kamilg20 Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 Zastanawiam się nad problemem dotyczącym ilości surowca do refermentacji. Posiadam aktualnie 25l pilsa, który lageruje się w 0°C. Na cichą przelewałem gdy miał 15°C. I teraz pytanie - jak będę go butelkować za kilka tygodni to obliczyć ilość cukru od tych 15* czy od 0*? Wydaje mi się, że od 15, ponieważ piwo już nie fermentowało i po schłodzeniu do zera CO2 już nie powstawało w piwie. Nie jestem tego twierdzenia pewien dlatego proszę doświadczonych o pomoc. Nie chciałbym wyprodukować granatów. A może po prostu przed butelkowaniem podgrzać go z powrotem do 15°C? Do rozlewu dodam oczywiście odrobinę gęstwy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 Ja liczę dla temp w jakiej rozlewam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralphinistrator Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 Wg mnie blad. Liczysz dla temp w ktorej byla fermentacja bo wtedy wytwarza sie CO2 ktore czesciowo moze rozpuscic sie w piwie i tą rezerwe CO2 trzeba uwzglednic przy dodawaniu sueowca do refermentacji. Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka zygberto 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 I znowu źle robię. Codziennie człowiek uczy się nowych rzeczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 (edited) Najczęściej dodawałem taką ilośc cukru miarką jak na butelkę 0,3l. wczesniej organoleptycznie sprawdzałem ile gazu ma już piwo. Edited December 24, 2016 by jacer Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 Dawno Jacku chyba nie warzyłeś czas miarek minął już kilka lat temu Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 No, ze 3 lata nie warzyłem Miarka najszybsza i najprostsza. anteks 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted December 24, 2016 Author Share Posted December 24, 2016 Czyli sprawa jest jasna. Obliczam od temperatury 15°C, w której zakończyła się fermentacja burzliwa (przerwa diacetylowa). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieter Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 (edited) Generalnie rozpuszczalność gazów zwiększa się wraz ze spadkiem temperatury cieczy. Czyli jeżeli chłodzisz piwo, to potencjalnie więcej może w nim być CO2, rzecz w tym, że on się tam musi skądś znaleźć, a jeżeli chłodzisz piwo aż do 0°C, to raczej nie ma szans, żeby drożdże jeszcze coś wyprodukowały, bo są w stanie uśpienia. A jeżeli one nie naprodukują, to go nie będzie, absorpcję wcześniej (w wyższej temperaturze) wydzielonego CO2 nad piwem w fermentorze można pominąć moim zdaniem, bo go tam jest stosunkowo mało, jeżeli fermentor jest w miarę pełny. Edited December 24, 2016 by Pieter Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted December 24, 2016 Author Share Posted December 24, 2016 Generalnie rozpuszczalność gazów zwiększa się wraz ze spadkiem temperatury cieczy. Czyli jeżeli chłodzisz piwo, to potencjalnie więcej może w nim być CO2, rzecz w tym, że on się tam musi skądś znaleźć, a jeżeli chłodzisz piwo aż do 0°C, to raczej nie ma szans, żeby drożdże jeszcze coś wyprodukowały, bo są w stanie uśpienia. A jeżeli one nie naprodukują, to go nie będzie, absorpcję wcześniej (w wyższej temperaturze) wydzielonego CO2 nad piwem w fermentorze można pominąć moim zdaniem, bo go tam jest stosunkowo mało, jeżeli fermentor jest w miarę pełny. Dokładnie tak też myślałem. Więc nie mam się co obawiać jeśli zrobię syrop ze 180 g cukru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieter Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 180g? Moim zdaniem to dość dużo. Jakie chcesz osiągnąć nagazowanie? Ja ostatnio dawałem do 24l pilznera 114g glukozy (której trzeba więcej dać w porównaniu do zwykłego cukru) i wyszło nagazowane tak między średnio a mocno. buber 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted December 25, 2016 Share Posted December 25, 2016 Mam pytanko o temperaturę refermentacji lagerów, czy najlepiej przeprowadzić ją w temperaturze 8 - 12 stopni czy też nie ma już to większego znaczenia i na przykład refermentacja w trochę wyższej temperaturze (np. 15 - 17 stopni) niewiele wpłynie na smak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted December 26, 2016 Author Share Posted December 26, 2016 (edited) 180g? Moim zdaniem to dość dużo. Jakie chcesz osiągnąć nagazowanie? Ja ostatnio dawałem do 24l pilznera 114g glukozy (której trzeba więcej dać w porównaniu do zwykłego cukru) i wyszło nagazowane tak między średnio a mocno. A jak liczysz ilość cukru? Ja mam 25-26l (plus syrop to będzie przynajmniej 1l więcej) i przerwę diacetylową zakończyłem w 15°C. Nagazowanie pilsa to ok. 2,5l CO2 w 1l piwa. Rzeczywiście trochę przesadziłem z tym 180. Kalkulator pokazuje 150-160 g. Ale rozlewać jeszcze nie rozlewałem. To dopiero gdzieś w połowie stycznia. Edited December 27, 2016 by kamilg20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted December 27, 2016 Author Share Posted December 27, 2016 (edited) Mam pytanko o temperaturę refermentacji lagerów, czy najlepiej przeprowadzić ją w temperaturze 8 - 12 stopni czy też nie ma już to większego znaczenia i na przykład refermentacja w trochę wyższej temperaturze (np. 15 - 17 stopni) niewiele wpłynie na smak? Doświadczenia może nie mam, ale sporo wątków tu przeczytałem i nie polecam wyższych temperatur. Ja fermentowałem w 10°C i dość szybko zeszło z 12,5 do 3 (10 dni). Ba, nawet uciekła mi temperatura na dwa dni do 7* i dalej wesoło fermentowało. Edited December 27, 2016 by kamilg20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted December 27, 2016 Share Posted December 27, 2016 Mam pytanko o temperaturę refermentacji lagerów, czy najlepiej przeprowadzić ją w temperaturze 8 - 12 stopni czy też nie ma już to większego znaczenia i na przykład refermentacja w trochę wyższej temperaturze (np. 15 - 17 stopni) niewiele wpłynie na smak? Doświadczenia może nie mam, ale sporo wątków tu przeczytałem i nie polecam wyższych temperatur. Ja fermentowałem w 10°C i dość szybko zeszło z 12,5 do 3 (10 dni). Ba, nawet uciekła mi temperatura na dwa dni do 7* i dalej wesoło fermentowało. Dzięki za odpowiedź, ale chodziło mi od temperaturę refermentacji ) Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 27, 2016 Share Posted December 27, 2016 Tydzień w temp. pokojowej nie zaszkodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted December 28, 2016 Author Share Posted December 28, 2016 Mam pytanko o temperaturę refermentacji lagerów, czy najlepiej przeprowadzić ją w temperaturze 8 - 12 stopni czy też nie ma już to większego znaczenia i na przykład refermentacja w trochę wyższej temperaturze (np. 15 - 17 stopni) niewiele wpłynie na smak? Doświadczenia może nie mam, ale sporo wątków tu przeczytałem i nie polecam wyższych temperatur. Ja fermentowałem w 10°C i dość szybko zeszło z 12,5 do 3 (10 dni). Ba, nawet uciekła mi temperatura na dwa dni do 7* i dalej wesoło fermentowało. Dzięki za odpowiedź, ale chodziło mi od temperaturę refermentacji ) Pozdrawiam Fakt, gapa ze mnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
BROWAR KWARTA Posted March 3, 2018 Share Posted March 3, 2018 Witaj, Jak wyszła refermentacja, ile w końcu dodałeś cukru/glukozy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smerf08365 Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 Odświeżam temat. Mam 18l pilsa, fermentacja w temperaturze 11°C 14dni +14dni. Ile dać glukozy? Czy trzeba zwiększyć na kilka dni temperaturę REfermentacji, żeby dobrze się nagazowało? Jeśli tak to na ile? Drożdże jakich użyłem to W34/70 i odfermentowało mi z 12 do 3,5. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 2 minuty temu, smerf08365 napisał: Odświeżam temat. Mam 18l pilsa, fermentacja w temperaturze 11°C 14dni +14dni. Ile dać glukozy? Czy trzeba zwiększyć na kilka dni temperaturę REfermentacji, żeby dobrze się nagazowało? Jeśli tak to na ile? Drożdże jakich użyłem to W34/70 i odfermentowało mi z 12 do 3,5. Jeśli jesteś pewien, że odfermentowało do końca, to dodajesz taką ilość cukru, jaką wyliczy kalkulator. Jeśli nie jesteś pewien, nie butelkujesz. Nagazowanie w temperaturze fermentacji zajmie nieco dłużej, ale nie ma ryzyka, że drożdże wyprodukują dodatkowe estry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smerf08365 Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 4 godziny temu, punix napisał: Jeśli jesteś pewien, że odfermentowało do końca, to dodajesz taką ilość cukru, jaką wyliczy kalkulator. Jeśli nie jesteś pewien, nie butelkujesz. Nagazowanie w temperaturze fermentacji zajmie nieco dłużej, ale nie ma ryzyka, że drożdże wyprodukują dodatkowe estry. Ok. Czy 4 dni w temperaturze 18-19 stopni wystarczy żeby się nagazowało? a później do zimna. I czy w tym przypadku cukier liczę dla 11°C czy 18°C? Chcę mieć pewność, że się nagazuje bo kolega robił ten sam zestaw, zostawił w zimnie i mu się w ogóle nie nagazowało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 9 minut temu, smerf08365 napisał: Ok. Czy 4 dni w temperaturze 18-19 stopni wystarczy żeby się nagazowało? a później do zimna. I czy w tym przypadku cukier liczę dla 11°C czy 18°C? Chcę mieć pewność, że się nagazuje bo kolega robił ten sam zestaw, zostawił w zimnie i mu się w ogóle nie nagazowało. Cukier liczysz dla maksymalnej temperatury fermentacji, czyli 18. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 17 minut temu, smerf08365 napisał: Ok. Czy 4 dni w temperaturze 18-19 stopni wystarczy żeby się nagazowało? a później do zimna. I czy w tym przypadku cukier liczę dla 11°C czy 18°C? Chcę mieć pewność, że się nagazuje bo kolega robił ten sam zestaw, zostawił w zimnie i mu się w ogóle nie nagazowało. W kwestii temperatury do kalkulatora przyjmujesz maksymalną temperaturę fermentacji, czyli jak rozumiem, stałe 11°C. Co do czasu nagazowania - przyjąłbym raczej 7-14 dni w 18-19°C albo 2-4 tygodnie w 11°C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smerf08365 Posted December 10, 2020 Share Posted December 10, 2020 8 godzin temu, tortoise napisał: Cukier liczysz dla maksymalnej temperatury fermentacji, czyli 18 8 godzin temu, punix napisał: W kwestii temperatury do kalkulatora przyjmujesz maksymalną temperaturę fermentacji, czyli jak rozumiem, stałe 11°C. Co do czasu nagazowania - przyjąłbym raczej 7-14 dni w 18-19°C albo 2-4 tygodnie w 11°C. Ok, dzięki za odpowiedź. Wybiorę opcję od punix i potrzymam 10 dni w temperaturze 18-19°C a później przeniosę na kilka tygodni do zimnego. Dam znać co z tego wyszło ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted December 10, 2020 Share Posted December 10, 2020 3 godziny temu, smerf08365 napisał: Ok, dzięki za odpowiedź. Wybiorę opcję od punix i potrzymam 10 dni w temperaturze 18-19°C a później przeniosę na kilka tygodni do zimnego. Dam znać co z tego wyszło ? Mój błąd, oczywiście 11°C. Pomyliłem się, że chcesz przenieść do 18°C jeszcze w czasie fermentacji. smerf08365 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts