Sizzurrrp Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Cześć! To mój pierwszy post, więc proszę - bez bicia tak już od początku. Mój problem wygląda tak - po mojej pierwszej przygodzie z warzeniem z brewkitu, postanowiłem przerzucić się na warzenie z użyciem niechmielonych ekstraktów słodowych. Uwarzyłem brzeczkę z dwóch opakowań ekstraktu słodowego jasnego w syropie (2x 1,7 kg), po wszystkim dodałem zimnej wody, otrzymałem brzeczkę o temperaturze 20 stopni Celsjusza. Pobrałem próbkę do pomiaru Blg i moim oczom ukazał się wynik zaledwie 9 blg. Powinno wyjść nieco wyżej.. Czy cukromierz mnie oszukuje? Czy to możliwe? A może to wina ekstraktu? Użyłem tego: Cukromierz został sprawdzony - przy temperaturze 20 stopni w wodzie - wskazuje zero. Czy generalnie istnieje jakiś wzór, aby obliczyć, ile ekstraktu słodowego niechmielonego potrzeba, aby osiągnąć brzeczkę o konkretnym poziomie blg? Dzięki z góry za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Nie napisałeś najważniejszego, ile dałeś wody Generalnie 9 blg, to powinno dać dla 2x1,7 ektraktu ok 28-29 litrów brzeczki nastawnej. Edytowane 13 Stycznia 2017 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Te dwa ekstrakty przy warce 20 litrowej dały by 12 BLG, więc pewnie przesadziłeś z ilością dodanej wody.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotmas Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 U mnie zawsze te dwa ekstrakty dawały 20 l brzeczkę 11 blg. Nie mam pojęcia czemy tak nisko Ci wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizzurrrp Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Nie napisałeś najważniejszego, ile dałeś wody No tak! Wyszło mi 20 litrów brzeczki, "puszki" wycisnąłem praktycznie do cna.. Myślałem na początku, że jednak za mało tego ekstraktu dodałem.. Dziwna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Może jednak spławik jest źle wyskalowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Co to za producent? Wygląda na Bruntal.... Dziwne. Z Bruntala mam zawsze 11-12blg w 20l warce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Ale wyszlo tyle brzeczki nastawnej czy daleś 20l do gotowania? Może z chmilelinami wylałeś dużo? Chyba że źle rozmieszałeś i zostało na dnie gara? Ja na ekstraktach z 2 puch robiłem zazwyczaj 10,5-11, ale celowalem w 40butelek gotowego piwa. Edytowane 14 Stycznia 2017 przez Młynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizzurrrp Opublikowano 14 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Panowie, mam winowajcę.. Postanowiłem sprawdzić jeszcze raz cukromierz.. I faktycznie, papierek ze skalą w środku się obsunął do dołu, w wodzie o temp. 20 stopni pokazuje od -2 do -3 Przy drugiej warce cukromierz odmówił posługi. Cukromierz z biowinu. Myślę, że może iść do usunięcia. Dziękuję za zainteresowanie! Edytowane 14 Stycznia 2017 przez Sizzurrrp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 to dobrze... już się bałem, że coś zaczęli kombinować z ekstraktami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 popukaj nim o blat to wróci na swoje miejsce, nie skazuj go na banicję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Albo kup nowy i nie rób na forum działu z cyklu ARCHIWUM X Edytowane 14 Stycznia 2017 przez BEZ ZASAD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi