uups Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 witam robię dopiero trzecią warkę z brewkita pszenicznego i chcąc ją ulepszyć dodałem zamiast kilograma cukru ekstrat słodowy pszeniczny ,gdzieś wyczytałem że powinno się dodać czysty ekstrat no i jestem w kropce może mi ktoś podpowiedzieć czy dobrze zrobiłem czy źle , jeśli źle to co teraz z tym fantem uczynić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Dobrze zrobiłeś, ogólnie w brewkitach i ekstraktach obojętnie jak to pomieszasz zawsze wyjdzie jakieś piwo. Trzecia warka z brewkita to o 2 za dużo, bierz się za zacieranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 czyli zamiast cukru można dodać jaki się chce ekstrat i druga sprawa czy taki sprzęt nada się do zacierania ?http://www.allegro.pl/item905183668_gar_garnek_elektryczny_severin_ea3652_wys_0_zl.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Się nada po drobnych przeróbkach. W opisie aukcji najbardziej spodobał mi się tekst "kran umożliwiający spust cieczy roboczej" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 a co trzeba by było tam przerobić możesz rozwinąć temat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Przede wszystkim cene. Takie same garnki chodzą po 150 (np. tutaj http://www.allegro.pl/item918942421_garnek_elektryczny_do_pasteryzacji_bifinett_kh1135.html) Musisz wywalić ten kranik i wstawić kulowy. Były jeszcze jakieś przeróbki termostatowe... poszukaj na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 dzięki za podpowiedź ale ten gar ma krótka gwarancje , cos mi ta wyprzedaż magazynowa nie pasuje ,poza tym wyrób no neim szykuję się do pierwszego zacierania nie mam gazu w domu ,kuchnia indukcyjna więc musiałbym szukac specjalnego gara ;(( a poza tym chciałbym z zacieraniem wynieść się do garażu . Może jest inny ogólnie dostępny sprzęt do zacierania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 (edytowane) Od siebie dodam że warto rozważyć możliwość zacierania w lodowce turystycznej ja trochę żałuje że nie zacząłem od tej metody. Ale co tam jeszcze się dorobię lodóweczki i wtedy dekotacja pełną gębą. możesz też kupić taboret gazowy butle i kega zamkniesz się w coś około 300zł Edytowane 14 Lutego 2010 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Z lodówką to fakt. Tyle że zostaje jeszcze warzenie. Te dwadzieścia parę litrów trzeba gdzieś trochę pogotować. Co do tych kociołków to ma je wiele osób. Nie spotkałem się z negatywnymi opiniami. Jedyne co mi się przypomina to jakiś drobny problem z termostatem ale łatwy do obejścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 (edytowane) Termostat letko zmodyfikować i bezpiecznik trzeba wymienić z be-zwłocznego na taki z opóźnieniem bo dziadostwo podobno jest głęboko w bebechach kociołka a lubi się przepalić Edytowane 14 Lutego 2010 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 ale mówicie o tej tańszej wersji a co do lodówki to znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item911892526_lodowka_turystyczna_samochodowa_45_l_230_12v.html#gallery czyli potrzebuję gara i lodówki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 (edytowane) ta lodówa odpada bo ma wymiennik ciepła chłodzi albo grzeje powietrze w tej lodówce słodu tym nie zagrzejesz. Poczytaj o zacieraniu w lodówce trochę tego jest na fo. Lepiej kupić zwykłą i zamontować grzałkę a jak będzie ci się chciało to i nawet zamontujesz termostat. Piszemy o tańszej wersji bo przeróbka nie jest trudna a kaska którą zaoszczędzisz wydasz na słód zacierasz w lodowce chmielisz w garnku ewentualnie jak zamontujesz w lodowce dobrą grzałkę to w loduwie Edytowane 14 Lutego 2010 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 czyli taka http://www.allegro.pl/item920585219_coleman_lodowka_turystyczna_cooler_heineken_45_l.html#gallery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 ta by się nadała tylko cena łamie nadgarstki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 tydzień temu robiłem warkę Coopers BrewMaster po burzliwej fermentacji przelałem do butelek i tak spoglądam na nie i jest klarowne jak zwykłe piwo , przecież pszeniczne powinno być mętne co zrobiłem źle ? powinno jeszcze postać w cichej ? ma to wpływ na klarowność piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Stanie na cichej powoduje większe sklarowanie piwa. Może to kwestia zacierania z puszki, bo co niby ma być mętnego w nim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 czyli wnioskuje że piwa typu paulaner można zrobić tylko przez zacieranie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Uzyskanie odpowiedniej mętności w piwie, nawet zacieranym, jest trudne i nie ma na to 100% pewnego sposobu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 a czy przypadkiem na dnie nie masz grubszej warstwy osadu? Moja pierwsza warka była klarowna jak kryształ a był to właśnie pszeniczniak z coopersa (tak apropo to nie dobry). Piwo stawało się mętne dopiero po odpowiednim nalaniu ale tego chyba nie trzeba tłumaczyć. Pozdrawiam J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku13 Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 ... jest klarowne jak zwykłe piwo , przecież pszeniczne powinno być mętne co zrobiłem źle ? ... Myślę, że nic... Jakiś czas temu robiłem coopersa pszeniczne i rzeczywiście klarowność była zadziwiająca. Zmartwiła mnie w tym piwie inna rzecz, przy zastosowaniu załączonych do puchy drożdży, niewiele miało ono wspólnego ze smakiem pszeniczniaka. Powtórzyłem warkę z drożdżami WB-06, i dopiero wtedy otrzymałem typowy smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 no nic nauka nie idzie w las , na dnie ledwo ,ledwo osadu , za dwa tygodnie będzie próba tak poza tym zabieram sie pomału za zacieranie i komplety z browamatora tylko nie wiem która metoda jest najlepsza ? keg + lodówka ? czy gar + chłodnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się