Jump to content

Inspiracja Olbrachtem - receptura do oceny


Wisz

Recommended Posts

Cześć

Warzę piwo głównie z zestawów, ale zaczynam myśleć o własnych recepturach.

Piłem ostatnio Piwo Jasne z browaru Jana Olbrachta i pomyślałem, że chciałbym zrobić podobne. Bardzo pasowała mi w nim wyczuwalna karmelowość i nie nachalna, ale wyczuwalna goryczka.

Co myślicie o takiej recepturze na 20l, około 12,5Blg

- pilzneński 3,7 kg

- karmelowy czerwony 0,9 kg

zacieranie - 60 min 68 st.

chmielenie:

- Marynka 25g - 60 min

- Hallertau tradtion 15g - 30 min

- Hallertau tradition 15g - 10 min

 

OG około 1,050, IBU ok. 50

 

Użyłbym pewnie S-05 albo Danstar Nottingham.

 

Uwagi, poprawki? Będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Witek

Link to comment
Share on other sites

chyba goryczka spora

No właśnie się zastanawiałem, czy nie za dużo, ale niby jest w okolicach OG, więc powinno być zbalansowane.

Ewentualnie dam 20g Marynki.

Edited by Wisz
Link to comment
Share on other sites

Zmniejszyłbym nieco ilość karmelu na korzyść pilzneńskiego: 4 kg pilzneńskiego i 0,6 kg karmelu. Chmielenie jak dla mnie w porządku, zdecydowana goryczka. Co do drożdży wolałbym chyba S-04.

Link to comment
Share on other sites

Co do drożdży wolałbym chyba S-04.

To zależy czy chce bardziej czy mniej słodkie. US-05 zejdą trochę niżej od S-04. I obawiam się, że przy takim zacieraniu i tej ilości karmelu S-04 niepotrzebnie zwiększą i tak już wysoką słodkość i pełnię. Ale to tylko moje gdybania.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.