dziedzicpruski Opublikowano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 Mieszanka szczepu drożdży Vermont Ale z dzikimi odmianami saccharomyces. Doskonale nadaje się do fermentacji głównej. Kombinacja estrów cytrusowych/brzoskwiń od Vermont Ale i delikatnych estrów ananas/mango od dzikich sachcaromyces. Niepowtarzalny profil smaku i aromatu.Temperatura fermentacji:20-24 °COdfermentowanie:78-80 %Flukolacja: średnio-niska Na razie zrobiłem startery dwa, taki spostrzeżenie; zbijają się tak, że chyba ze 2 minuty kręciłem słojem, żeby się oderwały od dna,po 20 godzinach od ostatniego kręcenia prawie się wyklarowały, w zapachu żadnej dzikości raczej nie ma, zapach przyjemny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 No więc dzisiaj butelkuję po 3 tygodniach fermentacji (jasne 10 blg, chmielone marynka 20g 60 min i sybilla 50g na 0 min), piwo praktycznie klarowne, osad zbity na maxa, zapach coś mi przypomina, już takie piwo kiedyś zrobiłem, może to były ESB, w każdym razie zapach ewidentnie brytyjski, mocno owocowy, żadnych tam cytrusów i ananasów i dzikości 0, raczej moreli się można doszukać, przy chmieleniu na zimno może podbić zapach chmielu, dzisiaj robię na gęstwie, będę chmielił na zimno cometem albo cascade, jeszcze się zastanowię. Na razie wrażenie b.fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Po tym czai piwo ok,ale dupy nie urywa, wolę jednak normalne drożdże,czego nie można im odmówić to charakter, maja swój niepowtarzalny aromat, niestety nie potrafię tego określić, w każdym razie nijak ma się to do opisu producenta moim zdaniem. Jedna rzecz jest charakterystyczna, piwo jest słodkie, tak jakoś syntetycznie słodkie, jak słodzik jakby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jka.kawa Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 W jakich temperaturach fermentowałeś piwo? Miałem zamiar uwarzyć na nich Vermonta. Liczyłem że spiszą się lepiej niż 1318 a z twojego opisu wynika, że nic nie urywają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) Temp jakieś 20 sC,nie byłą stała wahała się pewnie ze 2 s w jedna i drugą, wczoraj otworzyłem dawno nie pitego ale (robiłem na ringwoodach i tych to samo, lekkie,jasne, chmielone cometem na zimno),różnicy praktycznie nie ma (musiałem sprawdzić co pije, bo myślałem ,ze to ringwoody. Tak,ze dobra ściema producenta z tym bajowym opisem, pewnie z tymi całymi czystymi conanami jest to samo, typowe angielskie drożdże. Edytowane 23 Maja 2017 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się