Jump to content

Hop stopper a filtracja po zacieraniu?


rafano

Recommended Posts

Witam.

Przeczytałem kilka tematów o hop stopperze ale takiego zagadnienia nie znalazłem. Jeżeli jednak jest to przepraszam i prosiłbym o pokierowanie.

Mam za sobą 3 warki - dochmielany brewkit, chmielenie ekstraktu i partial mash. Teraz myślę nad przejściem na 30l garnek. I tu pojawia się moja wątpliwość.

Czy hop stoppera można użyć do filtracji po zacieraniu? Chciałbym sobie taki sprawić do filtrowania chmielu natomiast gdyby udało się go użyć do filtracji brzeczki to odpadłby koszt sraczwężyka lub sztucznego dna.

Jeżeli ktoś wykorzystywał hop stopper w tym celu to prosiłbym o podzielenie się doświadczeniami. A jeżeli to zły pomysł to proszę o opinię wszystkich.

Z góry dziękuję za odzew :)

Link to comment
Share on other sites

To nienajlepszy pomysł. Zostań przy sraczwężyku lub użyj fałszywego dna. Testowałem też filtrator ze spirali (Läuterhexe) i dobrze się sprawdza zarówno przy filtracji brzeczki, jak również chmielin. Pomysł bodajże Mattmill.de, a w Polsce wprowadzony przez Piwoszarnia.pl.

 

EDIT:

Jest już nawet wątek o filtratorze.

Edited by PiwoLab
Link to comment
Share on other sites

Sraczwężyk kupisz nawet za 10zł jak poszukasz to jedno, a drugie to jak zamierzasz zamontować hopstoper do gara do którego będziesz filtrował kiedy hopstoper będzie pod warstwą młóta?

Link to comment
Share on other sites

ja ostatnio kupiłem to sito z IKEA, rozgiąłem i wywaliłem ten rant stalowy który jest na obrzeżu i samą siatkę kładę na sraczwężyk. Filtracja nawet samej pszenicy szła idealnie. jedyne co robię przed wyłożeniem młóta to małe podbicie ok 1-2L wody. wężyk robi tu bardziej jako podtrzymanie tej siatki od dna. odkąd mam ta siatkę łatwiej mi wyregulować tempo filtracji i sama filtracja przebiega bezproblemowo aż do końca.

Link to comment
Share on other sites

Sraczwężyk kupisz nawet za 10zł jak poszukasz to jedno, a drugie to jak zamierzasz zamontować hopstoper do gara do którego będziesz filtrował kiedy hopstoper będzie pod warstwą młóta?

Sito do chmielin nie musi się gotować z chmielem. Można je wkładać pod koniec gotowania do gara i potem zasysać po schłodzeniu 'paszczą'. Ja tak robię :)

post-6562-0-67868200-1484411593_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

No właśnie na podstawie tego sita z ikei, które widziałem tu na forum zrodził się mój pomysł - skoro można by mieć 1 sprzęt zamiast 2 to czemu nie.

 

Jak włożyć do gara ? Normalnie od góry :D Gar i tak byłby bez kranu więc zostaje standardowe zasysanie brzeczki.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.