Skocz do zawartości

Inspiracja Olbrachtem - receptura do oceny


Wisz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Warzę piwo głównie z zestawów, ale zaczynam myśleć o własnych recepturach.

Piłem ostatnio Piwo Jasne z browaru Jana Olbrachta i pomyślałem, że chciałbym zrobić podobne. Bardzo pasowała mi w nim wyczuwalna karmelowość i nie nachalna, ale wyczuwalna goryczka.

Co myślicie o takiej recepturze na 20l, około 12,5Blg

- pilzneński 3,7 kg

- karmelowy czerwony 0,9 kg

zacieranie - 60 min 68 st.

chmielenie:

- Marynka 25g - 60 min

- Hallertau tradtion 15g - 30 min

- Hallertau tradition 15g - 10 min

 

OG około 1,050, IBU ok. 50

 

Użyłbym pewnie S-05 albo Danstar Nottingham.

 

Uwagi, poprawki? Będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Witek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmniejszyłbym nieco ilość karmelu na korzyść pilzneńskiego: 4 kg pilzneńskiego i 0,6 kg karmelu. Chmielenie jak dla mnie w porządku, zdecydowana goryczka. Co do drożdży wolałbym chyba S-04.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do drożdży wolałbym chyba S-04.

To zależy czy chce bardziej czy mniej słodkie. US-05 zejdą trochę niżej od S-04. I obawiam się, że przy takim zacieraniu i tej ilości karmelu S-04 niepotrzebnie zwiększą i tak już wysoką słodkość i pełnię. Ale to tylko moje gdybania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.