Jump to content

Zacieranie w warunkach domowych


tauruss

Recommended Posts

Twoje zdanie, moje zdanie. Ja tylko radzę się skupić na początek na najważniejszych rzeczach i uprościć proces na ile to możliwe. Kwestie niuansow smakowych to sprawa na przyszłość. Ale to już kolega wybierze sobie którą chcę iść droga. (w warunkach domowych to w ogóle zacierania sterowane to trochę mzonka moim zdaniem, ale to już temat na inny wątek)

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

 

 

(w warunkach domowych to w ogóle zacierania sterowane to trochę mzonka moim zdaniem, ale to już temat na inny wątek)

zaciekawił mnie ten temat. Więc może napisz coś więcej o tym dlaczego to mrzonka, dla potomnych, a ja poproszę modów o wydzielenie tego wątku żeby off-topu nie robić

Link to comment
Share on other sites

 

(w warunkach domowych to w ogóle zacierania sterowane to trochę mzonka moim zdaniem, ale to już temat na inny wątek)

zaciekawił mnie ten temat. Więc może napisz coś więcej o tym dlaczego to mrzonka, dla potomnych, a ja poproszę modów o wydzielenie tego wątku żeby off-topu nie robić

 

 

Ja wiem czy taka mrzonka - mieszadło jakieś do gara dorobić, grzałka elektryczna i termostat cyfrowy z portalu aukcyjnego za 15zł i jest sterowanie zacieraniem :)

Link to comment
Share on other sites

 

Ja wiem czy taka mrzonka - mieszadło jakieś do gara dorobić, grzałka elektryczna i termostat cyfrowy z portalu aukcyjnego za 15zł i jest sterowanie zacieraniem :)

 

 

Moze trochę to źle nazwałem, bo różne są warunki domowe, chodziło mi o warzenia taki standardowym zestawem jakim większość ludzi zaczyna.

Zwykłe garnek, sterowanie temperatura przez kręcenie gałką od palnika, zwykła chochla/łyga i termometr za 8 zł. W samym zacierze po kilku minutach już mogą być różnice na 3-4C, do tego błąd pomiaru termometrów i o stabilnej temperaturze +- 1C to można pomarzyć.

Jak ktoś ma kadź z mieszadłem i termostatem to wtedy można się zacząć bawić w zacieranie sterowane temperaturowo.

Link to comment
Share on other sites

Też podzielam opinię kolegi tauruss. W najprostszej wersji browaru, czyli gar, łyga i palnik, sterowanie temperaturą to pobożne życzenia. O ile temperatura w środku zacieru trzyma się w granicach tego co chcę to przy dnie potrafi być na tyle wysoka że zacięta się tam na słodko choć celuje w około 62. Analogicznie przy powierzchni.

 

Wydaje mi się że jedyny sposób na zaradzenie temu problemowi to mieszadło, termometr wysokiej jakości i sterownik który obsłuży grzałki. Wtedy rozkład temperatur wewnątrz kadzi będzie bardziej jednolity i pozwoli na zacieranie sterowane.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Moze trochę to źle nazwałem, bo różne są warunki domowe, chodziło mi o warzenia taki standardowym zestawem jakim większość ludzi zaczyna. Zwykłe garnek, sterowanie temperatura przez kręcenie gałką od palnika, zwykła chochla/łyga i termometr za 8 zł. W samym zacierze po kilku minutach już mogą być różnice na 3-4C, do tego błąd pomiaru termometrów i o stabilnej temperaturze +- 1C to można pomarzyć. Jak ktoś ma kadź z mieszadłem i termostatem to wtedy można się zacząć bawić w zacieranie sterowane temperaturowo.

 

 

Też podzielam opinię kolegi tauruss.

Ze stwierdzeniem w tej postaci, trudno się z nim nie zgodzić :)

Poprzednie raczej wprowadzało w błąd niż wyjaśniało cokolwiek. Szkoda więc tylko, że kolega od razu swojego doświadczenia tak nie przekazał w takiej formie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.