Wisz Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Cześć Warzę piwo głównie z zestawów, ale zaczynam myśleć o własnych recepturach. Piłem ostatnio Piwo Jasne z browaru Jana Olbrachta i pomyślałem, że chciałbym zrobić podobne. Bardzo pasowała mi w nim wyczuwalna karmelowość i nie nachalna, ale wyczuwalna goryczka. Co myślicie o takiej recepturze na 20l, około 12,5Blg - pilzneński 3,7 kg - karmelowy czerwony 0,9 kg zacieranie - 60 min 68 st. chmielenie: - Marynka 25g - 60 min - Hallertau tradtion 15g - 30 min - Hallertau tradition 15g - 10 min OG około 1,050, IBU ok. 50 Użyłbym pewnie S-05 albo Danstar Nottingham. Uwagi, poprawki? Będę wdzięczny. Pozdrawiam Witek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 chyba goryczka spora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) chyba goryczka spora No właśnie się zastanawiałem, czy nie za dużo, ale niby jest w okolicach OG, więc powinno być zbalansowane. Ewentualnie dam 20g Marynki. Edytowane 18 Grudnia 2016 przez Wisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samson_Miodek Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Przy takim zasypie, tej "karmelowosci" może być nadto. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zmniejszyłbym nieco ilość karmelu na korzyść pilzneńskiego: 4 kg pilzneńskiego i 0,6 kg karmelu. Chmielenie jak dla mnie w porządku, zdecydowana goryczka. Co do drożdży wolałbym chyba S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 Ok, dziękuję za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 24 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2016 Co do drożdży wolałbym chyba S-04. To zależy czy chce bardziej czy mniej słodkie. US-05 zejdą trochę niżej od S-04. I obawiam się, że przy takim zacieraniu i tej ilości karmelu S-04 niepotrzebnie zwiększą i tak już wysoką słodkość i pełnię. Ale to tylko moje gdybania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się