jacer Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Jeżeli jest miekkie drewno to pewnikiem sosna. Pewnie te kije tak wysuszone, że żywic już tam nima. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 lipa też miękka a nie sosna kalafonia też żywica, choć suszona to że ulecą terpentyny nie znaczy że żywiczne posmaki nie będą przechodzily w gotowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Kopyr, to Ty się na drewnie nie znasz?! No co ty Drewno drzew iglastych zawiera żywicę i z tego powodu nie włożyłbym tego do brzeczki. Nie bez powodu laski miernicze od wieków wykonują z buku lub dębu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 KOPYR w Castoramie mają drążki drewniane bukowe, na pewno nie mają żywicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 ja jestem szczęśliwym posiadaczem łyżek bukowych i sobie bardzo chwalę drewniane łyżki mają tę zaletę że ciężko je utopić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Kopyr, to Ty się na drewnie nie znasz?! No co ty Drewno drzew iglastych zawiera żywicę i z tego powodu nie włożyłbym tego do brzeczki. Nie bez powodu laski miernicze od wieków wykonują z buku lub dębu. Dość jasne, ale sosna to nie jest, bo nie można zarysować paznokciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Kopyr' date=' to Ty się na drewnie nie znasz?! No co ty Drewno drzew iglastych zawiera żywicę i z tego powodu nie włożyłbym tego do brzeczki. Nie bez powodu laski miernicze od wieków wykonują z buku lub dębu.[/quote'] Dość jasne, ale sosna to nie jest, bo nie można zarysować paznokciem. To nie jest żaden test. Ale trzonki do młotków robią bukowe to też może być buk. Gdybym zobaczył z bliska to bym Ci powiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Kopyr' date=' to Ty się na drewnie nie znasz?! No co ty Drewno drzew iglastych zawiera żywicę i z tego powodu nie włożyłbym tego do brzeczki. Nie bez powodu laski miernicze od wieków wykonują z buku lub dębu.[/quote'] Dość jasne, ale sosna to nie jest, bo nie można zarysować paznokciem. To nie jest żaden test. Ale trzonki do młotków robią bukowe to też może być buk. Gdybym zobaczył z bliska to bym Ci powiedział. do szpadli i innych narzędzi ogrodowych wykorzystuje się bardzo często jesion, z iglastymi się nie spotkałem o to słabe jest i nie wytrzymałoby zbyt długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Dość jasne' date=' ale sosna to nie jest, bo nie można zarysować paznokciem.[/quote'] To nie jest żaden test. Ale trzonki do młotków robią bukowe to też może być buk. Gdybym zobaczył z bliska to bym Ci powiedział. do szpadli i innych narzędzi ogrodowych wykorzystuje się bardzo często jesion, z iglastymi się nie spotkałem o to słabe jest i nie wytrzymałoby zbyt długo No do trzonka od młotka nie jest to podobne, ale do trzonka od szpadla już tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 a może coś takiego chodzi mi o te drewniane krótsza ma coś ok 80 cm a dłuższa 100 cm ( mogę się mylić jak będę na działce to zmierzę) .Kolega kupował w agencji mienia wojskowego . Moge zapytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 To może też być brzoza Drewno na trzonki powinno być wytrzymałe oraz elastyczne. Stolarz mi polecił na siekierę brzozowe. Drewno twarde często się nie nadaje, bo jest kruche, łamliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 a może coś takiego chodzi mi o te drewniane krótsza ma coś ok 80 cm a dłuższa 100 cm ( mogę się mylić jak będę na działce to zmierzę) .Kolega kupował w agencji mienia wojskowego . Moge zapytać Pytaj. Z AMW powinno być za grosze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 31 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Niestety na chwilę obecną jestem po rozmowie z kolegą o niestety w AMW tam gdzie kupował nie ma już .Trzeba szukać po lokalnych oddziałach . Może by tak założyć taki temacik a agencjach mienia wojskowego można kupić naprawdę fajne rzeczy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi