Wisz Posted December 18, 2016 Share Posted December 18, 2016 Cześć Warzę piwo głównie z zestawów, ale zaczynam myśleć o własnych recepturach. Piłem ostatnio Piwo Jasne z browaru Jana Olbrachta i pomyślałem, że chciałbym zrobić podobne. Bardzo pasowała mi w nim wyczuwalna karmelowość i nie nachalna, ale wyczuwalna goryczka. Co myślicie o takiej recepturze na 20l, około 12,5Blg - pilzneński 3,7 kg - karmelowy czerwony 0,9 kg zacieranie - 60 min 68 st. chmielenie: - Marynka 25g - 60 min - Hallertau tradtion 15g - 30 min - Hallertau tradition 15g - 10 min OG około 1,050, IBU ok. 50 Użyłbym pewnie S-05 albo Danstar Nottingham. Uwagi, poprawki? Będę wdzięczny. Pozdrawiam Witek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted December 18, 2016 Share Posted December 18, 2016 chyba goryczka spora Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wisz Posted December 18, 2016 Author Share Posted December 18, 2016 (edited) chyba goryczka spora No właśnie się zastanawiałem, czy nie za dużo, ale niby jest w okolicach OG, więc powinno być zbalansowane. Ewentualnie dam 20g Marynki. Edited December 18, 2016 by Wisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samson_Miodek Posted December 18, 2016 Share Posted December 18, 2016 Przy takim zasypie, tej "karmelowosci" może być nadto. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 19, 2016 Share Posted December 19, 2016 Zmniejszyłbym nieco ilość karmelu na korzyść pilzneńskiego: 4 kg pilzneńskiego i 0,6 kg karmelu. Chmielenie jak dla mnie w porządku, zdecydowana goryczka. Co do drożdży wolałbym chyba S-04. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wisz Posted December 23, 2016 Author Share Posted December 23, 2016 Ok, dziękuję za podpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 Co do drożdży wolałbym chyba S-04. To zależy czy chce bardziej czy mniej słodkie. US-05 zejdą trochę niżej od S-04. I obawiam się, że przy takim zacieraniu i tej ilości karmelu S-04 niepotrzebnie zwiększą i tak już wysoką słodkość i pełnię. Ale to tylko moje gdybania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts