e-prezes Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Wątpię, by ktoś Ci dał tu jednoznaczną odpowiedź. Jak się przekonałem (nie tylko ja) wiele zależy od urzędnika który będzie rozpatrywał wniosek. Niestety! Najlepiej udać się z projektem do Urzędu i skonsultować to z osobą, która będzie to rozpatrywać. Np. Sanepid taką formułę uważa za słuszną, aczkolwiek na czarną owcę zawsze można trafić. Niemniej lepiej uzgodnić zawczasu niż potem rozp... cały budynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 A czemu miałoby się nie dać wykorzystać do warzenia kotła warzelnego? Krzysiu uwielbiam cie cytować. Oczywiście że się da tylko jest trochę więcej roboty. Ale za to jeden gar mniej. A tak apropos moja browarnia 300l coraz bliżej uruchomienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 (edytowane) Tam jest 55 m kw. i już zaczyna brakować miejsca Zgoda na samą warzelnie ok. Ale juz magazyny i chlodnie to i inne pieniądze i inne powierzchnie. Moja warzelnia ale sama jest na 25m2 ale pozostałe rzeczy to wielka i to wielka niewiadoma. Edytowane 9 Czerwca 2017 przez quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 5 tanków, trzy naczyniowa warzelnia, sanitariat oraz miejsce do mycia oraz niewielka powierzchnia do chwilowego magazynowania zlanego piwa zajmuje właśnie tyle w rzemieślniczym browarze 5 hl. Owszem jeśli planuje się składować u siebie piwo należy tę wielkość podwoić. Właśnie na przestrzeń magazynową/leżakową. Rozlew w butelki to dodatkowa powierzchnia. Zarówno technologiczna jak i magazynowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) Co prawda nie wiem czy nasz Sanepid, by to "puścił", ale Czesi ze Smart Brewery proponują browar na 15 m2 , czyli ~6 x 2,5 m (wys. ~2,6 m.) na działce nie mniejszej niż 20 m2. W środku warzelnia 500 litrów, 1 tank fermentacyjny 1000 litrów oraz 3 leżakowe o takiej samej objętości + osprzęt do rozlewu i mycia kegów/tanków. Do tego można dokupić za grosze 3 parasolki i tuzin plastikowych krzesełek i browar z wyszynkiem jak się patrzy. :-) O cenie nie wspomnę. Edytowane 18 Września 2017 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Podoba mi się mobilność i niezależność od sanepidu i UC danego kraju (w UE można zmienic kraj w razie problemów) ale to jest 0.5 hekto z EKSTRAKTOW, nie ma kadzi zaciernej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Możesz sie prznosic jak Drzymała, ale co ze sprzedażą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 15 godzin temu, yapko napisał: Podoba mi się mobilność i niezależność od sanepidu i UC danego kraju (w UE można zmienic kraj w razie problemów) ale to jest 0.5 hekto z EKSTRAKTOW, nie ma kadzi zaciernej. Ale zwiększenie tej powierzchni o dwie kadzie to tylko 2,5 m2 różnicy. Chciałem zwrócić uwagę, że powierzchnia użytkowa w browarze to w głównej mierze dobra organizacja przestrzeni. Tu byłby na ~20 m2, a nie 150 m2, choć na 55 jest ciasnawo. Inna sprawa jak Sanepid by to widział. 14 godzin temu, anteks napisał: Możesz sie prznosic jak Drzymała, ale co ze sprzedażą ? Niby jest centralizacja podatków, ale przenoszenie po Polsce wiązałoby się z zatwierdzeniem tego sprzętu w każdym z urzędów. GUM zatwierdza zbiorniki posadowione na stałe. A czy te są? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Z wedrowka to nie wiazalem na serio jakiegos nowego modelu biznesowego czy rozwiazania problemow, faktycznie nie jest to takie proste i rodzi kolejne wyzwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 9 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 (edytowane) Dnia 10.05.2017 o 13:49, udarr napisał: Mój MPZP wygląda jak poniżej. Czy na podstawie tego można stwierdzić czy jest możliwość postawienia browaru czy zależy to od interpretacji miejscowych urzędników bo opis wydaje się dla mnie dosyć ogólny aczkolwiek wspomniane są tylko usługi a nie produkcja - ta jednak nie została zakazana jak w przypadku opisu innych okolicznych działek o innym MPZP. I jak, już coś wiesz? PS Według serwisu Browar Paragraf szykowany jest projekt, który utrudni nieco uzyskanie informacji o warunkach zabudowy, a tym samy utrudni postawienie browaru w miejscu do którego nie jesteśmy pewni czy MPZP przewiduje taki wariant. Szczegóły tutaj. Edytowane 10 Lutego 2018 przez e-prezes Uzupełnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się