Jump to content

Chmielenie AIPA


Recommended Posts

Witam kolegów i koleżanki !

Proszę o małą pomoc w temacie chmielenia mojego piwa ,które chcę uwarzyć w najbliższym czasie . 

Będzie to piwo zbliżone do AIPA chociaż nie wiem czy moge tak nazwać ponieważ dysponuję niemieckimi chmielami : TNT 50 g , Yellow Sub ( ponoć przypomina Amarillo ) 50 g i  amerycki Summit 50g , którego chcę użyć na goryczkę i reszta na aromat. Jak chmielić pozostałymi chmielami  , łacznie z chmieleniem na zimno . Będę fermentował US-05 , jakieś 27 l o ekstrakcie początkowy celowanym w ok. 15 Blg i ok 45 IBU ( ?)

Link to comment
Share on other sites

Nie wydaje mi się ,że mało . Nie chcę efektu aby wyrwało mnie ze skarpet . Ostatecznie wyszło 24l  chmiel poszedł prawie cały , teraz planuję coś dorzucić na cichą tylko nie wiem co , takie same rodzaje jak wcześniej czy jakieś nowe amerykańskie ( chciałbym uzyskać  dobrze cytrusowe).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.