tauruss Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Twoje zdanie, moje zdanie. Ja tylko radzę się skupić na początek na najważniejszych rzeczach i uprościć proces na ile to możliwe. Kwestie niuansow smakowych to sprawa na przyszłość. Ale to już kolega wybierze sobie którą chcę iść droga. (w warunkach domowych to w ogóle zacierania sterowane to trochę mzonka moim zdaniem, ale to już temat na inny wątek) Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 (w warunkach domowych to w ogóle zacierania sterowane to trochę mzonka moim zdaniem, ale to już temat na inny wątek) zaciekawił mnie ten temat. Więc może napisz coś więcej o tym dlaczego to mrzonka, dla potomnych, a ja poproszę modów o wydzielenie tego wątku żeby off-topu nie robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 (w warunkach domowych to w ogóle zacierania sterowane to trochę mzonka moim zdaniem, ale to już temat na inny wątek) zaciekawił mnie ten temat. Więc może napisz coś więcej o tym dlaczego to mrzonka, dla potomnych, a ja poproszę modów o wydzielenie tego wątku żeby off-topu nie robić Ja wiem czy taka mrzonka - mieszadło jakieś do gara dorobić, grzałka elektryczna i termostat cyfrowy z portalu aukcyjnego za 15zł i jest sterowanie zacieraniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Ja wiem czy taka mrzonka - mieszadło jakieś do gara dorobić, grzałka elektryczna i termostat cyfrowy z portalu aukcyjnego za 15zł i jest sterowanie zacieraniem Moze trochę to źle nazwałem, bo różne są warunki domowe, chodziło mi o warzenia taki standardowym zestawem jakim większość ludzi zaczyna. Zwykłe garnek, sterowanie temperatura przez kręcenie gałką od palnika, zwykła chochla/łyga i termometr za 8 zł. W samym zacierze po kilku minutach już mogą być różnice na 3-4C, do tego błąd pomiaru termometrów i o stabilnej temperaturze +- 1C to można pomarzyć. Jak ktoś ma kadź z mieszadłem i termostatem to wtedy można się zacząć bawić w zacieranie sterowane temperaturowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Też podzielam opinię kolegi tauruss. W najprostszej wersji browaru, czyli gar, łyga i palnik, sterowanie temperaturą to pobożne życzenia. O ile temperatura w środku zacieru trzyma się w granicach tego co chcę to przy dnie potrafi być na tyle wysoka że zacięta się tam na słodko choć celuje w około 62. Analogicznie przy powierzchni. Wydaje mi się że jedyny sposób na zaradzenie temu problemowi to mieszadło, termometr wysokiej jakości i sterownik który obsłuży grzałki. Wtedy rozkład temperatur wewnątrz kadzi będzie bardziej jednolity i pozwoli na zacieranie sterowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Moze trochę to źle nazwałem, bo różne są warunki domowe, chodziło mi o warzenia taki standardowym zestawem jakim większość ludzi zaczyna. Zwykłe garnek, sterowanie temperatura przez kręcenie gałką od palnika, zwykła chochla/łyga i termometr za 8 zł. W samym zacierze po kilku minutach już mogą być różnice na 3-4C, do tego błąd pomiaru termometrów i o stabilnej temperaturze +- 1C to można pomarzyć. Jak ktoś ma kadź z mieszadłem i termostatem to wtedy można się zacząć bawić w zacieranie sterowane temperaturowo. Też podzielam opinię kolegi tauruss. Ze stwierdzeniem w tej postaci, trudno się z nim nie zgodzić Poprzednie raczej wprowadzało w błąd niż wyjaśniało cokolwiek. Szkoda więc tylko, że kolega od razu swojego doświadczenia tak nie przekazał w takiej formie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7404 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Witam, A co w takim razie z zacieraniem w jednej temperaturze? Swoją drogą dzięki za uświadomienie. Trzeba będzie przed pomiarem temperatury każdorazowo przemieszać zacier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się