tauruss Posted December 28, 2016 Share Posted December 28, 2016 Twoje zdanie, moje zdanie. Ja tylko radzę się skupić na początek na najważniejszych rzeczach i uprościć proces na ile to możliwe. Kwestie niuansow smakowych to sprawa na przyszłość. Ale to już kolega wybierze sobie którą chcę iść droga. (w warunkach domowych to w ogóle zacierania sterowane to trochę mzonka moim zdaniem, ale to już temat na inny wątek) Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted December 28, 2016 Share Posted December 28, 2016 (w warunkach domowych to w ogóle zacierania sterowane to trochę mzonka moim zdaniem, ale to już temat na inny wątek) zaciekawił mnie ten temat. Więc może napisz coś więcej o tym dlaczego to mrzonka, dla potomnych, a ja poproszę modów o wydzielenie tego wątku żeby off-topu nie robić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cezary Daniluk Posted December 29, 2016 Share Posted December 29, 2016 (w warunkach domowych to w ogóle zacierania sterowane to trochę mzonka moim zdaniem, ale to już temat na inny wątek) zaciekawił mnie ten temat. Więc może napisz coś więcej o tym dlaczego to mrzonka, dla potomnych, a ja poproszę modów o wydzielenie tego wątku żeby off-topu nie robić Ja wiem czy taka mrzonka - mieszadło jakieś do gara dorobić, grzałka elektryczna i termostat cyfrowy z portalu aukcyjnego za 15zł i jest sterowanie zacieraniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
tauruss Posted December 29, 2016 Author Share Posted December 29, 2016 Ja wiem czy taka mrzonka - mieszadło jakieś do gara dorobić, grzałka elektryczna i termostat cyfrowy z portalu aukcyjnego za 15zł i jest sterowanie zacieraniem Moze trochę to źle nazwałem, bo różne są warunki domowe, chodziło mi o warzenia taki standardowym zestawem jakim większość ludzi zaczyna. Zwykłe garnek, sterowanie temperatura przez kręcenie gałką od palnika, zwykła chochla/łyga i termometr za 8 zł. W samym zacierze po kilku minutach już mogą być różnice na 3-4C, do tego błąd pomiaru termometrów i o stabilnej temperaturze +- 1C to można pomarzyć. Jak ktoś ma kadź z mieszadłem i termostatem to wtedy można się zacząć bawić w zacieranie sterowane temperaturowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted December 29, 2016 Share Posted December 29, 2016 Też podzielam opinię kolegi tauruss. W najprostszej wersji browaru, czyli gar, łyga i palnik, sterowanie temperaturą to pobożne życzenia. O ile temperatura w środku zacieru trzyma się w granicach tego co chcę to przy dnie potrafi być na tyle wysoka że zacięta się tam na słodko choć celuje w około 62. Analogicznie przy powierzchni. Wydaje mi się że jedyny sposób na zaradzenie temu problemowi to mieszadło, termometr wysokiej jakości i sterownik który obsłuży grzałki. Wtedy rozkład temperatur wewnątrz kadzi będzie bardziej jednolity i pozwoli na zacieranie sterowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted December 29, 2016 Share Posted December 29, 2016 Moze trochę to źle nazwałem, bo różne są warunki domowe, chodziło mi o warzenia taki standardowym zestawem jakim większość ludzi zaczyna. Zwykłe garnek, sterowanie temperatura przez kręcenie gałką od palnika, zwykła chochla/łyga i termometr za 8 zł. W samym zacierze po kilku minutach już mogą być różnice na 3-4C, do tego błąd pomiaru termometrów i o stabilnej temperaturze +- 1C to można pomarzyć. Jak ktoś ma kadź z mieszadłem i termostatem to wtedy można się zacząć bawić w zacieranie sterowane temperaturowo. Też podzielam opinię kolegi tauruss. Ze stwierdzeniem w tej postaci, trudno się z nim nie zgodzić Poprzednie raczej wprowadzało w błąd niż wyjaśniało cokolwiek. Szkoda więc tylko, że kolega od razu swojego doświadczenia tak nie przekazał w takiej formie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr7404 Posted December 29, 2016 Share Posted December 29, 2016 Witam, A co w takim razie z zacieraniem w jednej temperaturze? Swoją drogą dzięki za uświadomienie. Trzeba będzie przed pomiarem temperatury każdorazowo przemieszać zacier. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now