * chmiel Admiral (13,5aa) 50 g * chmiel East Kent Golding (13,5aa) 20 g * drożdże: S-04 (gęstwa) Zacieranie: 62C - 70 min 72C - 30 min Gotowanie: 90 min 60 - Admiral (14,3 aa) 50g 10 - EKG (5,1 aa) - 20g Fermentacja: burzliwa: 14dni cicha: 14 dni Uwagi: Pomyliłem się w liczeniu i przez to zgubiłem 1 blg w warzeniu, trudno. Odfermentował do 4 blg. 09/03/2017 przelane na cichą, w dwa fermentory po 10,5l. Jeden bez niczego, drugi z dodatkiem 15g płatków z dębu francuskiego mocno opiekanych (zielona gumka na rurce fermentacyjnej). Całkiem dobrze smakowało po burzliwej, dużo sobie obiecuję po tym piwie. Edytowane 29 Marca 2017 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) #9 Majóweczka (Session IPA) ~ 10,5 blg, 79 IBU Data: 12-03-2017 Surowce: * Pale Ale (Strzegom) 4 kg * chmiel Columbus (16,8 aa) 25g * Cascade (6,8 aa) - 30g * Citra (13,5 aa) - 30g * drożdże: US-05 Zacieranie: 62C - 60 min 72C - 30 min Gotowanie: 60 - Columbus (16,8 aa) 25g 15 - Cascade (6,8 aa) - 10g 15 - Citra (13,5 aa) - 10g 10 - Cascade (6,8 aa) - 10g 10 - Citra (13,5 aa) - 10g 5 - Cascade (6,8 aa) - 10g 5 - Citra (13,5 aa) - 10g Fermentacja: burzliwa: 14dni cicha: 14 dni Uwagi: Piwo które ma być na majówkę (i zużyłem chmiele z 2015), pierwsze które w mojej przygodzie ma iść do kega. Przy okazji przetestowałem worek do oddzielania chmielu po gotowaniu i jest to świetna sprawa. Przy takim małym zasypie w ogóle nie zauważyłem kiedy skończyłem warzyć, poszło błyskawicznie. Próbowałem też MilkStouta przy butelkowaniu i nie czuje w ogóle tych owoców, chyba było ich zdecydowanie za mało. Edytowane 13 Marca 2017 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Z okazji święta degustuję swojego Brown Porter. Bardzo obiecujący smak. Jak poleży jeszcze parę tygodni będzie boski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 29 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 (edytowane) #10 Black Aries (Black IPA) ~ 14,5 blg, 89 IBU Data: 26-03-2017 Surowce: * Pilzneński (Strzegom) 5 kg * Carafa II Special (Weyermann) - 0,5 kg * Abbey Castle - 0,3 kg * Carahell - 0,3 kg * cukier Muscovado - 0,3 kg Chmiele: * Columbus (16,8 aa) 35g * EKG (5,1 aa) - 25g * Centennial (9,7 aa) - 100g * drożdże: US-05 (gęstwa po session ipa) Zacieranie: 62C - 60 min 72C - 30 min Gotowanie: 60 - Columbus (16,8 aa) 35g 45 - Centennial (9,7 aa) - 25g 15 - EKG (5,7 aa) - 25g 0 - Centennial (9,7 aa) - 25g na cichą (4 dni przed rozlewem) - Centennial (9,7 aa) - 50g Fermentacja: burzliwa: 14 dni cicha: 14 dni Uwagi: Coś nie tak z wydajnością, drugi raz na Pilzneńskim... przypadek? Edytowane 29 Marca 2017 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zlałem właśnie warkę #10 na cichą do dwóch fermentorów. Do jednego poszły płatki 15g. W smaku fajnie wybija się centenial. Goryczka też zadowalająca. W zapachu czuć skórkę z cytryny. Odfermentowło do 3blg. Na cichą, na ostatnie 4 dni przed rozlewem, pójdzie jeszcze po 25g centeniala na wiadro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) #11 Leniwa niedziela (Session IPA) ~ 11,7 blg, 69 IBU Data: 09-04-2017 Surowce: * Pale ale(Strzegom) 4 kg * Carahel (Strzegom) - 0,35 kg Chmiele: * Columbus (16,8 aa) 25g * Citra - 50g * drożdże: US-05 Zacieranie: 62C - 60 min + 30 mln (bo próba jodowa pokazała, że się nie zatarło do końca) 72C - 30 min Gotowanie: 60 - Columbus (16,8 aa) 20g 20 - Citra(13,3 aa) - 10g 15 - Citra(13,3 aa) - 10g 10 - Citra(13,3 aa) - 10g 5 - Citra(13,3 aa) - 10g 0 - Citra(13,3 aa) - 10g Fermentacja: burzliwa: 3-4 tygodnie Uwagi: Potłukłem balingomierz więc ekstrakt jest czysto teoretyczny. Fermentacja długa, bo święta, majówka... a po niej zamierzam podejść do mocnego piwa i użyję gęstwy po tym sesyjnym, zamierzam użyć. Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka #10 rozlana do butelek z dodatkiem po 30g glukozy na 10l. Bardzo podoba mi sie centenial w tym piwie. Jestem tym chmielem zachwycony po Centenial Blues z Piwoteki (tam bylo jasne piwo). Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 (edytowane) #12 ABW (American Barley Wine) ~ 25 blg, 113 IBU Data: 05-05-2017 Surowce: * Pale ale - 5,5 kg * Monachijski - 5,5 kg * Abbey Castle - 0,5 kg * Carapils - 0,5 kg Chmiele: * Chinook (12,8 aa) 100g * Mosaic (11,8 aa) - 50g * Green Bullet (11 aa) - 50g * Simcoe (13,3 aa) - 50g * drożdże: US-05 (gęstwa) Zacieranie: 62C - 75 min 72C - 60 min Gotowanie: 120 60 - Chinook (12,8 aa) 100g 20 - Mosaic (11,8 aa) - 50g 20 - Green Bullet (11 aa) - 50g 20 - Simcoe (13,3 aa) - 50g Fermentacja: burzliwa: 3 tygodnie cicha: 3 tygodnie Uwagi: Receptura inspirowana BW z Alderaan Brewery. Z #12a Wysłodki po ABW (Session IPA) ~ 10,5 blg, trochu IBU Data: 05-05-2017 Surowce: jw. Chmiele: * Columbus (16,8 aa) 20g * Mosaic(11,8 aa) - 30g * drożdże: US-05 Zacieranie: jw. Gotowanie: 60 45 - Columbus (16,8 aa) 20g 20 - Mosaic (11,8 aa) - 10g 10 - Mosaic (11,8 aa) - 10g 0 - Mosaic (11,8 aa)- 10g Fermentacja: burzliwa/cicha: 3 tygodnie i do kega. Edytowane 6 Maja 2017 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 (edytowane) #13 RIS (Russian Imperial Stout) ~ 25 blg, 116 IBU Data: 27-05-2017 Surowce: * Pale ale - 6,4 kg * Monachijski - 4,5 kg * Jęczmień palony - 1 kg * Płatki owsiane- 1 kg * Caraaroma - 0,1 kg * Caramunich II - 0,5 kg * Carafa - 0,3 kg * Carafa II - 0,5 kg * Abbey Castle - 0,2 kg Chmiele: * Chinook (12,8 aa) 200g * drożdże: US-05 (gęstwa) Zacieranie: 62C - 60 min 72C - 60 min Gotowanie: 90 60 - Chinook (12,8 aa) - 160g 20 - Chinook (12,8 aa) - 40g Fermentacja: burzliwa: 3 tygodnie cicha: 3 tygodnie #13a Wysłodki po RISie(Session American Stout) ~ 10,5 blg, trochu IBU Data: 27-05-2017 Surowce: jw. Chmiele: * Columbus (14 aa) 20g * Simcoe (13,3 aa) - 50g * drożdże: US-05 Zacieranie: jw. Gotowanie: 60 - Columbus (14 aa) 20g 20 - Simcoe (13,3 aa) - 10g 10 - Simcoe (13,3 aa) - 10g Fermentacja: burzliwa/cicha: 3 tygodnie i do kega - 4 dni przed rozlewem 30g Simcoe na cichą. Wyslodki wyszly super tylko troche przegazowalem piwo w kegu. Edytowane 26 Lipca 2017 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 (edytowane) #14 Kwasiżur (Berliner Weisse) ~ 8 blg, 5 IBU Data: 26-06-2017 Surowce: * Pilzneński - 1,8 kg * Pszeniczny - 1,5 kg Bakterie: * Lactobacillus plantarum - 20 kapsułek Sanprobi IBS Chmiele: * Green Bullet (12,2 aa) - 50g * drożdże: US-05 Dodatki: liście kaffir - 10g Zacieranie: 66C - 90 min Gotowanie: 60 - 10 - Green Bullet (12,2 aa) - 5g 5 - Green Bullet (12,2 aa) - 5g + liście kaffir - 10g 0 - Green Bullet (12,2 aa) - 10g Fermentacja: burzliwa: 2 tygodnie cicha: 2 tygodnie Zacieranie i filtracja 2 dni przed warzeniem, zadane w temp 45st 20 kapsułek probiotyku, trzymane pod kocem i kołdrą, ładny zapach po 48h brzeczki, w smaku wyczuwalny kwas. Na opstatnie 4 dni cichej pójdzie jeszcze 30g Green Bullet. Zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru. Edytowane 26 Lipca 2017 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 (edytowane) #15 Mosaic IPA (West Coast IPA) ~ 15,1 blg, 77 IBU Data: 16-07-2017 Surowce: * Pale Ale - 5,5 kg * Pszeniczny - 1,0 kg Chmiele: * Magnum (14,4 aa) - 50g * Mosaic (11,8 aa) - 100g * drożdże: US-05 Zacieranie: 62C - 90 min Gotowanie: 60 - Magnum (14,4 aa) - 50g 20 - Mosaic (11,8 aa) - 10g 15 - Mosaic (11,8 aa) - 10g 10 - Mosaic (11,8 aa) - 10g 5 - Mosaic (11,8 aa) - 10g 0 - Mosaic (11,8 aa) - 10g 4 dni - Mosaic (11,8 aa) - 50g Fermentacja: burzliwa: 2 tygodnie cicha: 1 tydzień Wydajnosc poszla w gore jak zrobilem wysladzanie na raty. Piwo do kega na kajaki. Troche martwi ta wydajnosc i wysokie blg (sic!), ciekawe czy sie na dlugi weekend ulozy do picia. Kolejne piwo bedzie takie samo ale do butelek. Zaczynam dojrzewac do kegeratora. Edytowane 30 Lipca 2017 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 (edytowane) #16 Mosaic IPA (West Coast IPA) ~ 14,9 blg, 77 IBU Data: 30-07-2017 Surowce: * Pale Ale - 5,5 kg * Pszeniczny - 1,0 kg Chmiele: * Magnum (14,4 aa) - 50g * Mosaic (11,8 aa) - 100g * drożdże: US-05 Zacieranie: 62C - 90 min Gotowanie: 60 - Magnum (14,4 aa) - 50g 20 - Mosaic (11,8 aa) - 10g 15 - Mosaic (11,8 aa) - 10g 10 - Mosaic (11,8 aa) - 10g 5 - Mosaic (11,8 aa) - 10g 0 - Mosaic (11,8 aa) - 10g 4 dni - Mosaic (11,8 aa) - 50g Fermentacja: burzliwa: 2 tygodnie cicha: 1 tydzień Edytowane 30 Lipca 2017 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 #17 Black Aries (Black IPA) ~ 15 blg, 80 IBU Data: 16-08-2017 Surowce: * Pilzneński (Strzegom) 5 kg * Carafa II Special (Weyermann) - 0,5 kg * Abbey Castle - 0,3 kg * Carahell - 0,3 kg * cukier Muscovado - 0,3 kg Chmiele: * Columbus (16,8 aa) 35g * English Golding (4,8 aa) - 25g * Centennial (9,7 aa) - 100g * drożdże: US-05 (gęstwa po west coast ipa) Zacieranie: 62C - 90 min 72C - 30 min Gotowanie: 60 - Columbus (16,8 aa) 35g 45 - Centennial (9,7 aa) - 25g 15 - English Golding (4,8 aa) - 25g 0 - Centennial (9,7 aa) - 25g na cichą (4 dni przed rozlewem) - Centennial (9,7 aa) - 50g + 50g płatki dębowe amerykańskie mocno opiekane. Fermentacja: burzliwa: 14 dni cicha: 14 dni Uwagi: Dobre rzeczy trzeba powtarzać, a więc BIPA. Piwo pójdzie do kega i przeznaczone zostanie na imieniny żony, która wypiła największą część poprzedniej warki BIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się