Jump to content

Niski poziom BLG

Recommended Posts

Cześć!

To mój pierwszy post, więc proszę - bez bicia tak już od początku. :)

Mój problem wygląda tak - po mojej pierwszej przygodzie z warzeniem z brewkitu, postanowiłem przerzucić się na warzenie z użyciem niechmielonych ekstraktów słodowych. Uwarzyłem brzeczkę z dwóch opakowań ekstraktu słodowego jasnego w syropie (2x 1,7 kg), po wszystkim dodałem zimnej wody, otrzymałem brzeczkę o temperaturze 20 stopni Celsjusza. Pobrałem próbkę do pomiaru Blg i moim oczom ukazał się wynik zaledwie 9 blg. Powinno wyjść nieco wyżej.. Czy cukromierz mnie oszukuje? Czy to możliwe? A może to wina ekstraktu? Użyłem tego:

466-1033-thickbox.jpg

Cukromierz został sprawdzony - przy temperaturze 20 stopni w wodzie - wskazuje zero.

Czy generalnie istnieje jakiś wzór, aby obliczyć, ile ekstraktu słodowego niechmielonego potrzeba, aby osiągnąć brzeczkę o konkretnym poziomie blg?

Dzięki z góry za pomoc!

Ale wyszlo tyle brzeczki nastawnej czy daleś 20l do gotowania? Może z chmilelinami wylałeś dużo? Chyba że źle rozmieszałeś i zostało na dnie gara? Ja na ekstraktach z 2 puch robiłem zazwyczaj 10,5-11, ale celowalem w 40butelek gotowego piwa.

Edited by Młynek

Panowie, mam winowajcę..

Postanowiłem sprawdzić jeszcze raz cukromierz.. I faktycznie, papierek ze skalą w środku się obsunął do dołu, w wodzie o temp. 20 stopni pokazuje od -2 do -3 :|

Przy drugiej warce cukromierz odmówił posługi.  :facepalm:

20170114_125005.jpg

Cukromierz z biowinu.

Myślę, że może iść do usunięcia. :) Dziękuję za zainteresowanie!

Edited by Sizzurrrp