zbynekkk Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Czy ktoś już tak próbował? Myślę o zacieraniu pod rząd kilku "mocnych" warek i jako wody zaciernej wykorzystywać cienkusz z wysładzania poprzedniej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Tak stosowało i stosuje wiele browarów przemysłowych Sam pomysł bardzo dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Czy ktoś już tak próbował? Myślę o zacieraniu pod rząd kilku "mocnych" warek i jako wody zaciernej wykorzystywać cienkusz z wysładzania poprzedniej warki. Jak mocne te warki i ile blg ten cienkusz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitaferia Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Dobry zabieg, który stosowałem, ale nie przy zacieraniu słodu na piwo. Też ciekaw jestem jakie są opinie. Pewnie ma znaczenie z czego jest cienkusz i do czego go uzyje przy kolejnym warzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 (edytowane) 22-24Blg a jaki wyjdzie cienkusz, nie mam pojęcia, nigdy jeszcze tak nie robiłem. Na razie planuje warki na lato, więc pewnie to będą stouty. @ kitaferia Będą to piwa bardzo zbliżone profilem. Edytowane 16 Lutego 2010 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 (edytowane) Czy ktoś już tak próbował? Myślę o zacieraniu pod rząd kilku "mocnych" warek i jako wody zaciernej wykorzystywać cienkusz z wysładzania poprzedniej warki. Pod rząd to znaczy bezpośrednio po wysładzaniu zacieranie następnej warki? Wtedy to na sens, chociaż czytałem, że piwa oparte na końcowym wysładzaniu są gorszej jakości (Kunze). Jeżeli następne zacieranie miałoby być za ileś dni wtedy dochodzą czynności z pasteryzacją czy tyndalizacją. A w sumie to da pewnie oszczędności rzędu 0,5 kg słodu na warkę 25L w porywach Edit: a cienkusza to ja mrożę po zagotowaniu na startery Edytowane 16 Lutego 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 22-24Blg a jaki wyjdzie cienkusz, nie mam pojęcia, nigdy jeszcze tak nie robiłem. Na razie planuje warki na lato, więc pewnie to będą stouty. @ kitaferia Będą to piwa bardzo zbliżone profilem. Są osoby na forum warzące portera i na pozostałych wodach jakiś cienkusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Z tego co dobrze pamiętam cienkusz liczy się w przemyśle od 2°Blg ale mogę się mylić,więc sprawdzę jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Z tego co dobrze pamiętam cienkusz liczy się w przemyśle od 2°Blg ale mogę się mylić,więc sprawdzę jutro. od 2 w górę czy w dół ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Oczywiscie od 2°Blg w dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Poniżej 2 Blg to ja raczej nie mam zamiaru wysładzać, myślałem o cienkuszach powyżej tej wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Poniżej 2 Blg to ja raczej nie mam zamiaru wysładzać, myślałem o cienkuszach powyżej tej wartości. o jakich wartościach myślałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Poniżej 2 Blg to ja raczej nie mam zamiaru wysładzać, myślałem o cienkuszach powyżej tej wartości. Oczywiście, wszystko jasne, ja pisałem o działaniach przemysłowych,a tam jak wiadomo wykorzystanie wszystkiego do maximum to podstawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 22-24Blg a jaki wyjdzie cienkusz, nie mam pojęcia, nigdy jeszcze tak nie robiłem. Na razie planuje warki na lato, więc pewnie to będą stouty. Z ok 10-11kg słodu powinno się udać zrobić jedną warkę (20litrów) ciężkiego piwa 20-22°Blg i drugą (też ok 20l) lekkiego (tj ok 9-10blg). Kilka razy tak robiłem przy porterach i przy doppelbocku. Wystarczy tylko dobrze wyczuć kiedy przestać wysładzać do pierwszego piwa a a zacząć do drugiego. Chyba nie ma konieczności używać tej drugiej brzeczki jako wody do zacierania drugiego piwa. A jeśli chcesz mieć to drugie piwo jakieś inne to możesz do wysładzania dodać trochę zalanego wodą jakiegoś słodu karmelowego, albo też palonego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 .........o jakich wartościach myślałeś ? Myślałem robić to tak; pierwszą warkę wysładzać, powiedzmy do około 10 Blg i to traktować jako materiał na warkę. Dalej wysładzam do około 2 Blg i wynik tego wysładzania traktuje jako wodę zacierną do następnej porcji zacieranego słodu. I tak z dwa razy, potem brzeczkę "przednią" z trzech zacierań mieszam i traktuje jako jedną warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Myślałem robić to tak; pierwszą warkę wysładzać, powiedzmy do około 10 Blg i to traktować jako materiał na warkę. Dalej wysładzam do około 2 Blg i wynik tego wysładzania traktuje jako wodę zacierną do następnej porcji zacieranego słodu. I tak z dwa razy, potem brzeczkę "przednią" z trzech zacierań mieszam i traktuje jako jedną warkę. 10blg to juz cienkusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgada się, ale sądzę że brzeczka przednia będzie miała większą gęstość od planowanej gęstości warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgada się, ale sądzę że brzeczka przednia będzie miała większą gęstość od planowanej gęstości warki. Napisz dokładnie jak chcesz zrobić ( ile wody , ile słodu , jakie blg ) bo przestaje kumać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 @ anteks Nie napisze jak dokładnie zamierzam to robić, bo sam jeszcze nie wiem. Chodziło mi o samą idee i informację czy ktoś już tak praktykował. Moje doświadczenia w warzeniu są mizerne, ciągle się jeszcze uczę, więc chętnie korzystam z rad bardziej doświadczonych. Stasiek parę postów wyżej dostarczył cennych informacji, bardzo przydadzą się przy planowaniu warzenia. Dają przybliżone informację jakie ilości słodów, brzeczki i o jakiej gęstości można uzyskać. Jak uwarzę serię warek w warce napiszę jak to zrobiłem i jaki był efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 7,6 kg na 21L gotowego piwa dało ponad 21°Blg, wysładzane do uzyskania docelowej objętości przed gotowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Zasadniczo w przemyśle wysładza się nie do momentu uzyskania danego,niskiego Blg lecz do zakładanej objętości,która trafia do kotła warzelnego. Miałem okazje zmierzyć zawartość ekstraktu w cienkuszu i zaczyna się od 1,8°Blg , natomiast moim zdaniem wskazane by było dodawać do zacieru cienkusz o wyższej zawartości ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 No i stało się zacierałem potrójnego portera. Szczegóły w temacie http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=45044#p45044 Zacierałem w garze 25 litrów. Porcja wody, cienkusza i słodu tylko co się mieściła. Zacierałem na trzy razy. Z pierwszego zacierania uzyskałem 15 litrów brzeczki o blg 21, oraz 16 litrów cienkusza o blg 8. Który po rozcieńczeniu 2 litrami wody posłużył jako woda zacierna do kolejnego zacierania. Wysładzałem do 2 blg.. W drugim zacieraniu uzyskałem 20 litrów brzeczki o blg 21, oraz 17,5 litra cienkusza o blg 6. Wysładzałem do 4 blg. W trzecim zacieraniu uzyskałem podobnie 20 litrów brzeczki o blg 21, oraz 15 litrów cienkusza o 6,5 blg. Wysładzanie do 5 blg. Całość wymieszałem i po warzeniu w sumie uzyskałem 63 litry o gęstości 20,5 blg. Wnioski: Poważne problemy z filtrowaniem i wysładzaniem, oplot sobie nie radził z gęstą (29 blg) brzeczką w zacierze. Spory zasyp (7 kg) zbijał się na dole w twardą skorupę. Generalnie parę razy musiałem mieszać cały zacier nad filtrem z oplotu i od nowa układać podbicie. Aby to zrobić musiałem rozcieńczać zacier wodą co nie wątpliwie zamazało wynik doświadczenia. Nie mniej jednak z wyniku jestem zadowolony. Próbę powtórzę na rimsie z sitem na dnie kadzi zaciernej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Cześć Pewnie lepiej by się sprawił filtrator rurkowy zamiast oplotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Raczej nie, filtrator z oplotu zachowywał swój kształt, pomimo że nad nim był mocno zbity słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Cześć. Moim zdaniem problem z filtracją jest wtedy gdy na medium filtracyjnym osiądzie drobny słód i mąka. Na filtratorze z nacięciami o grubości 1 mm ta mąka ma szanse spłynąć od naczynia w którym odbieramy pierwsza część mętnego filtratu i gdy zostanie zwrócona do gara osadzi się w warstwie filtracyjnej młóta a nie na medium filtracyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się