Skocz do zawartości

Refermentacja pilsa po lagerowaniu


kamilg20

Rekomendowane odpowiedzi

Ale tu są teorię - fizyka wyższa. Na refermentację przenieś na 2 tygodnie do temperatury pokojowej - potem do jakiej chcesz bo to już nie ma znaczenia - byle nie na słońce. Najważniejsza dla wydobycia profilu tego piwa jest fermentacja w zimnie odp. szczepem. Co do lagerowania przed rozlewem - ja bym przyjął medianę z wartości w czasie fermentacji (cichej i burzliwej) - jak schłodzisz piwo do zera stopni to CO2 nie wjedzie Ci z powrotem do piwa - chyba żebyś zamknął i intensywnie mieszał. Więc długiego kold kraszu nie brałbym pod uwagę przy ilości surowca do nagazowania. Poza tym daj 2,7 grama cukru na butelkę 0,5 i gwarantuje dobre nagazowanie. Poza tym boje się o kondycje Twoich drożdży po tak dużym schłodzeniu - czy one podejmą pracę (i kiedy? ) w butelkach - tu może być długi lag. A tak poza tym ta kwestia - jak traktować lagerowanie/kold krasz przy kalkulatorze do nagazowania nie została ostatecznie przez piwowarów określona.

Butelkowałem lagery mające temp. w wiadrze 3 st C i takie co miały 8 st C - nagazowanie tych piw (2,7 grama cukru na butelkę) takie same.

Oczywiście nie są to teorie naukowe ale własna praktyka.

Edytowane przez Piotr Ba
.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.