Jump to content

Ocena receptury RIS-a

polsyn

Recommended Posts

Witam, z racji tego, że warzyć będę teraz RISa, prosiłbym doświadczonych kolegów piwowarów o ocenę receptury, którą wymyśliłem, w założeniu ma być 24BLG, chmielone na jakieś 80-90IBU:

-6,5kg Pale Ale Strzegom
-1kg Monachijski typ I Weyermann
-0,5kg Caraaroma Weyermann
-0,5kg Carafa I Special Weyermann
-0,5kg Carafa III Special Weyermann
-0,5kg Caramunich III Weyermann
-0,7kg Jęczmień Palony Weyermann 
-0,4kg płatków jęczmiennych
-0,4kg płatków owsianych

US-05

do chmielenia użyję magnum i lubelskiego

z dodatków będzie dodatkowo gips piwowarski oraz w ramach eksperymentu 50g płatków dębowych bourbon.

To tyle jeśli chodzi o recepturę, chciałbym się jeszcze upewnić czy dobrze mam zamiar filtrować: skończyć w momencie ~21-22BLG brzeczki przedniej? Jeszcze pytanie o zrobienie cienkusza z wysłodzin, w sensie ile zazwyczaj się uzyskuje stouta i jakie BLG? Czy 1,5x saszetki sucharów wystarczy ?
Edited by polsyn

• 1 month later...

Witam, z racji tego, że warzyć będę teraz RISa, prosiłbym doświadczonych kolegów piwowarów o ocenę receptury, którą wymyśliłem, w założeniu ma być 24BLG, chmielone na jakieś 80-90IBU:

-6,5kg Pale Ale Strzegom
-1kg Monachijski typ I Weyermann
-0,5kg Caraaroma Weyermann
-0,5kg Carafa I Special Weyermann
-0,5kg Carafa III Special Weyermann
-0,5kg Caramunich III Weyermann
-0,7kg Jęczmień Palony Weyermann 
-0,4kg płatków jęczmiennych
-0,4kg płatków owsianych

US-05

do chmielenia użyję magnum i lubelskiego

z dodatków będzie dodatkowo gips piwowarski oraz w ramach eksperymentu 50g płatków dębowych bourbon.

To tyle jeśli chodzi o recepturę, chciałbym się jeszcze upewnić czy dobrze mam zamiar filtrować: skończyć w momencie ~21-22BLG brzeczki przedniej? Jeszcze pytanie o zrobienie cienkusza z wysłodzin, w sensie ile zazwyczaj się uzyskuje stouta i jakie BLG? Czy 1,5x saszetki sucharów wystarczy ?

Czesc

ostatnio zrobiłem podobnego RIS - a

Słody: 

Pale Ale - 6 Kg

Monachijski I - 4 Kg

Pszeniczny - 0,5 Kg

Jeczmień Palony - 0,5 Kg

Caraaroma - 0,4 Kg

Caramunich II - 0,4 Kg

Carafa II - 0,6 Kg

Platki owsiane - 1 Kg

słód pszeniczny czekoladowy - 0,6 Kg

Do fermentora poszło 22 litry 25 BLG

Chmielenie:

Magnum 13 % Alfa - 50 gr. na 60 minut

Junga 11 % Alfa - 50 gr. na 30 minut

Sybilla 6 % Alfa  - 3 gr. na 30 minut

Mech irlandzki uwodniony 5 gr. - 15 minut

Brzeczka miała konsystencje i smak gęstej czarnej czekolady. Obawiam się tylko czy nie za mocno nachmieliłem. Po gotowaniu goryczka była dość wysoka. Mam nadzieje ze po fermentacji i leżakowaniu nie będzie przeszkadzająca. 

Drożdże: US 05 - 500 ml 3-dniowej gęstwy po piwie 12 BLG

Teraz fermentuje w 15 - 16 st. C (temp. otoczenia). 

Na cichą planuje dać płatki z beczki po burbonie macerowane w whisky ok. 3 tygodnie. Myślę, że dam ok. 50 gr. - Nie wiem czy to odpowiednia ilość. 

@polsyn

- wywal płatki jęczmienne i owsiane i wrzuć raczej jeszcze kilogram, może półtora jasnego słodu. Niegłupio jest wrzucić pszenicę. Mniemam, ze tymi płatkami między innymi chcesz poprawić pianę, ale możesz sobie utrudnić filtrację. Jeśli chodzi o pianę to właśnie dlatego polecam pszenicę (która dodatkowo nie ma łuski), a jeśli chodzi o oleistość i kremowość - i tak będzie jej znacznie więcej niż np. oatmeal stoucie z racji zasypu.

- tak jak pisał jeden z kolegów - 1,5 saszetki nie wystarczy, Daj conajmniej 2, uwodnij je i dobrze natleń brzeczkę.

- co do cienkusza z wysłodzin - ja nie robię z tego osobnego piwa, za dużo zamieszania z tym i za mały zysk. Wysładzam do uzyskania 12stki, wlewam do gara, redukuję o połowę (3-4 godziny gotowania) i do tego dolewam brzeczkę przednią, zaczynając normalne warzenie. Raz, że nie mam za bardzo gdzie trzymać drugiego fermentora (musiał by stać luzem a nie w styropianie a to kiepska opcja, cienkusz i tak by nie wyszedł zbyt dobry) a dwa i tak musiał bym gotować cienkusza osobno, za mało mam miejsca w kuchni,żeby rozstawić drugie stanowisko i gotować w dwóch garnkach naraz. Skoro i tak musiał bym gotować po kolei to wolę pogotować wysłodziny dłużej i mieć więcej RISa.