polsyn Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Witam, z racji tego, że warzyć będę teraz RISa, prosiłbym doświadczonych kolegów piwowarów o ocenę receptury, którą wymyśliłem, w założeniu ma być 24BLG, chmielone na jakieś 80-90IBU: -6,5kg Pale Ale Strzegom -1kg Monachijski typ I Weyermann -0,5kg Caraaroma Weyermann -0,5kg Carafa I Special Weyermann -0,5kg Carafa III Special Weyermann -0,5kg Caramunich III Weyermann -0,7kg Jęczmień Palony Weyermann -0,4kg płatków jęczmiennych -0,4kg płatków owsianych US-05 do chmielenia użyję magnum i lubelskiego z dodatków będzie dodatkowo gips piwowarski oraz w ramach eksperymentu 50g płatków dębowych bourbon. To tyle jeśli chodzi o recepturę, chciałbym się jeszcze upewnić czy dobrze mam zamiar filtrować: skończyć w momencie ~21-22BLG brzeczki przedniej? Jeszcze pytanie o zrobienie cienkusza z wysłodzin, w sensie ile zazwyczaj się uzyskuje stouta i jakie BLG? Czy 1,5x saszetki sucharów wystarczy ? Edytowane 18 Grudnia 2016 przez polsyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 15% palonych słodów to dość sporo.Ten gips to do czego konkretnie?1,5 paczki sucharów nie wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Witam, z racji tego, że warzyć będę teraz RISa, prosiłbym doświadczonych kolegów piwowarów o ocenę receptury, którą wymyśliłem, w założeniu ma być 24BLG, chmielone na jakieś 80-90IBU: -6,5kg Pale Ale Strzegom -1kg Monachijski typ I Weyermann -0,5kg Caraaroma Weyermann -0,5kg Carafa I Special Weyermann -0,5kg Carafa III Special Weyermann -0,5kg Caramunich III Weyermann -0,7kg Jęczmień Palony Weyermann -0,4kg płatków jęczmiennych -0,4kg płatków owsianych US-05 do chmielenia użyję magnum i lubelskiego z dodatków będzie dodatkowo gips piwowarski oraz w ramach eksperymentu 50g płatków dębowych bourbon. To tyle jeśli chodzi o recepturę, chciałbym się jeszcze upewnić czy dobrze mam zamiar filtrować: skończyć w momencie ~21-22BLG brzeczki przedniej? Jeszcze pytanie o zrobienie cienkusza z wysłodzin, w sensie ile zazwyczaj się uzyskuje stouta i jakie BLG? Czy 1,5x saszetki sucharów wystarczy ? Czesc ostatnio zrobiłem podobnego RIS - a Słody: Pale Ale - 6 Kg Monachijski I - 4 Kg Pszeniczny - 0,5 Kg Jeczmień Palony - 0,5 Kg Caraaroma - 0,4 Kg Caramunich II - 0,4 Kg Carafa II - 0,6 Kg Platki owsiane - 1 Kg słód pszeniczny czekoladowy - 0,6 Kg Do fermentora poszło 22 litry 25 BLG Chmielenie: Magnum 13 % Alfa - 50 gr. na 60 minut Junga 11 % Alfa - 50 gr. na 30 minut Sybilla 6 % Alfa - 3 gr. na 30 minut Mech irlandzki uwodniony 5 gr. - 15 minut Brzeczka miała konsystencje i smak gęstej czarnej czekolady. Obawiam się tylko czy nie za mocno nachmieliłem. Po gotowaniu goryczka była dość wysoka. Mam nadzieje ze po fermentacji i leżakowaniu nie będzie przeszkadzająca. Drożdże: US 05 - 500 ml 3-dniowej gęstwy po piwie 12 BLG Teraz fermentuje w 15 - 16 st. C (temp. otoczenia). Na cichą planuje dać płatki z beczki po burbonie macerowane w whisky ok. 3 tygodnie. Myślę, że dam ok. 50 gr. - Nie wiem czy to odpowiednia ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 @polsyn - wywal płatki jęczmienne i owsiane i wrzuć raczej jeszcze kilogram, może półtora jasnego słodu. Niegłupio jest wrzucić pszenicę. Mniemam, ze tymi płatkami między innymi chcesz poprawić pianę, ale możesz sobie utrudnić filtrację. Jeśli chodzi o pianę to właśnie dlatego polecam pszenicę (która dodatkowo nie ma łuski), a jeśli chodzi o oleistość i kremowość - i tak będzie jej znacznie więcej niż np. oatmeal stoucie z racji zasypu. - tak jak pisał jeden z kolegów - 1,5 saszetki nie wystarczy, Daj conajmniej 2, uwodnij je i dobrze natleń brzeczkę. - co do cienkusza z wysłodzin - ja nie robię z tego osobnego piwa, za dużo zamieszania z tym i za mały zysk. Wysładzam do uzyskania 12stki, wlewam do gara, redukuję o połowę (3-4 godziny gotowania) i do tego dolewam brzeczkę przednią, zaczynając normalne warzenie. Raz, że nie mam za bardzo gdzie trzymać drugiego fermentora (musiał by stać luzem a nie w styropianie a to kiepska opcja, cienkusz i tak by nie wyszedł zbyt dobry) a dwa i tak musiał bym gotować cienkusza osobno, za mało mam miejsca w kuchni,żeby rozstawić drugie stanowisko i gotować w dwóch garnkach naraz. Skoro i tak musiał bym gotować po kolei to wolę pogotować wysłodziny dłużej i mieć więcej RISa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się