Piotr Ba Opublikowano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Ale tu są teorię - fizyka wyższa. Na refermentację przenieś na 2 tygodnie do temperatury pokojowej - potem do jakiej chcesz bo to już nie ma znaczenia - byle nie na słońce. Najważniejsza dla wydobycia profilu tego piwa jest fermentacja w zimnie odp. szczepem. Co do lagerowania przed rozlewem - ja bym przyjął medianę z wartości w czasie fermentacji (cichej i burzliwej) - jak schłodzisz piwo do zera stopni to CO2 nie wjedzie Ci z powrotem do piwa - chyba żebyś zamknął i intensywnie mieszał. Więc długiego kold kraszu nie brałbym pod uwagę przy ilości surowca do nagazowania. Poza tym daj 2,7 grama cukru na butelkę 0,5 i gwarantuje dobre nagazowanie. Poza tym boje się o kondycje Twoich drożdży po tak dużym schłodzeniu - czy one podejmą pracę (i kiedy? ) w butelkach - tu może być długi lag. A tak poza tym ta kwestia - jak traktować lagerowanie/kold krasz przy kalkulatorze do nagazowania nie została ostatecznie przez piwowarów określona. Butelkowałem lagery mające temp. w wiadrze 3 st C i takie co miały 8 st C - nagazowanie tych piw (2,7 grama cukru na butelkę) takie same. Oczywiście nie są to teorie naukowe ale własna praktyka. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez Piotr Ba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się